Thursday, November 28, 2013

Inilah dunia, anak..

Irsyad Hadif.. anak umi..
10bulan 4hari dalam perut umi.. sempit.. gelap..
menunggu2 harinya melihat dunia nyata...

selamat Hadif hadir ke dunia..
satu persatu dugaan melanda..

inilah dunia, anak..

penuh onak pancaroba..
hidup ini tak mudah anakku..

semoga dugaan-dugaan kecil ini
menyiapkan Hadif menjadi pria waja
pejuang agama..pembela umat..

umi abah doakan

**catatan dari hospital. malam ni malam ke3 hadif warded. hajat doa semua.. moga hadif baik2 saja.. :''(

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, November 20, 2013

Ujian kecil Hadif

Hari ni Irsyad Hadif genap 15 hari.. (ekceli smlm, ni n3 tertunda..)

dan sehingga hari ni Hadif masih belum merdeka lagi dari kena g klinik hari2 utk cek jaundis..
macam org kena buang daerah pulak kena lapor diri kat balai polis..

lambat pulak kali ni kuning adik nak turun.. 
anak2 umi sebelum ni, kak Husna xde kuning langsung..
abg Wafiq ada sikit, lepas 3x ambik darah dah bebas jaundis.. 

kali ni Hadif dah berbelas kali ambik darah, umi abah kalau boleh xnak dah berulang g klinik hari2..
bukan beban ke apa, (umi suka je leh kuar rumah leh jenjalan.) tapi kesian kat adik hari2 kena cucuk.. walaupun adik x penah nangis pun tp umi x suka tgk anak umi dicucuk2 mcm tu.. ;-/

Masa hari umi dapat discharge hospital, adik masih dalam wad tunggu result bacaan kuning,
doc suruh umi balik dulu..
sedihnyaaa umi abah nak tinggal adik kat hospital..

Itu pun umi dah drag masa,
patutnya dalam pukul 11 mcm tu umi dah boleh keluar, semua dokumen dah siap..
tp umi mintak nak stay sampai petang dalam wad nak tunggu result adik.
Bila petang, sekali result x boleh dapat lagi, doc suruh umi balik dulu...

Tuhan je yang tahu perasaan umi masa tu... x sanggup sgt2 nak balik rumah tanpa adik..
memikirkan adik kena spend masa semalaman lagi dalam wad betul2 mengganggu perasaan umi... :'(

hadif d;m wad
curi2 je umi snap pic


Maka, abah pun bawak balikla umi tanpa adik....

Sampai2 je simpang nak masuk rumah, dah nampak pagar rumah ni... nurse call abah cakap adik dah boleh discaj.... :') 
Apa lagi, pusing semula ke hospital.. kebetulan malam tu Cik Su Hadif nak naik bas dah nak balik Perak, Cik Su x pernah tgk Hadif lagi..
Lepas selesai urusan discharge Hadif, kami bawa Hadif g stesen bas jumpa Cik Su jap..
Jadi la Cik Su dapat jenguk tgk Hadif dalam kete jap.. nanti Cik Su balik cuti lagi boleh main ngan Hadif ;)

***

Lepas balik rumah, bermulalah episod kami berulang gi klinik hari2, ada yang selang sehari.. sampailaa hari ni..

masa kali ke2 g check..bacaannya naik.. lab remarks adik utk kena admit.. umi dah berair mata..
mintak simpati dgn nurse..
nurse panggil doktor n doktor advice umi dtg lagi sekali belah petang..
alhamdulillah, bacaannya turun.. adik x jadi kena admit...
syukurr... ;')

nnt hadif besar bolehla umi tunjuk pic ni
kat sini la hari2 umi datang cek kuning hadif yg liat sgt nak turun tu
;)


umi x dpt bayangkan klu adik kena masuk wad lagi.. bersejuk2, berbingit2, bercerah2 terang benderang dalam wad.. sedangkan dah 2 malam adik nyaman dgn kehangatan di rumah dan tido dalam keadaan selesa di samping umi yg sentiasa di sisi adik... nnt klu dalam wad adik cari umi camana... :''(

lagi best dok umah kan adik
tgk tu ramai dayang2 adik
sorang tukang urut, sorang tukang gosok
(",)


bacaan kuning adik naik turun.. ada sekali bacaannya turun mendadak sampai 116 dari 196.. nurse dah nak discaj dah (xpayah dtg klinik dah), tapi dia suruh datang lagi sekali esoknya nak tgk camana sbb turun banyak sgt..
sekaliii.. esoknya naikk balik... banyakkk pulak tu... dari 116 ke 187..
dahh..umi kena bebel ngan nurse dah.. diserkap jarangnya cakap umi ada bagi makan apa2 kat adik la, ada mandikan adik dgn ubat sensei la, umi ada makan jamu la...
sedangkan umi x buat semua tu... umi mmg x percaya bnda2 tu sume... everything is natural.. umi abah xde ikhtiar pelik.. lagipun wan pesan x perlu nak ikhtiar pelik2 nak bagi turunkan kuning tu sbb mungkin masalah sebenar akan tersembunyi... wan bekas bidan kerajaan, wan pun arif benda2 ni semua.. ;)

tapi umi syak hari tu kuning adik naik sbb ni..

lol
;D


bila masuk hari ke-13, kuning adik masih di bacaan x berapa memuaskan..160.. nurse bgtau, klu esoknya hari ke 14 masih tinggi, kena jumpa doc n mungkin kena ambik darah lain, lagi banyak, utk detail test..

umi agak x selesa mendengarnya..

oohh..baby kecik umi yg lengannya sebesar 3 batang jari umi, nak kena cucuk utk ambik darah banyak2.. x sanggup rasanya.. :'( (maaf umi agak berlebih2 n dramatik sikit, tapi itula hakikatnya yg umi rasa..ibu mana yg suka tgk anaknya sakit...seriyesli, dulu masa kak husna sunat masa umur 2 minggu, umi don't have gut to watch it..umi x masuk pun dalam bilik doktor, wan yg pgg kak husna masa tu...)

bila hari ke14, umi dah separuh bersedia utk adik kena ambik darah.. tapi nurse kata, tunggu esoknya pula, hari ke15, klu bacaannya lebih 150, kena ambik darah... Untuk kesekian kali, umi rasa lega.. at least utk hari itu...

so smlm, hari ke 15, dgn hati yg sekali lagi separuh bersedia dan separuh lagi dgn harapan yang menggunung agar kuning adik turunnn lagi.. tengok2 bacaannya 155...
adoii...nurse kata klu atas 150 kena ambik darah.. oh nooo... :'(

masuk bilik nurse, umi tiup2 sikit, kasi jampi2 sikit, biar lembut hati sikit jgn ambik darah adik... (tipu je, xde jampi2 pun ;p)

sekalii, dgr nurse2 tu bincang, diorang cakap adik x payah ambik darah sbb kuning dah nampak makin turun.. tapi kena gi lagi sekali esok..

fuhh.. legaaaaa lagi hati umi... alhamdulillah.... :)

harapnya esok turun la lagi...semoga esok last dah kena pergi klinik..
abah pun dah nak naik kerja balik dah.. cuti panjang abah dah nak habis minggu ni..
adik bagi la can abah naik kerja dgn hati tenang ye...

umi janji x pakaikan adik baju warna kuning lagi..hehehe ;p

anak2 umi yang cuwitt
kak long n abg ngah yg makin akrab sejak ada adik baru ni
saayangg anak2 umi
(",)

Friday, November 15, 2013

And my breastfeeding journey begins....

Antara momen paling seronok ada baby kecik ni, ialah breastfeeding.. i'm luvin it.. so much..
it is soo special..
bagi ibu yang berpengalaman menyusukan anak pasti faham.. kecuali yg mengganggap breastfeeding ni menyusahkan.. itu lain cerita..

Alhamdulillah, setakat hari ni hari ke-10, susu utk Hadif melimpah ruah.. alhamdulillah rezeki Hadif.. ;)

So far sy x ada makan apa2 suplemen, cuma jaga makan(nasi, ikan,sayur) dan minum banyak air...

Milkbooster sy cuma horlicks, itu pun klu sy minum mesti kena pam sampai 3x satu hari besides Hadif direct BF sejam sekali...

Susu mula beratur
EBM mula day-5 until day-9
bermula dgn 40ml perahan pertama, yang latest dah dapat 120ml satu sesi
Alhamdulillah
(",)
now datang kerisauan lain pula, 
takut freezer wan penuh..hehe
kena cari tempat letak EBM jenis plastik, x makan space sgt..:)



Masa mula2 lepas bersalin, umi sejujurnya risaauuu sgt2 takut x ada susu..
Sbb lepas bersalin, Hadif kena masuk wad 2 malam.. n selama 2 hari 2 malam yang pertama Hadif, umi x berjaya nak susukan Hadif..

Lepas keluar labour room, lepas satu jam, umi terus ajak abah naik ke wad utk tgk Hadif n nak susukan Hadif...
Umi masih pening-pening n gelap mata masa tu.. badan belum stabil.
Nurse dah pesan esok pagi baru umi boleh naik gi susukan Hadif, sbb takut pitam, dah hilang banyak darah kan..
tapi umi x boleh tahan, umi cabut keluar juga dari wad curi2 utk cuba susukan Hadif..

Tapi masa umi gi tu Hadif baru lepas nurse bagi susu n Hadif x pandai lagi nak menyusu.. umi cuba juga..
x berjaya... :'(

Sepanjang 2 hari 2 malam tu, umi n abah x jemu2 gi jenguk Hadif & umi cuba susukan Hadif.. tapi x pernah berjaya..
Hadif sokmo kenyang plus Hadif x pandai lagi n x biasa.. Nurse di hospital bagi Hadif minum guna cup..

Umi frust.. sbb susu pertama yg masuk dalam badan Hadif bukan susu umi... macam Kak Husna dulu pun sama.. bermula dgn susu hospital sbb umi blackout lepas bersalin...



Malam mula2 Hadif sampai rumah lepas discharge tu, barula umi boleh susukan Hadif, itupun umi nak nangis dah sbb cubaan ke brp puluh dah.. baru berjaya... :')

Alhamdulillah, sampai hari ni Hadif dah berjaya menyusu dgn jayanya...
alhamdulillah.. semoga susu untuk Hadif terus melimpah ruah dan semoga Hadif membesar dgn sihat..

Umi harap kali ni umi dapat susukan anak umi selama yang boleh... insyaAllah.. moga Allah permudahkan......

Wednesday, November 13, 2013

Berakhirnya sebuah penantian..;D

Bismillah.. (semoga sempat habiskan n3 ni b4 2 hero bangun..hehe)

Alhamdulillah.. akhirnya ummi selamat melahirkan cahayamata umi abah yang ketiga...
Hero yang kedua.. kakak masih kekal heroin tunggal dalam keluarga.. sepupu2 yang lain pun lelaki.. 

So, this is it.. our 2nd prince of heart..
and we named him 
~IRSYAD HADIF~

Keputusan nama memang x final-final sammmpaiiila betul2 saat2 akhir
hari ke 7

Malam sebelum masuk hospital, umi abah dah decide satu nama tu
nama keduanya Hadif juga
tapi bila rujuk aki (aki memang akan saring nama setiap cucu-cucunya..hehe)
aki bagi pandangan n kami decide ubah sikit

still xde kata putus
sampaila pepagi hari ke 7 tu..aki cakap suruh kekalkan nama Irsyad kat depan

so, selesaila masalah yg berserabut dalam kepala..tang nak bagi nama baby
sbb umi ada banyak spec-spec yg nak dipenuhi utk diberi nama adik

-nama depan nak huruf I, 
-nama yg xde sama dgn sesiapa yg kami kenal,
-nama yg senang nak sebut, x berbelit lidah, especially lidah pantai timur ni 
-nama dua suku kata je so nnt sekali sebut je 

so nanti xde nama panggilan yang xde maksud, yoyo ke, momo ke.. hihi
panggilan nama kan doa.. 
bila kita panggil anak dgn nama yg baik secara x langsung itu doa utk dia...
(",)

Emm.. ekceli eksaited nak cite pasal pengalaman bersalin hari tu
tapi nantila, n3 lain
rasanya pengalaman bersalin kali ni agak susah sikittttt dari masa Wafiq dulu
buat masa 10 hari pantang rasa 'serik' lagi
x tau la nanti2..kot hilang serik tu..hehe

Hadif day-4


So, adik Hadif lahir 4 November lepas pukul 12.48tgh
Post due 4 hari (EDD 31/10/13)
3-4 hari dalam penantian tu memang rasa laaaamaa sgt2
tp bila dah keluar ni, dah 10 hari, macam x sedar pun masa berlalu.. ;)

Berat adik masa lahir 3.35kg
berat 2gram je dari abg wafiq..hihi
risau umi doc cakap baby besar, alhamdulillah, x besar sgt..

Ok la.. till next n3.. x tau la bila ada masa n peluang nak celah update blog..hihi..
hectic juga ada 3 anak ni
buat masa sekarang abah yg handle lagi 2 kakak n abg
sian abah sampai demam kena buli dgn anak2
rejuvenate leave abah pun dah nak habis.. sedihnyaaa.. :'(

Semoga ada rezeki baru sempena baby baru ni
harapannya agar abah dapat tukar kerja kat sini..
insyaAllah....

Saayanggg adikk..!!
(",)

Saturday, November 2, 2013

Husna:Bye2 school ;)

Umi n abah decide kakak sekolah sampai bulan lepas je.. 
lagipun bulan Nov total hari sekolah di Kelate ni cuma 3 hari je.. 
Banyak cuti, Deepavali, Cuti Bola, Awal Muharam, Keputeraan Sultan 2 hari, 
bahagia betul org2 yg kerja bulan ni.. ;)

Kesian sbnanye bila kakak dah x sekolah.. 
sbb dia suka sgt g sekolah n jumpa kawan2.. 
Kalau umi n abah terpaksa 'pontengkan' dia, 
kena cakap sekolah tutup, x bukak hari ni.. 
kalau x dia nangis xdpt g sekolah....

Sempena last sekolah Khamis lepas, Husna ada sikit tanda mata nak bagi kawan2.. hihi
Ekceli dah lama sgt beli ni, plan asal nak bagi masa besday dia dulu, 
tp time tu umi sibuk berkursus sana sini x smpat nak packing elok2.. 
at last, banyak pensel2 alatulis tu luak kat dia sorang je.. 

Tandamata kenangan dari Husna
Pensel UpinIpin 2 batang, pembaris n pemadam
Packing dalam plastik aiskrim je.. 
TOKEI AISKRIM KATAKANN <--link p="">


Sesi packing
dia mmg suka la aktiviti2 macam ni

yang x tahannya, pembaris ada 3 warna, pink, hijau, oren
semua dia letak warna pink je
umi abah dah larang, 
cakap kawan kakak bukan sume girl, ada yg boy, yg boy x nak pembaris pink.. 
nakk jugak packing letak pembaris pink
dah habis packing baru sedar, dia x simpan pun utk diri dia sndiri yg warna pink..
hehe..mulala nak berair mata
pinky girl sorang nih
@-@

Umi beli jugak kek utk Husna makan dgn kawan2
ni emergency punye kek
maap bebanyak la ye ustazah2 husna, kek seksi sikit, Dora x tutup aurat..hehe
ni je kek paling adorable kat kedai tu time tu
:)

Umi serah kat cikgu husna je manage semua
alhamdulillah Husna happy dapat potong kek n bagi hadiah kat kawan2
hope kawan2 husna pun happy dapat hadiah tu
(",)

Gambar kelas Husna
Spot wc 1 is her??
hihi.. alaa..cikgu ni x tolong betulkan pun tudung husna
kalau umi ada kat situ mesti umi yang over excited touch-up2 dulu sume bebudak tu
masa tgh ambik gambar mesti umi pun sibuk2 suruh sume senyum dulu
barula macam comel jew..macam cantik jew..
kikikiki ;p

anyway pic ni akan menjadi kenangan sepanjang hayat husna
15 tahun dari sekarang husna pasti akan ketawa tgk pic ni
kan?kan?
alaa..
umi pun gelakkan pic umi masa sekolah pasti dulu
[umi sekolah pasti yg sama dgn husna skrg ni :')]
sbb masa tu umi gigi rongak n muka macam tepung gomak
gi sekolah bawak beg raga n selipar terompah
lawak je
hehehe..;p

***

Sampai jumpa lagi kawan2 n cikgu2 Husna tahun depan
insyaAllah