Monday, August 15, 2016

Pecah tabung..hmm

Ok..tazabarr nak up post ni

Bukan senang nak terus up post after event kann

biasa berkurun dah jadi x update2

trobekkk x abis2..hihi

;)

Kisah program pecah tabung anjuran Bank Rakyat Bank Pilihan Anda tu kan

Tajuk post ni mcm fishy sikit kan..
ber hmmm..hmmm lak dia 

Hmmm....
Baca jela


Kakak has been talking abt this event dalam a week earlier kot

Tapi umi n abah x berapa nak faham sangat
Sambut macam tu je la percakapan dia

Sampaila hari khamis mgu lepas
umi hantar kakak sampai depan pagar sekolah (biasa abah yg anta n drop je, tapi khamis hari tu dia nangis sbb kotorkan baju masa breakfast, umi pujuk n anta smpai depan pagar sekolah)
masa tu la umi nampak banner pasal event ni depan pagar sekolah

Terus google n cari fb bank rakyat
baru la faham


terus datang rasa eksaited nak pergi

Program ni serentak seluruh Malaysia
n di Kelantan buat di sekolah kakak

Cuma yang buat lemah semangat sikit tu
start pukul 7

hmm

hari sekolah biasa pun pukul 7.10-7.15 baru turun dari rumah
ni hari minggu
pukul 7 dah start event

bincang punya bincang
hb cakap biar umi, kakak n abg ngah je pergi
sbb klu nak pergi semua, nak kena siapkan rakyat jelata yang bermacam karenah ni satu hal
pastu kat sana nanti takut x jadi kerja, dok kejar budak kenit 2 org tu je
hehe

so, ok la

malam tu
umi keluarkan tabung kakak
mmg plan dalam minggu ni nak gi masukkan dalan tabung haji sebenarnya


petang tu juga
since baru ada masa nak gi masukkan duit anak2 minggu ni
baruu umi keluarkan duit raya anak2 yang diperam dan disorok sebelum ni

bebudak pun dah lupa pasal duit raya diorg

klu x kakak n abg ngah asyik mintak nak beli mainan je dari duit raya diorg..hehe

sedang elok budak kenit berdua tido
barula aman sikit nak mulakan aktiviti kira duit raya
;)

so

esoknya

gigih kejut anak2 pukul 5.30 bangun bersiap

klu hari biasa xdela pulak seawal ni sangat
hihi

Dalam pukul 7.15 sampai di sekolah kakak
ohh..dah ramai jugak orang

Memula daftar untuk program pecah tabung

time ni dah rasa terkial2
sbb x tau flow macamana

masuk2 pulak, kami x diberi nombor giliran
bertindan2 je orang ikut suka nak menepek kat mana

duduk menunggu pun x guna sbb orang x ikut giliran pun

ini dalam bilik kira duit untuk pecah tabung

since nampak kaunter x gerak2 orang 
n orang yang duduk bertepek2 (xde giliran) makin ramai

staf BR pun kehulu kehilir sibukk semacam
umi decide register kakak untuk pertandingan mewarna dulu

di khemah pendaftaran pertandingan mewarna

kakak diberi riben biru untuk kategori 7-10 tahun
riben putih kat tangan dia tu untuk program pecah tabung

tapi masa dia panggil peserta, 
7-9 tahun  riben kuning/oren 
riben biru 10-12 tahun

patah balik kami 3 beranak ke khemah kot2 salah bagi

rupanya pengacara silap sebut

okla

patah balik

Setelkan kakak dulu 
dah jumpa group n kawan2 dia untuk pertandingan mewarna

Sambung balik urusan yang belum selesai tadi

Patah balik ke bilik kira duit tadi

condition worse
orang makin ramai

barisan ke, apa ke langsung xde

dudukla umi n abg ngah, kelip-kelip pandang orang
x tau nak celah kat mana

pastu tengok memasing yang datang bawak buku akaun
barula terfikir

a ahla, xde akaun lagi, camana nak pecah tabung

so umi tarik abg ngah gi bilik sebelah untuk buka akaun dulu
masa tu around pukul 8.35 pagi

dalam terms n condition tu cakap program ni mula serentak 7 pagi & ended 8.30 pagi khannnn
so umi dah start risau la kan
takut disqualified

masuk bilik ni, macam lengang sikit
tapi yang pelik 4 kaunter bukak
dalam 15-20 minit orang yang berurusan tu sorang pun x bergerak

apa yg diorg buat ni

masa ni dah start berderau dah
mula la datang perangai buruk panas baran pepagi ni
dengan perut kosong, kopi pun x dpt lagi
telinga dah start berdesing

abg ngah dah start merengek
anak2 dah breakfast roti pagi tadi
tapi x cukup
minta makanan lagi

masa ni baru duduk 5 minit
muka manis lagi

tetiba sekumpulan orang masuk n menonong je pergi kaunter
n i'm like
hello..aku ni tunggul kayu ke apa?

thats it
x boleh jadi ni, dalam persekitaran xde tamadun, bodohla kalau kita ni nak bertamadun sangat kan

saya pun tarik kerusi menepek jugakla kat kaunter
lantak situ

almost 45 minutes saya di kaunter
after few hanky panky yg
malas nak tulis kat sini

 finally berjaya buka acc
ok la
release 1 bab

masuk balik bilik pecah tabung/kira duit tadi

manusia makin bertimpa-timpa

abg ngah makin merengek2
kat luar pun makin meriah

so i decided not to get stucked in the room n stop menyakitkan hati sendiri 

"jom abg ngah.. kita gi tengok kakak.."

saya ambik keputusan x jadi pecah tabung

start dari tu

barula kami enjoy the whole event
(",)

memula cari makanan untuk abg ngah dulu
baru la senyum dapat burger sebiji
kalau x membebel2 je mulut dia
"umi ni asyik pusing2 je...a'ngah pening..pewut a'ngah ni nak pecah dah..(lapar).."

Hmm..pecah2 perut bagai..drama sangattt

:~D

Kakak dah ambik tempat


Abg ngah request nak ambik gambar
dengan

Ulat tu

Apa2 jela abngah

Maskot Nuri

Van Milo pun ada
abah kat umah is jeles
;p

Kita kasi abah lagi panass
ni dah round keberapa tahh abah..x igt ;p

daftar acc tadi dapat 'celeng' (tabung) ni
okla, pengubat panas hati


kakak take a break
datang anta roti yg dalam goodie bag dia kat abg ngah
"umi, ni roti untuk abg ngah, husna rasa abg ngah lapar.."

kakak sweet sokmo 
;)

makan roti pulak

Masa ni kakak dh habis sesi mewarna
Tapi semua kekanak x dibenarkan keluar dari kawasan tu lagi
Ada aktiviti lg dgn maskot

Umi offer abg ngah join kakak
Semua dpt bendera sorang 1

Acara nyanyi lagu patriotik sempena bulan kemerdekaan
Seronok tgk bebudak bersemangat nyanyi

Kakak n abg ngah pun enjoy
Abg ngah mmg suka la sbb dia sokmo nyanyi lagu2 tu kat 'stadium' (studio) menari dia..hehe

Eh..mana datang budak kenit ni ;)


Abah dah sampai kat luar pagar
Umi gi anta tabung yg x jadi pecahkan tu
Senget dah bahu dok kelek kehulu kehilir

Dak kecik ni nampak umi nak mengikut la

Bawak masuk dlm 10 minit je
Berpeluh2 dah umi nak mengejar

Phewww..!!

So
Kami x tunggu sampai habis pun
Dah confirm2 x menang apa2 kan
Semua pun perut dah lapar
Penat dah memasing
Dalam pukul 12.30 camtu kami balik
Kupon mkn tghari pun x sempat redeem

***

Barang2 dalam goodie bag

Hmm..
The whole experience smlm menyeronokkan
Selepas saya melupakan hasrat nak pecah tabung tu la kann..

Klu x mmg miserable
I can't stand situation without system

BR shd pay attention keseluruhan flow program tu
You know better
You work with customer all the time
Saya cuma juruaudit cabuk yg mengadap fail n komputer setiap hari

Tapi bila saya tgk gambar2 program tu di fb
Nampak kat tempat lain mcm organized je
Kb n kt nampak 'bollok' sikit
Dalam gambar

Adakah kerana sikap kita?

Hmmm...


No comments:

Post a Comment