Friday, April 29, 2016

Doktor Cinta with Abg Ngoh

Cerita smlm... 

Anak2 semua dh tido... 
Umi n abah tgh layan megi sambil tgk tv3..
Kungfu Hustle..

(time ni je boleh bukak cenel cerita org tua..klu.time anak2 ada kami x bagi tengok movie hatta drama melayu sekali pun.. biasa diorg layan ZooMoo.. even cenel 611 pun x elok utk budak2..rancangan2 semua kelauttt)

Tgh ralit dok tgk tv..tetiba abg ngah keluar.... 
terjaga la tu... 

masa tu cerita sikit lagi nak habis.. kitorg biar je....

Masa part ni..

Tetiba abg ngah yg mamai senyapp je dari tadi cakap..

"Bercinta la tu.."

Uhuk3...
tersedak2 umi tgh suap megi dahla megi pedasss..

Untuk makluman abg ngah 4 tahun ye..


Apalagi, umi interview la..

"Bercinta tu apa abg ngah..."

"Bercinta tu bila lelaki & perempuan mcm.ni.." 
Sambil buat gaya 2 tapak tangan bertepuk...


Umi dalam hati..
"Adoii..rosak anak aku.."


"Tak sama ke bercinta dgn berkawan abg ngah?"


"Sama la tu umii... bercinta tu berkawan la.. 
tapi kalau lelaki dgn perempuan - bercinta...."

.
.
.

Ok

Hmmm...boleh terima ke tak penjelasan tu ekk...

Adehhh...


**********

Update berkawan vs bercinta abg ngoh ^_^

abg ngah with his bestfriend n guardian at school
abg Amsyar (6yo)

dari hari pertama abg ngah nangis2 masuk sekolah 
smpai hari ni Amsyar mmg caring sgt dgn abg ngah.. 

pujuk bila abg ngah nangis xnak sekolah dulu
bagi semangat, bagi gula2, bagi mainan
tolong ambik makanan
tolong bawak beg
tolong macam2

smpaikan semalam kat kenduri kawin pun masih lagi take care..
tolong jaga tempat duduk..tolong ambilkan aiskrim..

nanti abg ngah dah besar n baca post ni.. abg ngah igt ye..
ni kawan baik abg ngah masa umur 4 tahun

(sebab umi sendiri x igt kawan umi masa 4 tahun siapa..hihi)

yg abg ngah 'bercinta' pulak 
nama dia Aluna.. hari2 dok sebut..tapi umi xde gambar dia.. 
Aluna tu partner abg ngah masuk pertandingan tarian.. nanti umi snap pic masa tu ye

(taksabar nk tgk ngah perform nanti..
tgk dia berlatih kat rumah pun dah rasa comel dah...)

Clever Boy :)

Tuesday, April 19, 2016

Loyar Kecik

Kisah di musim cuaca panas ni...

Abah tgh cari kipas tangan ni...



abah tgh guna sekejap tadi, tinggal sekejap dah hilang...

orang yang suka memunggah barang dalam rumah tu tak lain x bukan..
si kecik 2 orang tu... 
Kalau x Irsyad Hadif, mesti Irsyad Naqib....

Abah dapat tangkap adik Naqib...

"Adik, kipas mana kipas... Adik letak kat mana kipas yg abah guna tadi?"

Dengan sengihan kerang busuk dia tu..tunjuk.. 

"Tuuuu..."

KIPAS SILING


Adoiila adikk....
Pun boleyla adikk
Kecik2 dah pandai loyar buruk ekk 

(ekceli betul dah tu..kan kipas tu kan..hihi)
:D


****
Update ringkas tentang Adik Naqib skrg 'loni'..:)

3/5 ni akan genap 1 tahun 6 bulan

Dah wean off masa umi tinggal gi kursus sebulan lepas..

Paling lasak antara semua

Manjaaaa sgt dgn umi.. bongsu katakan ;)

Adik panggil umi "id-dii" 
(panggilan anak2 lain kat umi masa sebaya ni - 
Kakak -ammii, Abg Ngah -annii, abg chik -maa)

Sangatt mengalah dgn abg chik


(",)

Thursday, April 14, 2016

Kelas sains cikgu umi

Last night book reading session..


Umi : 
Hutan Hujan Tropika ni ada baaaanyaakk pokok....pokok2 penting untuk membantu kita bernafas... Bila pokok bernafas, pokok sedut gas karbon dioksida dan bebaskan oksigen.. kita pula bernafas dengan oksigen dan bebaskan gas karbon dioksida... (sambil buat gaya tarik-hembus nafas)

Husna : 
Ooo...gilir-gilir bernafasla la umi...baru husna tahuuu....

Abg Ngah : 
Ooo...sebab tu kita x boleh rosakkan pokok kan umi...nanti kalau pokok mati..kita pun matiii... 
(sambil buat gaya mati ala dramatik dia tu)

*pastu bla-bla-bla...banyak pulak soalan pasal gas-gas ni... diorang x pernah dengar karbon dioksida.. husna kata anti-oksida pernah dengarla umi... (ok, pun boleyy la kakak)
*

Masuk bab padang pasir pulak...


Umi : 
Padang pasir ni kawasan yang panasss...xde air dan xde tumbuhan...pokok2 semua xde..ada pasir je....

Husna : 
Macam dalam cerita Sherif Callie kan umi..

Umi : 
Hmm..lebih kurangla tu kakak...

Abg Ngah : 
(cuit umi) Umi..umi...kalau kita gi padang pasir kita boleh bernafas x umi?

Umi : 
Bolehh..kita pakai topengla kalau kita takut pasir masuk dalam hidung.....

Abg Ngah : 
Bukannn...maksud a'ngoh...macamana kita nak bernafas..kan xde tumbuhan...xde 'oksida' la umiiii.....

N umi goes....... 

*krik..krik..krik...*


Umi: 
Err....nanti umi tanya abah ek.... ok siap2 tido semua.....


Cikgu Sains...Orang Sains.... tolong jawabkan boleh...
zzzzz


Monday, April 11, 2016

Kisah losyen halia bara

Umi balik kerja tadi husna bercerita...

"Umi, kat sekolah tadi kawan husna nangis lepas pakai losyen.."

"Kenapa dia nangis pakai losyen..?"

"Dia pakai losyen halia bara umi...untuk kuruskan badan.."

*umi = speechless*

"Ish..biar betul kawan2 kakak ni...habis tu cikgu tau x?"

"Cikgu suruh simpan balik dlm beg..."

untuk makluman..husna is standard 1 ok.. *facepalm*

Bebudak zaman sekarang..darjah 1 dah fikir nak kurus bagai..kita dulu masa darjah 1 fikir apa je?huhu... 


**
Wait..ada sambungan lagi ^_^

"Umi, kita pernah beli ke losyen halia bara?"

"Umi pun ada.." sambil tunjuk losyen mustajab umi


"Yang ni losyen mustajab..bukan halia bara.."

"Samala tu fungsi dia..untuk kurus.."

Husna pandang umi

"Eh..tapi umi x payah pakai ni..umi dah kuruss.."

Wiwiwiwiwi...
ok yg tu win..sok umi tambah duit belanja sekolah lg singgit ;p