Friday, November 21, 2014

Diagnosa hari tu - Part 2

Sambungan post lepas.

Balik dari KK tu badan masih lemau.. in fact sejak dari bersalin lg badan rasa lemau n x segar sepenuhnya..

Cuaca musim tengkujuh dgn hujan lebat x berhenti mmg memburukkan keadaan.. sakit urattt...

Malam itu, saya tido seorang bersama baby n abg ngah.. husband dah balik kota bharu bawak kakak..

Adik Naqib finally tido pukul 2 pagi.. abg ngah klu dia x tido pun xpe sbb klu sy x larat nk layan pun dia diam2 duduk dgn tab dia..

Dalam pukul 4.30 pagi sy terjaga...

Sejuk ketar.. menggigil 1 badan smpai bergegar katil.. gigi terkacip smpai ada masa rasa nk tergigit lidah..

4 lapis selimut..langsung x rasa apa.. breast yg sakit tu x pyh ckp la.. smpai x boleh nk angkat tgn..
saya smpai berhalusinasi sy berjalan ke bilik MIL nk bgtau keadaan sy.. sedangkan hakikatnya sy nk capai hp kt sebelah kontek MIL pun x tercapai.. aahh sudah..!

Dekat 2 jam sy menggigil mcm tu.. finally sy kumpul kekuatan utk bangun.. Syukur Naqib tido lena selena2 nya.. seakan memahami situasi sy yg kena uruskan kesakitan ni dulu..

Dalam terketar2 sy siapkan alat2 utk tuam n pasang pam.. Masa keluar bilik nmpak bilik MIL cerah tapi perasaannya mcm jauhhhh x boleh nak sampai..

Sambil tuam sambil pam.. sakit.. tapi sy kena cepat sblum sakit makin parah.. badan terasa makin panas.. panas dalam..

MIL masuk bilik saya.. mengucap panjang dia tgk keadaan saya.. Dia tanya kenapa x panggil.. Saya ckp x tersampai nak pergi bilik dia yg cuma jarak bbrp meter tu n hp pun x tercapai..  Agaknya beginilah keadaannya org yg mghadapi sakaratulmaut sorang2 tu.. bantuan seakan x tercapai.....

Pagi itu FIL dtg sukat suhu. 39.9°. MIL terus mintak saya siap g hospital. As usual, ada rasa malas dlm hati ni nk g hospital. Takut kena admit. Mcm2 pikir. Especially pikir Naqib nk menyusu.

Dengan hati berbelah bahagi pergi juga hospital ditemani SIL. Sepanjang jalan dok ulang 'harap2 x kena admit'..

Sampai di Jabatan Kecemasan. Lepas saringan n bilik doktor, saya kena duduk dlm 1 bilik apa ntah utk masukkan air, ambik darah n buat ECG. cehh..mcm arif sgt je sebut ECG saya pun x tau apa benda. Dgr diorg sebut. Yg letak wayar2 kat dada. Pastu kepit tgn kepit kaki. Rasa mcm sakit kronik pulak dia buat mcm tu.

Masa ni doktor cakap sy kena masukkn air n dipantau sekejap sbb heartbeat sy laju n sambil tgu result darah. Klu jantung sy normal balik mungkin boleh balik.


Lepas setengah jam. Doktor datang.

"Puan kena masuk wad ye..."

Huhuhu..finally..

"Sbb jantung masih laju & result darah sel darah putih masih tinggi.."

Ok. Demi kebaikan.. redha je la kena masuk wad.. Adik Naqib, Hadif n Wafiq.. umi tinggalkan sekejap ye.. duduk baik2 dgn aki wan n ciksu.. nanti abah n kakak balik..

Hari tu sebenarnya hari ihtifal kakak.. dah dua tahun berturut2 umi terlepas ihtifal kakak..sob3 :'(

***

Pendek cerita.

Hari pertama ada dibuat scan pada abdomen n ambik sampel dinding rahim.

Acara mengambil sampel dinding rahim itu agak kurang menyenangkan. Lagi kurang menyenangkan bila kita tgk sampel itu tidak dihantar2 ke lab sampaila ke hari kita discaj. Mcm ham..pagas je kan..

Masa scan tu doktor cakap xde apa2.. katanya uterus saya cantik saja.. cuma belum kecut.. so fine.. sy pun mcm x risau la kn..

Malam tu tido..miss B msh sakit.. so tido x boleh mengiring.. statik saja.. susu pun mesti diperah setiap 2 jam.. bila dia berat dia akan jadi lagi sakit.. bila dia kosong rasa lega sikit.. tapi kesan lebam masih ada..

Antibiotik start masuk tiap 6 jam.


Hari kedua

Doktor pakar round. Dia mcm x puas ati dgn history yg anak buah dia tulis n decide sy buat scan lg sekali.

Ok.semuanya berlaku dgn pantas.

Bila discan, matanya yg pakar itu nampak ada darah tersumbat dlm rahim saya dlm 2cm. Alamak. Saya dah cuak.. Malas dah nak hadap upacara seluk menyeluk ni.. :-/

Katanya " saya cuba tolong buang darah ni ye..klu x keluar habis kita terpaksa pergi cuci.. kalau boleh keluar habis alhamdulillah.."

Maka berlangsungla acara mengeluarkan darah beku itu.. Klu saya cite prosesnya mcm ngeri tapi sejujurnya tak sakit pun.. cuma tak selesa.. Dalam 2-3 minit mcm tu dah siap.. n doktor scan semula.. done.. habis licin..

Alhamdulillah..x payah cuci.. saya x tanya pula klu.cuci tu cmn. Tapi sy rasa cuci mcm org yg keguguran tu la kot..

Lepas je darah tu dikeluarkan.. saya rasa macam 1 beban dikeluarkan dari tubuh saya.. Serta merta badan rasa ringan dan saya jadi energetic semula..

Turun dari katil dlm bilik pemeriksaan tu, terus tanya kat doktor.. "boleh sy balik dr?(discharge)

Doktor jawab "boleh, balik katil awak ye.."

Hamm..pagas lagi sekali.. salah paham la pulak..hehe

Tp dr faham maksud saya.. lepas tu dia jawab.. "bukan hari ni la ye. InsyaAllah esok awak boleh balik.."

Ok.

Pastu misi datang suntik ubat kecut rahim.. Yg mcm kita kena suntik kat peha time baru lepas bersalin tu.. Kali ni suntik kat belakang..

Lepas tu darah yg mcm sblum ni tersumbat keluar mencurah2.. Rasa lega n ringan badan.. darah kotor keluar kan..

Antibiotik tru IV dah tukar kpd tablet.. rasa lega dah cabut jarum kat tangan..  senang sikit nk gerak n buat apa2..

Lepas tu perlahan2 saya rasa sakit kat miss B tu hilang. Merah2 n lebam pun hilang. Rasa normal balik. Alhamdulillah..

Esoknya..lepas doktor check n buat scan lg sekali.. Dah boleh discaj... yeay..!!

pelawat tegar

pelawat tak berapa tegar

Tak datang melawat langsung

Hehehe
^_^

***

Nak share lagi sikit antara amalan SALAH saya yg buatkan jadi bengkak susu:

1. Tak kosongkan breast lepas baby menyusu atau pam

2. Waktu malam bila pakai sleeping bra, sy menarik bra ke atas untuk menyusu. Ini menyebabkan ada saluran yg mungkin tersumbat. 
Sbb tu kena pakai nursing bra. Sbb klu pkai bra biasa kita akan cenderung untuk menarik bra ke atas tanpa buka kancing.

***

So, final diagnosis


Endometritis & Mastitis

Kat sini sy share kan link berkaitan 2 penyakit ni klu nk tau lebih lanjut :


http://drzubaidi.com/blog/demam-ketika-dalam-pantang-bersalin/

http://www.babycenter.com.my/a1036970/mastitis

Happy reading
^_^

No comments:

Post a Comment