Wednesday, July 15, 2015

n I thought it was over.. ^_^ (part 1)

Assalamualaikum semua ^_^

Wahh..lama x mengarang kat sini.. bz mengarang report je kejenya..

Banyak dah yg ter miss nak tepek kat sini..

Ramadhan dah nak habis.. nak raya dah kita ni.. Cemana persiapan raya semua..?
kami2 sekeluarga cam biasa.. lek lek je.. asal ada baju baru sorang satu dah cukup..
Tahun ni tema ke laut..hihi.. Nak cari baju raya kat bebudak kenit lelaki 3 org tu tak senang rupanya...
Baju budak perempuan senang.. kakak cam biasa, jubah dress memanjang.. suka baju lelabuh..nk jadi princess..

Ok. x nak citer pasal raya. Nak cite pasal lain.
Cite dah lama tapi saja nk buat kenangan kat sini.

***

Last 2 months, umi was away for 3 weeks back to back.. tuntutan kerja

Sebelum tu, mukadimah dulu...


Irsyad Naqib, 8mo++

Kisah budak tecik dalam gambar tu. my breastfed baby.. bila breastfeed ni kejenye menepek je la kan..hehe..
It tooks him almost 3 months lepas dihantar di rumah pengasuh untuk dia tolerate dengan susu formula.. (FULLY breastfeed mothers pls dont bash me with ur tagline 'human milk 4 human baby' n all @-@)

hmm..

di rumah pengasuh, saya x bekalkan EBM.. x cukup wooo...
tapi bila dgn saya, mmg saya akan DBF sepenuhnya.. plus budak ni mmg memilihh..
mcm saya cakap tadi, lepas 3 bulan saya dah start kerja, susahnyaaaa dia nak terima FM..

first month di rumah pengasuh, pagi dia minum kenyang2 sebelum sampai di rumah pengasuh.. n tak nak minummmm.. tolak terus FM sampaiiilaaa saya balik petang ambik dia, baru dia minum susu...DBF

tengok tu, kecik2 dah pandai mogok lapar ^_^

Berlarutan sampaiii la 2 3 bulan... n kesimpulannya dia ni mmg x gemar la 'cow milk'... (sampai sekarang)

Bila malam, kerjanya memang bertepek je.. selagi x kepit celah ketiak selagi tu dia sanggup x tidur..

So, apabila sahaja saya mendapat arahan untuk keluar bekerja di luar kawasan selama 3 minggu.. n i am like 'whatt..3 minggu..??'

Termenung panjang jugaklaa.. nak mengangkut rakyat jelata macam biasa dok buat tu mmg x la kan.. 3 hari bolela.. ini 3 minggu...grrr...

Lepas dapat arahan tu, saya sampai langsung x nak fikir.. bila colleague ajak bincang pun malas nak fikir..
perangai saya yang suka lari dari masalah ni mmg macam tu... padahal nak tak nak kena face jugak...

at last, decision has to be made...

Adik Naqib anta rumah Aki dan Wan di Terengganu... masa ni fikiran mmg bercelaru. saya risau dia nangis susah nak tidur nanti...

Dah pesan dekat wan, kalau dia nangis sangat, buai kan je.. (plan asal x nak ajar buai n mmg x berbuai di rumah- tapi saya tahu di rumah pengasuh dia naik buai...)

memula MIL saya cakap, xpe, x nak ajar buai..  susah nak jalan gi mana2... Ok...

Perjalanan Bermula

On d way balik dari KT ke KB lepas anta adik Naqib, agak2 petang sikit call rumah MIL.. tanya adik Naqib... rupanya MIL cakap dia nangisssss masa nak tido tengahari... n officially di buaikan tengahari tu... baru la dia dapat tido lama.... hihi..

Maka bermulalah perjalanan 3 minggu mencari cinta..ehh.. g kerja laa.. n episod maraton mengepam..

1st checkpoint is Melaka. Masa nak turun pagi tu dah pam dah smpai kosong.. Tapi kannn..konsep breastfeeding ni konsep Dd vs Ss (Demand vs Supply)..

Ingat tak? ingat takk? ;)

More demand, means more supply... makin di pam makin galak production.. Sampai halfway dah rasa bengkak..
Tahan lagi, tahannn... sanggup x makan x minum.. takut dia makin produce..
Sampai kat pekan tangkak..dah xleh tahan dah.. macam nak pecah dah rasa.. otak x leh nak memikir dah...

Konfidennn bawak keluar pam & powerbank semua...
 Sekaliii... adapter xde pulak... haaa,kauu.. nak nangis rasa... tangan ni smpai tahap x leh angkat dah ni... rasa macam ada batu seketul dah kat celah ketiak.. sakitt ooo.. sapa x penah rasa x tau...

Plan B, cari kedai nak beli bateri... adoii..time2 tu la x jumpa kedai runcit.. Jauh jugak jalan lagi, baru jumpa petronas... dapat bateri 4 biji macam dapat emas seketul....

Finally...
 Pumping on the go

Fuhh...legaaa... Tapi guna bateri suction dia x power sangat.. tapi bole la dari xde langsung...

Sampai di Mahkota Hotel, kami duduk di apartment.. alhamdulillah peti sejuknya memuaskan... freezer power.. Peti sejuk hotel kan biasa sendu-sendu je.. Yang ni alhamdulillah ok.. Selamat la my golden liquid..(for the time being..)

Maka berseminar la umi di sini 3 hari 2 malam..


Time tgh berseminar..curi2 keluar balik bilik utk mengepam..

Masa selang saya kat sana diisi dengan mengepam je..hehe

Nak jadi cerita pulak, botol saya bawak 5 biji je.. fikir apa ntah time tu, bawak 5 biji je, ada ke patutt..
@_@
First day sampai dah guna 4 botol...
menggagau la ajak Yana (yg comel lote pakai spek tu) cari botol ke, zipper bag ke apa2 jela

So, malam 1st tu pergi Mahkota Parade depan tu..
harapannn la nk jumpa kedai baby mcm manjaku tu kan.. 
at last masuk Giant
beli apa tau

Plastik aiskrim

Alaa..yg Husna buat aiskrim(link) tu..

Sampai time nak checkout...

alhamdulillah.. keras elok

cooler bag pulak xde
elok2 dah ada kat rumah, x bawak pulak..
berangan betul.. ni la akibatnya datang sini pun separuh hati, semua benda pun tertinggal ..

On d way ke next destination mintak yana carikan baby shop dulu..
n finally

fuhh..
'heaven' for a mommy like me..

cari cooler bag
yang murah2 je..bidan terjun punye
dah ada kat rumah 1

alhamdulillah jumpa
RM29.90

^_^

cari ais

n my susu will be 'safe' .. (for the time being..again)

Next destination
Next entry

bai

(",)


No comments:

Post a Comment