Tuesday, August 19, 2014

Nasi Daging ala-ala

Ala-ala.. sbb x jadi sgt pun..

Pengkritik tetap dengan berlapiknya, cakap "sedapp..tapi lain kali kita cuba lagi ye.."

Means ada la tu yg kurengg tu..hihi

Ekceli saja nak masak ni sbb teringinnn nak makan, plus smlm besday hubby. Hari2 masak simple je x abis2 sup ayam, ayam kicap, tomyam.. Sekali sekala buatla yg renyah sikit..

Peknen kali ni tekak rasa nak makan yang berempah2 je.. N asal peknen je, nostalgia terhadap makanan yg penah makan sblum2 ni kembali membuak-buak..

Time-time ni la nak makan:
1) Nasi beriani lauk kurma ayam dengan desert dadih dengan air bandung - macam menu setiap hari khamis masa kat mrsm dulu (seriyesly mmg sy mengidam spesifik macam tu)

2) Nasi arab macam dekat kedai perabut dekat hentian kajang

3) Nasi ayam penyet wong solo bangi yg tapau - dalam kotak sekali dgn air mineral

4) Nan cheese + ayam tandoori dekat kedai yang lupa nama dekat serdang

**note to hubby~sy dah mention spesifik tu ye.. ;)

tapi saya taula, mmg x akan tertunai..

so, tgk resepi nasi daging ni kat internet, rasa mcm boleh complement dah.. tu yang gigih sy mencuba.. ;)

well,

klu mukadimah x panjang mmg x sah kan..

yela, tetiap benda, even kita beli pen sebatang pun pasti ada cerita di sebalik jugak kan.. apa lagi masak nasi daging ;p

Ok, meh nak bagi resepi ni..

Bahan2 nya.. 


2 pot nasi 
(saya guna beras basmathi faiza sbb smlm tu je satu2nya beras basmathi yg ada kat kedai tu)
Daging
(sesedap nafsu makan memasing) - potong dadu atau nak hiris nipis pun bole
Bawang merah, bawang putih, halia - mayang halus
3 beradik - bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar mentega/marjerin
1 cawan susu cair
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar rempah kurma
Sup bunjut
Kiub pati ayam

garam n aji tu sy x guna pun, alang2 dia dok situ sy ajak bergambar sekali
minyak masak pun sama, x guna jugak

***
Cara buat

Periuk 1 - periuk nasi
Basuh beras
rendam 15-30minit

klu guna beras biasa x payah rendam


Periuk 2
Rebus daging + sup bunjut + rempah kurma
(sukatan air sy x kira sbb sy akan rebus ulang2 tambah air smpai sy puas ati tahap keempukan daging tu)


Periuk 3
Masuk minyak sapi + mentega/marjerin
Masukkan bebawang n halia + 3 beradik - kacau
Masukkan tomato puri - kacau
Masukkan susu cair - kacau
Masukkan kiub pati ayam - kacau
Masukkan air rebusan daging sekali dgn daging2 nya- kacau
tutup api

Tuang dalam beras
Ejas sukatan air - tang ni sy x reti nak advice.. pepandai la ye ;p


Masakkan dia
Sambil2 tu kacau-kacau n gembur2 kan sekali sekala

Siap nasi

***
Husband request makan dengan sup kosong 
So, air rebusan daging tadi sauk sikit masuk periuk kecik utk jadikan sup
Tambah bawang, halia n sup bunjut

***
Pastu nak rasa pedas, sy buat air asam dia sikit

Potong bebawang+halia+cili api
Jus limau nipis
Garam Gula

***

Papadom

***

Setel

x nampak mengghairahkan sgt pun

bolela
 layan tekak nak makan makanan berempah ni

(",)

Ok
tu je
bai

update n3 ni sejurus habis meeting tadi
pic wif my sweet boss
:)

No comments:

Post a Comment