Friday, October 31, 2014

Bump

Talking abt baby bump..

Once a woman had a baby bump, it will last forever..
Babies were born, but the bump will be there..
ur tummy will never be the same again..


The bump is the symbol of ur sacrifice..

Being pregnant is not easy. NOT EASY.

Having to carry the baby 4 nine months until it weighs a watermelon with a smile on ur face.. is not a pleasure thing to do..

But. Its us. A woman.

We are strong.

Love ur bump. Its the most beautiful thing ever happen to you.

My baby with my bump

How could i hate my bump when it once carried the most precious thing in my life..

Wednesday, October 29, 2014

39 weeks..

39weeks
(",)

Dah minggu2 akhir ni tiap kali g check up kat klinik mesti doktor akan greet dgn kata2.. "oh, x bersalin lagi awak ye.." 

Adakah itu tandanya doktor pun dah naik bosan tgk muka kita tetiap minggu.. x taula kan..:D

So malam tadi, lepas isyak terus pergi klinik utk 39 w checkup.. Anak2 mmg suka teman umi g klinik sbb boleh main kat sana.. 
Tapi umi dah agak. Malam biasanya klinik akan penuh dgn parents bawak anak2 jumpa paed. Utk O&G x ramai. 

So malam ni anak2 x dpt mainn. Sbb klinik sgt pack. Nasib baik juga umi sampai after register n buat urine test terus kena panggil.

Kali ni bawak abg ngah sekali masuk bilik doktor. selama ni  Abg Ngah x berminat pun nak ikut umi , lagi ghairah nak main kat luar..

Kakak of koz la kan. kakak mmg x pnah miss 3 org adik semua kakak ada teman umi jumpa doktor. 
Sbb tu kakak mudah simpati dgn umi, tgk doktor suntik umi. ambik darah semua..

Cuma kakak dah bgtau siap2 nanti umi nak keluarkan adik baby kakak x nak tgk nanti kakak sedih tgk umi sakit.. :')


Ok, kat dalam bilik doktor abg ngah yg mulutnya x berenti bercakap tu mmg wat semua org tergelak
bila doktor nak cek perut umi dia tanya kakak

"ehhh...akakkk..kenapa umi tu.. umi bukak baju (selak baju).. tak aluu (tak malu) kan akak kann?.."

pastu bila imej scan keluar kat monitor, kakak nya beria la bgtau, abg ngah, tgk tu adik..

yg abg ngah pulak

"mana..mana... bukanla kakak.. tu bukan adik... x macam adik hadif pun.. abg ngah x nampak punn.."

ok. sabar jela..
sudahnya umi buat isyarat suruh diam
dia pun jawab

"ooowwkeyyy.."

adoyaii.. abg ngah-abg ngah

;D

***
ok. so update checkup smlm

baby makin turun ke bawah dah
EFW (berat baby) dalam <>3.2kg
boleh tahannn kan? ;)

Doc cakap perut nampak padat, dia risau takut air ketuban kurang
nak ukur, klu betul kurang nak buat surat refer hospital
adoii.. dalam otak dah terbayang tido hospital malam ni

bila doc ukur alhamdulillah, tak
bacaannya 9+- 
kalau kurang dari 5 tu yg bahaya

pastu umi bgtau hari ni rasa macam baby kurang gerak
ntahla
mungkin sbb bizi kat ofis
bizi kat rumah
mcm x rasa baby gerak

so doktor suggest buat CTG

sampai ke bilik ctg pun kakak nak ikut

my cute nurse
;)

ok, mmg betul graf ctg agak kurang memberangsangkan
doktor mintak buat lelama sikit

alaa..umi dah teringat2 abah,cik su, abg ngah n adik hadif dok kat luar
sian pulak tunggu lama2

bila dah last2 tu baru la graf nya berbukit-bukit
barula doktor puas ati

alhamdulillah

;)

so, next appointment 4/11
'kalllaauuu' x bersalin lagi la
bak kata doktor
saya rasa minggu ini awak bersalin dah kott

tahun lepas pun doktor cakap gitu jugak masa checkup 39w
sudahnya lagi 2 minggu pastu baru bersalin
hehe

apa-apa pun
asal selamat dan dipermudahkan
insyaAllah..aaminn

***

Tuesday, October 28, 2014

Ulat buku in me

I am born bookworm..
books have been my bestfriends all this while.
Until the first day i became a mom. I barely can read since then.
But the smell of books n papers never fail to amuse me.
I buy books constantly.frequently. a lot maybe. Even if its only end at my bookshelf. But looking at them being arranged neatly is just so therapeutic to me ;)

I don't have specific rules in buying books. Tapi 'novel picisan' is just a no-no

Masa muda2 dulu ye. Tapi sy pilih2 juga penulis nya.

Sekarang sejak2 dah berusia ni. Novel yang sy baca cuma dari 2-3 penulis. Dan subjek nya jika mengenai 'cinta' pun. Mungkin dari sudut pandang yg lain. Masa berangan saya sudah berlalu. Kata dah berusia kan :)

Selebihnya genre2 lain lah.. Motivasi. Tarbiah. Parenting. Travelog.

But

there's one novel author that i just can't resist.

She's SOPHIE KINSELLA :)

n I actually have my virtual friend created by her..

She's REBECCA BLOOMWOOD from Shopaholic series..:)

After our journey together in 6 series


I long to hear from her anymore...

Until 'she' arrived at my office this morning..


Ohh..Becky.. where have u been..?? :)

I started to become dramatic just like her.. hihi

It is newly released
N i got 20% discount from MPHonline
Plus i got suprised by that purple canvas bag

Freegift

I loike freegifts

(",)

*** 
I just can't wait to meet Becky again
but i need to give my 'baby' a wrap 1st tomorrow


Bye

Sweet Dream all

(Bcoz now is 2 am already.. 
i am a 38w pregnant lady with insomnia, remember?)
^_^

Monday, October 27, 2014

Susu Dugro n Free Gifts

Dalam 5 tahun terkebelakang dan 5 tahun kehadapan ini kerjanya bila g shopping ialah beli keperluan anak2..

Its been such a fun thing to do to me. Personally. This is what i am enjoying.
I don't do much personal shopping.
I would feel guilty if i spend much on my personal belongings..
All our income is dedicated most on kids. The necessity. Insurance n savings. Toys n books. All parents are doing that as well right? :)


Eh. Mukadimah mcm apa je. Sbnanye nk cite pasal susu anak2.

Para ibu mcm sy mesti dh mahir bab susu anak2. Having 3 kids with eczema juga menjadikan sy kenal dgn byk jenis susu. Kebanyakan yg ada di pasaran dh cuba dan semuanya ada cerita yg tersendiri. Paling nostalgia bersama susu Isomil.

Tp sekarang anak2 dah makin membesar. N tahap eczema dah x sekronik mana.
Skrg semua anak2 saya minum susu Dumex Dugro saja. Senang nak cari.
N sgt ekonomikal.

Sangat..

Bajet beli susu utk 3 org anak skrg sama dgn ms 1 org anak dulu.
Hihi. Husna mmg yg paling teruk eczema n paling lama. Plus perut dia sensitif. Kembungla apa la. Baby girl kan ngengada sikit.. hehe.
Gitulah kisahnyaa.. ;)


Ok. Ke laut lagi.


Susu Dumex Dugro tu kan. Now anak2 minum yg flavor Fruit n Vege.
Sbb katanya sedap. Husna n wafiq yg bgtau. Hadif pun ada bgtau kot, sy je yg x faham lg dia cakap. Hehe.

Husna minum yg 3-6 yrs. Wafiq mana2 pun boley sbb dlm tempoh peralihan skrg. Dh nk masuk 3 yrs. Tp buat ms skrg dia share ngn adik Hadif. Yg 1-3 yrs.

Skrg umi sgt seronok membeli susu anak2 ni sbb susu ni selalu ada freegift kan. N i love doing bulk purchase too.

Masa mula2 hari tu. Beli 3 pek 900g dapat freegift beg ni.


So sempat kumpul 2-2 warna.
Saya x g beli on purpose nak dapat hadiah pun.
Sedang elok stok nak habis baru g beli. Kalau kat tesco kan kita boleh ambik sendiri freegift. ;)

Bila next purchase pulak. Sedang elok dpt kumpul semua koleksi. Keluar pulak freegift lain. Topi n spek ni. Ini pun beli 3 pek dpt freegift.


Habis yg ni. 
Jam ni pulak. Yg ini beli 2 pek. Semua koleksi ada 3 warna. Memula beli dpt yg hijau-merah ni dulu

Bila dah stat mengumpul. Hati ni jadi teringat2. Stok susu ada lagi tp dok pk bila nak g beli lagi takut tlepas koleksi lagi 2 tu.hihi. 
ntah hapa2 kan

Pastu,
Last week nampak iklan ni kat fb.

 
Dok kat umah MIL masa ni. Cuti panjang kan. Deepavali sambung ke maal hijrah. Kalau ikutkan boleh stay sampai ahad sbb isnin baru keje. Tapi mtk ngn hubby nak balik sabtu. Pagi2. So sempat nak dtg tgk apa yg ada kat sini. Mana tau leh beli susu murah2 ke..

Sesampai2 kb dari kt tu terus singgah kb mall. So. Ini lah hasil tangkapannya.. hihi

1 carton susu
Fruits & Vege Flavor
Half2 peringkat
6 pek 1-3 yrs
6 pek 3-6 yrs

Ekceli kat umah stil ada 3 pek yg belum buka
tapi temptation nak beli tu xleh ditahan2 lagi sbb hari ni leh dapat murah
Biasa harganya dalam RM29-30
Hari ni harganya RM24.99

Plus
i got to get the remaining watch collection
plus
another premium gifts

Sweater n beg beroda

These are all of them

Hihihi
seronok juga ni

Ekceli xde apa pun sgt kan
tp xpela saja suka2 dgn anak2
Kehulu kehilir dibuat main
cantik juga sweater tu
sesuai sgt dh nak datang musim hujan ni
Beg tu pulak bolehla saja2 buat isi baju nak balik umah aki hujung2 minggu
hihi

ni pulak kerjanya kakak make over abg ngah
hehe.. macam2 hal

Oh ya. Dah beli tu dpt freegifts
dapat pas utk anak2 beraktiviti kat tempat karnival tu
dapat akses utk semua games

Tapi kitorg dh dtg dgn badan penat dah 4 jam dlm keta
Plus tempat tu bingit n crowded
so decide x yah la main-main

Husna n wafiq pun mcm x berminat
lagi dok tarik nak ajak g makan je
   Promoter tu pujuk suruh main dulu
Tak pun dia suruh kitorg dtg balik malam tu
mmg x la kan
Hihi

***
Tu saja ceritanya
saja fun-fun dgn anak2

K bai
(",)

Sunday, October 26, 2014

iCity - Last entry

Okies..nak habiskan n3 iCity ni.. Banyak lagi benda lain nak cite..hehe

Keluar dari Trick Art Museum tu suasana terang lagi.. jalan2 jap





Memula plan nak g main kat area yg merry-go-round besar tu je.. tapi tersangkut kat sini...


Memula berjalan2 dgn senang hati
bila anak mula tunjuk2 nak main tu nak main ni. Ok. Umi abah dah take note yg dalam pagar kena bayar



Pastu nampak yg ni
xdok dlm pagar

Spontan kakak nk naik n abah angkat


Sekali petugas kat situ datang
kena bayarr maa

Umi pun hulur duit
ehh.. x boleh rupanya
pakai sistem kad

ini kad nye
rega kad RM2 jeww
tapi topup nye ikut suka n ikut nafsu nak main
memula abah kata kita letah seploh hinggit je
umi kata xpela kita letak rm50

Hambikk.. habiss juga
siap permainan kat luar taman ni kitorg byr cash sbb x cukup dah


ala tomei2 abah teman anak2 naik ni
layan anak dara dia
permainan ni nampak seronok
pusing2 berayun2
umi xleh naik sbb peknen



Since abg ngah sgt bad mood
ajak main tu x nak main ni x nak
sgt2 clingy dgn abah

Buat pelepas angin abg ngah since dia minat car kn
masuk ke sini
apa tah nama tempat ni
dlm bangunan
masa ni baru bukak kot
sbb tgh promotion rm10 per ride per person
 Bebudak tecik kena naik dgn adults



Umi n kakak usha dari luar kedai
xleh masuk area sini

Sekali pusing je tempat ni org yg jaga tu dah panggil
alahai rm10 utk 5 minit je rupanya..hehe
sabo jela

nak jugak ambik gambar bawah pokok lampu
sbb rasa mcm dh x larat nak g jalan kat area taman pokok lampu tu
ambik kat sini pun jadila
:)

Nak balik dah
kasi can umi bergambar dgn abah

Ekceli teringin sgt nak naik mendalah belakang tu 
tapi skrg mmg no-no
Nanti dah x peknen kt g lagi ek
tp sume surender xnak naik sbb gayat ni apa citer
kakak n abah awal2 lg dah geleng kepala..hihi

Xpe2.. (",)

****

Oh ya. Masa 1st post ari tu sy ada mentioned kan sy rasa x sedap ati kat sini

Sy mmg rasa mcm tu klu dtg tempat2 mcm ni
Tempat yg too much entertainment. Yg bising. Meriah x igt dunia
 Nnt mcm2 sy pk. Kot jadi apa2 time tgh terleka kat sini. Kot sampai ajal kat tempat mcm ni. 
Nauzubillah

Plus

Tempat ni mengingatkan sy pd sesuatu

Mula2 masuk terus perasan n mentioned kat husband


This is 1 of the decoration there


I do believe in Conspiracy Theory
n this is scary 4 me

:
:
:
.
.

...
bye
(",)

Thursday, October 23, 2014

Quick update - 38 awesome weeks

Yup..awesome..

I keep telling myself this is awesome.. despite all the discomfortness i felt..

Named-it

Its like the feeling tt i've going tru all my life.. yes. Bcoz i got pregnant back to back 4 three years..

No. I am not complaining.

I am describing that awesomeness i'd mentioned earlier..

:D

So. Last tuesday. Went 4 my weekly checkup.. 38 weeks now..

Alhamdulillah.. everything went well..

Baby is making his way.. dah parking baekk punya dah...
Meaning kali ni mmg berbeza dgn 3 yg sebelum ni sbb Husna.Wafiq.Hadif. semua x engaged. Kepala x turun. Sampaila dlm labour room.

Tapi baby N (ok.berangan memandai2 letak nama lagi ;p) ni. Dah engaged since last week.
So. Adakah kali ni akan memecah tradisi? Baby nak keluar awal ke? Wallahualam..

Umi abah redha saja. Asal semua selamat dan dipermudahkan.

husband suruh cari 38weeks masa Wafiq pulak.. baru bukti -hatrick ;p


Kakak rajin peluk adik2 sejak dari dalam perut lagi.. 
setiap masa "umi, jap, husna nak peluk adik baby jap.."
"umi, jap, husna nak tanya adik baby tgh buat apa.."
"umi, jap, husna nak suruh adik baby tendang tangan kakak jap.."

Patutla bila keluar adik2 mudah serasi dgn kakak. Kakak pun sayang n pandai jaga adik2. Alhamdulillah :)

kak long
(",)

***

*update pukul 2 pagi
told ya its awesome tt i'm havin' this sleeping disorder so tt i can update my blog, wc is something i hardly can do now.. lol

Bye 4 now peeps
:)

Friday, October 17, 2014

Posing2 @ Trick Art Museum - Part 2

Sambungan post lepas..

Warning: This post will contain lotsa-lotsa pictures.. :)

so, here we r
Trick Art Museum @iCity Shah Alam

Kakak dh mula semangat nk posing
x payah umi suruh n ajar dah
tgk gambar contoh terus dia buat sendiri



Tgk ek
abg ngah lak posing kat tempat sama
control macho je muka dia
hehe

ok lah
yg ni real sikit
hihihi





Ok, turn umi abah lak
^_^




Abah kata
"ni la bezanya org laki n org ppuan bila bgambar, org ppuan asyik nk pandang kamera je tunjuk muka. X real ah.."

Oowwwkeyyy..foineee..
;p





bagus2 pasni adik2 nak susu kakak tolong perah bagi adik ek ;)



makann budakk..!

Kakak x nak bergambar yg ni
takut katanya
huhu

alololo tomei2
Sambil senyum je ketuk kaca smpai pecah

*perhaps this is what abah told me umi just now :D

 


Pandai kakak tambah props sendiri :)

Huarghh..! Bosan x tgk gambar banyak2..
hihi.. sikit lagi..
^_^






yg ini pun kakak x nak bergambar
takut
tp kena paksa ngn umi
pastu bila dia tgk kat hp sibuk suruh umi delete sbb takut
@_@




Mcm yo yo o je kan
hihi
layann


Yg ini pulak area cafe
patutnya nk masuk cafe ni pun ada extra charge
rm5 klu x silap
tp time ni cafe ni x bukak
N xde org jaga pun so kitorg redah jela bergambar jgk ;)





Ok. Tu saja pic yg nak share
ada banyak lagi pic sbnanye

Next n3 kita tgk area persekitaran kat luar pulak ye
n
sy akan cite knp sy rasa tempat ni 'sesuatu'..

K
bye 4 now
(",)