Saturday, November 1, 2014

Persiapan yang belum siap

Saja x nak letak tajuk 'persiapan bersalin'
Takut ada yg search tajuk tu dgn harapan utk dpt checklist persiapan bersalin yg lengkap n komprehensif.. end up tpaksa bazirkan masa baca cerita persiapan bersalin saya yg x brp nk siap ni..hihi

Oh b4 that
this will be a super-long boring post
sy saja nk dokumenkan kat sini
nanti2 boleh intai2

Furthermore. I am an auditor, remember?hihi
Documentation is crucial
^_^

****

So. Since week 34, my husband keep asking me to pack up my so-called ~'hospital bag'.. 

n last night

at my 39w+.. finally i came out with...

.
Not the hospital bag

The checklist

lol
Huhuhu
baru checklist..
aiyokk
@-@

InsyaAllah esok saya packing beg nya pulak ye
huhu
-_-

Tapi
since saya agak kerap travel 
Kehulu kehilir
kb-kt 2 minggu sekali tu dah wajib
 dgn travel kerja lagi

since week 32 
beg Labour Room dah siap awal2
my LR Pack

yg tu je lah sentiasa ada bersama ke mana2
kalau betul2 nak bersalin. baby jela ada baju. 
yg lain mana nak cekau tahh..huhu

Ok. Umi nak cite sikit pasal LR pack ni

It contains

diapers
napkins
baby wrap
baju 
mitten n booties
VCO - Virgin Coconut Oil
Herbal Massage Oil

*hakikatnya utk dibawa masuk ke dlm LR nnt cuma 
baju, napkin n pampers shj


Baju baby warna putih itu
sgt nostalgia ye anak2 umi
insyaAllah baju itu akan masuk labor room buat kali ke-4

Itulah baju pertama semua anak2 umi
:')

***

Ok. Persiapan lain utk ke hospital
of koz bakul berkelah makanan
Dah tulis siap2 nnt abah senang nak refer

Termos air panas
Air mineral 
Milo n horlicks 3 in 1
Biskut n roti
coklat @ energy bar

Coklat itu sy akan makan masa sakit
masa tu selera makan dah ke laut
but i need energy to push the baby

N air manis 
milo biasanya
i will need it badly lepas keluar LR
Utk kembalikan tenaga n hilangkan gelap mata

I've gone tru this 3 times 
So mcm dah a bit familiar dgn keadaannya nanti

this is my 4th
alamak.takutla pulakk
:'/

***
Persiapan lain pulak
x banyak mana
sbb baru je lepas bersalin kan
;)
barang2 hadif pun x sempat kemas elok2 lagi
Baju2 semua cuma kena basuh balik

Yg kena beli baru cuma yg pakai buang je lah

diapers
wet wipes
maternity pads

Ok.tips utk 1st timer
Ekceli
maternity pads tu
u will only need them on the 1st day only
worse on the 2nd ay as well
tp lepas tu akan guna pad biasa n after a week only liner

So. Maternity pads tu x payahla beria beli bebanyak
;)

***

Untuk set penjagaan lepas bersalin pula 
kali ni saya pilih ini

Tanamera Postnatal Care Set

Dari masa Hadif lg dok terliur nk beli ni
tp x terbeli2
alhamdulillah kali ni berkesempatan 
semoga saya konsisten..aminn..
that's the main problem ekceli, tak konsisten
@-@

Set bersalin ni sy beli kat sini



Untuk kali ni juga
ada beli baru 
these Nursing Bras

 Masa Wafiq dulu dapat freegift 2 helai sbb beli breastpump
masa tu beli Medela Harmony
n dapat freegift 2 helai nursing bra brand Autumnz ni

Sy rasa sgt selesa n senang
plus tahan lama

Masa hadif ada beli yg brand lain
Tp rasa mcm x comfortable n dah rosak pun
yg ini masih bertahan dan x berubah bentuk langsung walauphn sy lenjan masuk washing machine

Nursing bra ni saya beli kat sini



Persiapan lain
GL dah print
Banyak x sy print?
Hihi
ekceli tu utk 3 hospital je
just in case

Husband sy lagi la suruh sy print GL utk semua hospital di sepanjang jalan kb-kt tu
hehe

So setiap 1 sy buat 2 copy
tips juga utk 1st timer yg plan nk bersalin di hospital kerajaan la kan
print je lebih gl tu sbb kot2 baby pun ada kena admit lepas bersalin n masa dlm pantang
unless baby dah ada coverage insurans yg PRUmychild tu kan
klu yg tu just consult ur agent je la

Oh ya. Cakap pasal tu
sy x sempat nak ambik PRUmychild tu
cuma berkesempatan jumpa agent sy ms tu dah week 34 nak masuk week 35
masa suntuk sgt
so baby kali ni insyaAllah after keluar n dapat birth cert baru register
harapnya x de apa2 halangan kali ni

Knp consider nk ambik PRUmychild kali ni?
Sbb pengalaman mengajar
Insurans utk Hadif masih sangkut smpai skrg wlupun sy dh register sejak umurnya 1 bulan lebih

Sbb Hadif kan ada masuk wad masa umur dia 2 minggu

Ding dong ding dong
dgn pihak hospital nya lambat n ada miscommunication
dgn communication ikut prosedur zaman batu

Latest
surat feedback doktor yg kata kami ceased appointment
mmg memburukkan keadaan
so smpai skrg masih sangkut

But my agent really did a good job
sbb tu even dah pindah balik kelate pun kami masih stick dgn dia
walaupun jauh we kept in touch a lot

Syukurr dpt agent yg ok
sbb dah terkena yg x ok kan
mmg bab insurans ni nasib la jugak kan
Sendiri mau igtla
.
.
.

What else
bidan urut pun dah cari
bakal pengasuh pun insyaAllah ada
& owh, saying hi again to my dear cutie pinky Eve

my Evelove Breastpump

B4 this sy mentioned
Dah beli Medela Harmony kan

Brand Medela mmg superb la kan
But a bit costy la to me
so masa tu puas ati guna yg Harmony yg manual tu
alhamdulillah. Banyak berjasa

Lepas guna utk Wafiq
lama simpan x guna
Nak guna semula suction nya dah x kuat
sy pun malas nk anta repair

So masa hadif beli evelove ni
Auto
dua2 belah
hands free
ada powerbank - so its made mobile
pink in colour-i loike ;)

InsyaAllah
umi will strive to give the best utk anak2 umi
susu ibu

But. Those yg x berjaya nk memberi susu ibu sepenuhnya n selama mungkin tu
terpaksa campur or fully formula
Jgn rasa down

Sesiapa yg mengeluarkan kata2
"Susu manusia untuk anak manusia. Susu lembu untuk anak lembu. Susu kambing untuk anak kambing"

Poyooo je sume tu..

stay positive ok
rezeki di tangan Allah

Every mother loves their child
in a different unique ways n efforts

***
Hmm..ok la
Enuff 4 now

Yg penting kena siapkan beg 
husband sudah bising ooo

Plus yg dia lagi bising
suruh sy start cuti cepat2
Nak terberanak pun sibuk fikir pasal keje lagi
(Boss..r u reading this..? ;p)

I told my colleague that i fantasized abt starting my contraction at office
or get my ketuban pecah masa tgh buat kerja
Semua kata saya 'gila'..lol
fantasi namanya



;)

Gurau2 je
apa2 pun Allah dah tetapkan bila n mcmn baby ni nak keluar
asal semua selamat dan dipermudahkan
insyaAllah

Bye
nanti dah siap beg sy update ye ;)

Esok final Piala Malaysia kan?
Pahang lwn JDT

untuk rekod
tahun lepas Irsyad Hadif lahir masa hari final Piala Malaysia juga
Kelantan lwn Pahang

So masa tu kelate dpt cuti peristiwa sempena perlawanan tu
sedang elok adik Hadif lahir masa hari cuti
;)

Ok
bye


Gambar dgn Adik Hadif n Abg Ngah
Dua2 pun lahir masa hari cuti
abg ngah hari maulidur rasul

Oh. Nak jugak mentioned kan
in both pictures
i'm wearing Naelofar Hijab

Memula i am not so into the product
rasa mcm kualiti kureng dari segi material
nampak mcm inner je pun ada

Tp ntahla
bila pakai rasa sgt comfortable
Yg penting agak besar dan melitupi
baru rasa konfiden

Boleh juga buat tudung emergency
bab kata ofismate sy
buat g tahlil
hmm..mcm2 diorang ni
huhu

Ok la
bye again

No comments:

Post a Comment