Thursday, August 28, 2014

3D4D scan anak-anak

Eh, rajin kan saya update blog skrg.. ^_^

Ok, nak cite pasal buat 3D4D scan my babies..

Masa zaman kakak Aini Husna, teknologi ni agak rare n mahal, so masa kakak xde pic 3D4D scan.. Sorry ye kakak comel ;)


Mula dengan Irsyad Wafiq, umi buat di Hospital Umra, Shah Alam

Umi penah post entry kat SINI
Sedikit info
Harga RM100 (Free CD & 1 printed baby best-pose)
Umur kandungan - 29 weeks++
Freelance Sonographer



Pastu masa Irsyad Hadif, umi buat di Poliklinik Al Hafiz, Kota Bharu
Sedikit info
Harga RM85 (Free CD & 1 printed baby best-pose)
Umur kandungan - 29 weeks++
In-house Doctor

Entrynya di SINI



Untuk adik Irsyad kuasa-tiga ni pulak, umi cuba kontek balik Poliklinik Al Hafiz
Tapi x dapat tarikh yang sesuai
Sebab available masa malam minggu sahaja, n kena tempah awal sbb cepat penuh

So, umi tanya pakcik google, umi jumpa 1 facebook ni

https://www.facebook.com/eastcoast3d4d

Alhamdulillah, nice doctor, Dr. Lela yang comel n friendly
Umi sangat rasa comfortable tanya macam2
n Dr. Lela mmg sgt berusaha utk dapatkan pose terbaik baby
every single cent spent mmg worth it lahh..
puas dpt tgk aksi baby lama2 dlm perut

Dr. Lela akan cuba suitkan dgn masa n tempat yg kita paling convenient nak pergi
sbb beliau juga adalah freelancer
Saya buat scan kali ni di Klinik Ikhtiar, Wakaf Che Yeh, Kota Bharu

Sedikit info
Harga RM100 (Free CD & 1 printed baby best-pose)
Umur kandungan - 29 weeks++
Freelance Sonographer

Jom teropong adik ;)


Tengokkkk... adik tgh buat apa tuuu...

Hisap jari..!!


ok


3rd one

After 

THIS

And

THIS..!!

(",)

***

Ok, kalau perasan
umur kandungan saya buat 3D4D scan semuanya pada 29w++

Mengikut katanya dokter kepadaku
(sbb sy penah nak buat temujanji pada 26w)

Start 24w tu dah boleh buat
tapi
baby masih kurus masa tu

starting 28w
baby dah mula berlemak n berisi
baru cantik nak snap dia pose dalam perut tu

by 32w above
agak kurang memuaskan nak buat 3D4D scan masa tu
sbb baby dah besar n space makin sendat
takut susah nak alat tu nak mencelah2 utk skodeng dia

gitula 

sedikit tips

so, paling ideal between 28w - 31w


***

ok

since pregnancy kali ini memang palingggg merisaukan

bagi yg tahu sejarah sadis saya mengandung kali ini 
tahula

bahawasanya saya baru discover yg saya ini berbadan dua semasa beliau sudah berada di dalam perut saya ini selama 5 bulan

yepp

after 20weeks

bayangkan 

sy telah bertindak sewenang-wenangnya
berjalan, melompat, jatuh bangun
angkat berbotol2 sabun pencuci 10kg naik tangga ofis
makan suplemen bermacam2 termasuk yang diharamkan makan bagi org mengandung
sy langsung x makan asid folic atau vitamin
pakai korset, pakai girdle sbb sy rasa saya sgt bertambah buncit

rupanya

buncit bukan sebarang buncit

buncit yg akan kempis akhirnya

so

just imagine

how could not i be worry?

:"/

register utk tournament bowling office 2,3 hari b4 event
semasa hari kejadian baru tau pregnant


so end up
my other-half tukang main
:)

(selamattt..sy x pandai pun main bowling
pergi tu aim nak dapat ratu longkang)
^_^


ok
sambung cerita


so

sy mmg ternanti-nanti untuk membuat 3D4D scan kali ini
sbb sy sangattt nak tau keadaannya di dalam
keadaannya
rupanya
pergerakannya

thats y pada hari scan berkenaan
sy menghujani doktor itu dengan bermacam-macam persoalan

ok meh sy share serba sedikit

1st sekali doktor kata
kalaula apa yg dirungsingkan itu ialah

ketidaksempurnaan fizikal
down syndrome
sumbing

etc

most of the case
adalah faktor genetik

masa 4d scan boleh nampak

kalau down syndrome
masa scan kat otak dia
boleh nampak macam gelembung2
bentuk hidung yang x mcm biasa
x de batang hidung

kalau sumbing
masa scan boleh nampak ada belahan pada tulang lelangit
nampak mcm terbuka
akan nampak satu garisan

yg paling saya fikir masa tu
pembentukan tulang belakang

saya kan langsung x makan folic acid

folic acid kan sgt penting utk pertumbuhan tulang belakang

so
masa scan ari tu boleh nampak

tulang belakang yang normal 
bentuknya macam landasan keretapi

sekiranya tiada terlihat apa2 garisan merentasi landasan itu
insyaAllah
semuanya baik-baik saja

***

paling afdhal
buatla detailed scan
boleh nampak sampai organ2 dalam semua

***

paling utama
semuanya kuasa Allah

kita 
usaha n doa yang terbaik

insyaAllah

***
ok

tu saja
bai

(",)

No comments:

Post a Comment