Monday, November 30, 2015

Cerita Ngopi

Gitewww..! 

Successfull sangatt... zzz

hihi ;p

Ini cerita ronda ngopi with Yana

Yana is my audit-mate n coffee-mate
we are The Caffeinated Auditors

Well gaiss 
you can't bribe the auditors, but you can serve us coffee
n thats pretty close
^_^

ok gurau

when i read this post 


i think i want to blog my own coffee mission too
we went to all the cafes listed but i dismiss Walaweh Cafe out of list bcoz they don't have brewed coffee
n adding another 3 hipster cafe that are recently opened @ Kota Bharu
Maraschino Cafe
Arabica Estate
Marrigorri  Boutique Cafe


I don't make food review..just a memorable wall snap.. 

And to be fair, i ordered the same type of drink.. Latte
besides, the adventurous Yana's order is more diverse :)

Lets get started

1) MARRIGORRI BOUTIQUE CAFE

ni yang paling last kami pergi
n paling latest sekali dibuka di KB
letaknya di Berek 12 depan Mak Su Nab Nasi Air ye u olss.. sebelah Restoran Sharin Low

This is actually my birthday treat by Yana.. tqsm sis
we are having Churros for 1
Hot Latte ~ me
Spanish Latte ~ Yana

The name is very unique n bombastic
Marrigorri
bunyi hilir n Amarekaaa sgt..
tapi ore kelate mesti tau maksud MarriGorri tu gapo dio?
^_^

2) ARABICA ESTATE CAFE

Kafe ni letaknya di area Tesco Kota Bharu
betul2 berhadapan bangunan AEON yang tgh dibina tu
namanya ada arab-arab, tapi u olls jgnla order lamb mandy kat sini yek ;p

we r having Spaghetti Carbonara
Hot Latte ~ me
Chi Chi (Arabica Estate Specialty) ~ Yana


3) MARASCHINO CAFE

Sebut nama kafe ini, sbnanya sudah tersohor dengan kesedapan makanan Thai
ada 1 di area Rantau Panjang
yang ini di Kota Bharu baru saja dibuka
letaknya di dalam Hotel Sabrina Court
sebelah Pizza Hut Kota Bharu

kalau nak makan-makan..highly recommended
 we r having Spicy Buffalo Wings 
Ice Latte ~ me
Thai Ice Latte ~ Yana


4) CHAPTER CAFE


Start no.4 sampai no. 8 ni, alamatnya dah diterangkan dalam post kat SAYS tu
tapi untuk memudahkan kita2 ore kelate ni mencari saya describe kan landmark ye

Chapter Cafe ni lokasinya di Tanjung Chat, Kota Bharu
betul2 sebelah roundabout kecik Sek. Men. Tanjung Chat
(berhampiran Taman Perbandaran Tengku Anis)
kedainya agak tersorok, papan tanda pun tersorok
ramai juga yg confuse nak cari kedai ni

we r having Spaghetti Carbonara (so creamy so delicious), 
Vanilla Crepe Cake (sedappp juga)
 & takeaway Fish n Chips (yg ni boleylaa..)
Ice Latte ~ me
Hot Cappucino ~Yana


5) SWEETHEART COFFEE SHOP

this is definitely the cutest cafe's i've been
comel2 deco nya

letaknya di belakang KB Mall
n yg paling ramai org
biasa kami pergi coffee shop, suasana agak lengang n cozy
tapi kedai ni agak pack n sentiasa penuh org
mungkin sbb sebelah mall kot

we r having Spicy Tuna Sandwich yg memang pedas-berketul2-lada-kau-nak-kenakan-aku-ke-apa
Spaghetti Carbonara (a bit dry that day)

Ice Latte ~ me
Irish Latte ~ Yana
Doppio ~ Nizam 

Doppio is double shot expresso (no ice cream)

hmmm...kena datang lagi untuk lebih tau apa killer menu kedai ni
sbb nasib kami ari tu kurang baik
makan kureng, minum kureng, budibahasa kureng

tapi pelanggan ramai kan
...

6) ARNOLD CYCLING CAFE

kalau Sweetheart tadi belakang KB Mall
Arnold Cycling Cafe ni dalam KB Mall
tingkat atas

Kecik je kedainya tapi dekorasi unik
makan2 xde choice sgt tapi choice coffee dia sgt best
klu sebut latte tu, ada list panjang lagi jenis2 latte untuk dipilih
so i'm having Salted Caramel Latte Ice 
whilst Yana is having Roasted Latte

nak cari coffee, this is the place 
(",)


7) THE BOLD LAB CAFE

The Bold Lab, di Cherang
Sebaris restoran2 yg agak terkenal dan menjadi pilihan di Kota Bharu mcm Gino Pizza, d'Klasik Kopitiam n Restoran Cik Siti

Wall snap kedai ni paling x puas hati
salah cari meja kot, kedai ni cantik n unik je

Presentation makanan superb, rasa pun sedapppp
we are having
Matcha Waffle
A bucket of fries with meat slice n cheese
Ice Latte ~ me
Ice Coffee Cubes ~ Yana


8) LUGANO by Hayaki


Hayaki definitely the most well-known kopitiam in the town
n here it is Lugano by Hayaki tt offers the premium version of food selection

di KB ada 2 kafe Lugano
yang ini di Jalan Kebun Sultan, KB
another 1 is @ Kubang Kerian

we r having Hazelnut Cheese Cake n Ice Latte for both
ice latte dia sedap
definitely will come again to try other food n drinks
yang masa datang ni sbb limited time
break masa kursus
badan dah lemau sebab x dapat injection caffeine lagi
so this is our desperate escape

Lugano..x tau camana dapat nama tu
versi utara Luga no?
or 
versi No Luga2..

btw
tau x luga tu maksud apa?
;p


***
so that's it
what's our next mission Yana?

bye all

(",)

No comments:

Post a Comment