Sunday, September 21, 2014

Kisah Nasi Goreng Ikan


Nak share masakan yg menjadi makanan ruji utk breakfast kami seisi keluarga...
Saya dah post ke fb n instag n janji nak bagi resipi dalam blog.. so, here we goo..

;)

Memula, harusla mukadimah khann..

Ok,

Sbnanye pada awl2 dapat tau pasal menu ni, sy telah memandang slek dan sebelah mata terhadap resipi ini dan menganggap ianya pelik..

Nasi Goreng Ikan

Tak rasa lagi masa tu

tapi 1st persoalan yg sy tanya husband saya masa tu,
'Nasi goreng ikan? Isi ikan campur dalam nasi? X hanyir ke jadinya nasi goreng tu?'

Husband sy cakap..'takklaaahhh..' 
harusla beliau mempertahankan resipi warisan negeri beliau sendiri kann..

Saya x percaya.. sampaila saya rasa sendiri..masa mula2 kawin, MIL masak...

ok

ibarat jatuh cinta sekali lagi dan lagi dan lagi...

Sedapppp sgt2... dan saya terus meletakkannya di ranking teratas most faveret nasi goreng mengalahkan nasi goreng USA, Pattaya, Mongolia dan negeri2 sekitarnya

^_^

Begitulah keadaannya juga bila saya makan karipap di rumah MIL.. eh, inti apa ni.. isi ikan
Nasi lemak, tetiba ada isi ikan tongkol
Pulut lepa, inti ikan
Kuih bom yg ada bijan2 kat luar tu, biasa sy makan inti kacang, tetiba kunyah rasa isi ikan..

dan yg mabelesssnya, semuaaa kuih muih itu, lagi sedappp rasanya dari yg biasa sy makan
yg biasanya sy x suka makan kuih kering macam tu,
tapi klu balik terengganu, ada yg inti ikan, baru sy makan..

Lepas tu, baru saya tau, mmg makanan di Terengganu, most of it adalah fish-based.. n i like it verrrryyy much.. especially keropok lekor.. mmg irresistable ;)

Ok, nak share resipi tadi kan..

Ekceli nasi goreng ni paling simple, paling senang nak buat.. Mungkin kerana mengikut cerita dari buah mulut turun menurun, katanya, nasi goreng ini biasanya dibekalkan oleh isteri-isteri nelayan utk suami mereka buat bekal turun ke laut.

So, intipati yg kita boleh extract dari fakta tersebut ialah:

1) Bila dah namanya keluarga nelayan, mestila makanan rujinya adalah ikan.. even rumah MIL saya yg bukan nelayan itu pun, yg wajib ada atas meja ialah ikan goreng.. ;)

2) Keluarga nelayan pada kebiasaanya, kehidupannya tidaklah senang, jadi bahan2 utk dibuat masakan adalah se simple dan se minimal mungkin, tiada bahan mewah

3) Nelayan keluar berpagi2 - jadi para isteri akan memasak apa lebihan makanan dari makanan malam tadi, nasi dingin dan ikan goreng

*sapa dapat fikir intipati lain, bgtau ye ;D

Maka, begitulah mengikut yang diceritakan, asal usul resipi ini, our version lah, klu ada version lain sy x tau..

Jadi tanpa membuang lebih banyak masa, mari kita mula memasak

NASI GORENG IKAN

Bahan-bahannya

Nasi
Bebawang
Ikan goreng
Cili boh
Sayur - sawi n karot
Telur
Garam dan abang aji

yg x suka guna abang aji, ikut suka nak bagi rasa macam mana pun
x payah nak kondem orang yg guna
bukan org letak selori pun, secubit saja

eh

***

Nasi yg dah sejuk - tabur garam n aji - gaul dan leraikan ketulan nasi
(sy prefer letak terus macam ni, bukan letak kemudian masa goreng, ini supaya rasanya lebih rata)

Bebawang - mayang halus
Ikan - ambil isinya 

Cara buat

Tumis bebawang
Masukkan cili boh - gaul n bagi cili masak sikit
Masuk isi ikan
Masukkan nasi
Gaul
Letak telur n sayur

done

***


Hidangkan bersama pasangan sejolinya - keropok ikan 
nescafe tarik

perghh

klu suami g cari makan kat luar jugak x taula

;)

***
Senang n cepat kan?

Pendek kata, kalau suami nak turun ke laut pukul 4 pagi, pukul 3.30 sempat lagi nak buat ni

;p

tapi kes saya hari tu, lambat buat ni sbb dok snap-snap gambar
sampai suami saya jenguk ke dapur sbb dia pelik kenapa x bunyi kuali lagi

"umiii..buat apa lagi tu...bila boleh makan niii... laparrrrr..."

hihi

Nasibla isteri nelayan dulu2 bukan blogger

k bai

Nyum-nyum

No comments:

Post a Comment