Tuesday, August 26, 2014

Chili-cheese Fries & BurgerByte Kelate

Ok. Done sesi luahan perasaan.. hihihi..

I am just fine. Saja je. 
Kekadang kena juga bgtau our point of view. Jangan tadah je muka org nak kata apa pun.

Btw, i am a happy mommy n wife.. 
My ultimate ambition is to be a fulltime professional housewife.. 
But i do looovee my career now as well... 

Dulu,(bbrp tahun lepas) i thought i dah fall in love in accounting n membayangkan sy akan menjadi akauntan sampai beruban.. 
Now, dah shift ke bidang internal auditing, rupanya ianya lebih mengujakan.. 
n i love my office too.. tapi balik keje mesti sharp juga.. 
Nasib bos sekepala, katanya, "time keje kita buat keje, balik mesti on-time.. kerja sebenar kita di rumah.." 
Best tak bos saya? (",)

ini namanya membawa kerja dari rumah ke ofis ;p

ini sebab ofis buat open day raya khamis lepas
klu hari biasa, i is no-no bawak anak ke tempat keje
(",)


Eh, nak share resipi..

Ekceli, saya x penahla makan mendalah ni yg Carl's Jr. yang katanya sedap mabeless tu.. 
Saya kan org kampung. Kat kampung saya xde restoran tu. 

Tapi, saya suka tgk org makan yg dalam rancangan Man v Food tu.. ehh..buruk lantak betul pengacara tu.. Tapi mmg xleh tgkla time2 lapar rancangan tu.. Nanti saiko knp restoran2 tu sume xde kat Malaysia.. hehe

Pastu, jumpa menu tu masa g makan di Burgerbyte Kelate..

tu dia ghupenya
dap-dap..tp sbb dah habis beger sebiji sorang masa tu so macam dah muak nak habiskan

ok jom review sikit kedai ni
kedai ni dah well-known kan
kalau di kelate ni, lokasinya di Tunjung



bagi penggemar dan pencari burger bakar, kedai ni mmg recommended
sy dah try beberapa kedai burger bakar, yang tersohor dan tidak tersohor
BurgerByte ni antara yg sedap pada selera saya

sy order burger bogel ehh naked burger ari tu
x snap pic yg sy punya
x nak jakun sakan men'snap' gambar makanan
kan org yg pos gambar makanan tu sakit mental-bukan saya kata

naked burger tu rupanya mmg naked
sbb xde roti
ianya merupakan dagingnya sahaja yang diletakkan dalam curahan black pepper sauce
sila bayangkan chicken chop
mcm tu la iras iras
;)

updated
*rajin pulak mencari gambar burger ni di fb

***

tapi menu hubby punya lagi sedap dari saya punya
namanya agak complicated
tapi keyword dia ialah perkataan nachos
diletakkan nachos kat dlm burger
n sosnya adalah sos spaghetti
mmg sedapp

so saya cuma makan yg sy punya sikit
pastu tukar pinggan
ai tarik pinggan u, u tarik pinggan ai
sy makan dia punya sampai habis
hihihi
xpe, ibu mengandung selalu dimaafkan kalau bab makan
^_^

tapi yg palingggg sedappp sekali masa tu
air carrot susu ni
kitorang order gelas besar yang berupa sebuah jag
ish-ish
sapaa la ajar anak minum dalam jag ni

malangnya x cukuppp
sy x penah rasa carrot susu yg paling sedap mcm kat sini
rasa mcm nk order 1 jag lagi
tapi husband selalu pesan, jgn mewah2 sgt
dah habis, cukupla, lainkali datang lagi
;)



ehh..nak resipi fries td kan

lama dah tunggu?

hihii

***

Ini saya punya style la
x cukup bahan pun
n saya tak baked dlm oven/microwave
patutnya kena baked barula cheese nya cair n melekat


Bahan-bahan

Fries
Daging cincang
Bawang merah, bawang putih
Cili api
Keju (Cheddar or Mozarella, ikut suka) 
Sy prefer mozarella, tp dlm peti ada cheddar je masa ni
Sos prego
Tomato puree
Perasa

Kalau nak lagi sedap, letakla herba-herba pilihan seperti 
Oregano
Cumin Powder
Bay Leaves

tapi saya x ada stok sume tu so redho je dgn black pepper powder yg ada tu

**
ok,nampak x ada bekas pengisar di situ

sbb saya suka kisarkan lagi sekali daging cincang tu biar dia lebih halus 
so nanti masa goreng dia x berketul2 

---
Cara buat

Kuali 1
Goreng fries

Kuali 2
Masuk sikit minyak, sikittt je tau
tumis bebawang n cili

Masukkan daging cincang yg dah di re-blend 

Masukkan sos prego + tomato puree


Masukkan perasa
Kacau-kacau
Sampai dia kering sikit

Siap

Curahkan atas fries
Letakkan keju kat atas


Lagi mabeles kalau puan-puan membakarkan ia di dalam oven/microwave
tapi kalau diletakkan kejunya semasa fries n topping nya panas, insyaAllah keju itu mencair juga akhirnya

***
ok, tu je
nanti kita share-share resipi main masak2 lagi ye 
;)

No comments:

Post a Comment