Tuesday, August 16, 2016

Kisah abg ngah gi school ;)

Abg Ngah ni masa baby..cengeng... kuat nangis, hisap jari
(budak hisap jari ni boleh dikatakan 'antisosial', sbb dia dh bahagia dlm dunia dia dan jarinya tu.)..

Masa abg ngah lahir, bermula episod umi n abah pjj..
jadi abg ngah duduk dengan aki n wan..
xde pengalaman duduk babysitter @ nursery mcm kakak..

Jadi secara harfiahnya abg ngah ni mmg penakut dgn org..

Umi n abah mmg x yakin langsung nak hantar abg ngah nursery apatah lagi sekolah..
sbb abg ngah langsung x berenggang dgn kami..

Tapi masa berlalu sgt pantas...genap 3 tahun abg ngah dah totally x pakai pampers..
Which is over target sbb kakak dulu umur dekat2 4 tahun baru betul2 100% x pakai pampers...


Umur 3tahun++ abg ngah ni orgnya baaaanyakk mulutt...

Kakak pulak jenis yg ulat buku n suka jadi cikgu kat rumah..

Kira dia dah di homeschool kan kat rumah oleh kakak..hehe

Bila abg ngah masuk 4 tahun..umi abah dah start risau
sampai bila nk biar abg ngah x bercampur orang..
x berkawan dgn budak sebaya dia..x lepaskan tenaga dia yg banyak tu dgn bermain dan beraktiviti....

So umi n abah decide nak try letak abg ngah kat tadika tokchik (maksedara umi=nenek sedara abg ngah)..
Mulanya cuma nk letak 1 hari je, tu pun plan nak letak 2 jam je.. Masa ni tahap keyakinan umi n abah boleh kata tahap 0.01%

Masa hari pertama hantar abg ngah g sekolah..
Kami ambik halfday..tunggu abg ngah...
Gigih laki bini dok terhendap2 kat dapur tadika..hihi..


ni masa break makan pagi

nampak x abah kat dapur tu
hihi


Xde masalah dapat pensel n kertas
orang dah biasa homeschool
^_^

hasil kerja pertama di sekolah

Sepanjang hari 
sambil belajar dia dok jeling2 je kat dapur
takut umi n abah tetiba lesap

ada masa umi n abah menyorok
berlari dia nangis gi kat dapur



Nasib baik ada abg Amsyar

Dialah tukang pujuk..penenang dan pelindung abg ngah..
Tq Amsyar tolong jaga Irsyad Wafiq ;)


Ni time nak balik sekolah
Salam cikgu dulu
(",)

Dalam 2 minggu juga umi abah kena bertahan dan kentalkan hati masa hantar abg ngah
Sbb abg ngah nangis
Siap mengamuk panjat2 grill lagi

Alaa..gambar yg mengamuk tu kat hset lama..dah hilang semua

Umi.abah berat hati jugak nak tinggal
N sampai terfikir
"Abg ngah belum ready lagi ni.. Tunggu nanti umur 5 tahun laa.."

Tapi makcik saya kata biasa dah handle bebudak mengamuk macam ni
Tinggal je..nanti lama2 ok la

So kami tinggalkan je
Tahan hati je dgr dia meraung2
Huhuu

After 2 weeks..

Happy dah
^_^


Ni masa kakak dpt mc
Kakak pergi sekolah abg ngah
Tolong tokchik
Jadi tutor
:)

Geng

Ni Ilyas
Geng datang awal sekolah
Biasanya abgah no.2 sampai
Ilyas mesti akan datang sambut abgah dgn muka sipu2 tu
Omeyy ngatt :)

Ni masa sekolah buat jamuan hari raya hari tu

Geng kelabu

Abg ngah dah gaya ketua kampung dah
(",)

Nampak dah besar anak umi
Baru 4 tahun tu

Jadilaa..abg ngah g school slow2
Boleh berkawan. Main. Belajar. Tulis2. Baca2.

kerja sekolah pertama bawak balik
umi eksaited abgah pandai tulis huruf B

Klu kat rumah
asyik tulis A. C dgn O je
tu je yg dia suka tulis

pandai dah tulis nama sendiri
S terbalik tu biasa
hehe

tulis kad hari guru
Selamat Hari Gru Cikgu Za
Selat Hari Guru Cikgu Tok (Tokchik sbnanya)

xpela, dimaafkan
hehe


Kipidap Abngah

***

k
bai

;)

No comments:

Post a Comment