Wednesday, August 28, 2013

Merah di hari raya

Dah nak habis Syawal pun.. baru nak tepek pic raya kat sini.. 
X kisahla.. nak tepek jugak..hehe..

Tahun ni raya di Terengganu.. again ;)
Since sebulan berpuasa sudah di Kota Bharu, so decide skip giliran tahun ni.. raya di Terengganu lagi.. 

Husband sy yang baik hati tu ambik cuti tanpa gaji sebulan sepanjang bulan puasa kali ni.. 
Weeweewee.. umi sukee ;D
Anak2 lagi suka dapat bertepek ngan abah 24 jam.. umi pun

Persiapan raya? as usual, kami x beria pun.. yg penting anak2 ada baju baru n umi abah pun ada sepersalinan baru.. buat syarat je.. 
Semua pun last minit je.. decide warna tema lg seminggu nak raya.. sebelum tu satu apa pun x beli..
Kami lagi excited menikmati hari-hari indah sepanjang Ramadhan bersama2.. sampai rasa x nak raya pun.. nak extend lagi bulan Ramadhan sampai 2 3 bulan lagi ada la.. hehe.. alhamdulillah.. precious moment ;)

So, tahun ni abah yg bagi cadangan warna maroon.. umi pun dlm masa suku saat terus "ok!".. hihi

Gambar kenangan sekeluarga di pagi raya.. 


By hook or by crook.. umi nakk jugak ada walau sekeping gambar sekeluarga..
Biar puting beliung dalam rumah.. biar ribut taufan..
huhu.. sapa ada anak kecik boy especially yg tgh superlasak tu faham la
tgk la dalam pic tu, mana dia nak duduk diam.. hmm..
Kakak jugak maintain sweet..kan kakak kan ;)

Ni pic pepagi raya
Pas balik solat.. adik Wafiq tgh mood bertenang lagi.. 
Mmg kerah amik gamba banyak2 la..
Comelllnyee anak2 umi.. ;)

kakak yg comel ;)

umi tu nak show off perut je..hihii

aki pun nak join..hihi

nampak x gaya menantu mithali kat situ..ngeh3x


seronok dia g kutip duit raya ngan aki naik motor ;)

beraya bersama kawan2

***
tu jee
alhamdulillah..seronok raya sbb boleh jumpa saudara mara
cuma kali ni sy dah x jadi tukang dapur
plan nak buat jugak kek barang sebijik, tp serius x sempat n penat..
sume MIL n SIL buat
sbb sy smpai pun dah malam raya
badan mmg penat ah sbb dah agak sarat kan
so just rest n layan anak2 je

Semoga panjang umur ada rezeki ketemu Ramadhan n Syawal akan datang pula
bersama hero baru, pasti bergegarrr lagi time nak berfamily portrait..hihihi ;)

Tuesday, August 27, 2013

Husna nak Baby 'N'

Ok.. sbnanye..
Sejak awal sy pregnant yg latest ni, husna dah chop nak baby dalam perut ni baby girl..

Biasalah.. konflik dalaman seorang kakak yg ada seorang adik lelaki yg selalu buli dia..

So, stigma dia pada seorang baby boy ialah.. nakal n 'ngenat'.. (ngenat tu asal dr perkataan khianat.. tp nak tulis khianat macam kejam la pulak.. maksud sebenar ngenat dalam bahasa pantai timur lebih kepada 'suka menyakat'..;p)

Hehe.. Wafiq mmg suka ngenat kakak dia.. dia mcm bahagia je dgr kakak dia terjerit2.. marah2..
Selagi kakak dia x respon pd usikan dia, contoh dia g tarik rambut kakak ke.. ramas pipi kakak ke.. selagi tu dia buat.. bila kakaknye menjerit or nangis baru dia lepas smbil gelak puas hati... ha.. tula ngenat.. menyakat.. ;p

Wafiq sdg berusaha buat kakak dia melenting @-@


Lagi satu sbb, Husna nak melempiaskan naluri girly-girly dia tu.. dia kan pinky-maniac.. hehe.. semua barang pun nak pink je..
Skrg ni naluri shopaholic dia tu dah makin terserlah.. ish ish ish... sapa la tok guru dia tu... hmm..
Selalu klu g kedai baju or kasut ke, mesti dia akan spot yang baby girl or toddlers punye.. pastu cakap.. "umi, nanti beli ni kat adik baby ek.."
Mainan2 dia pun banyak yg dia dah x main.. sume dia simpan nak bagi adik baby girl.. hmm..
Siap berangan.. nanti Husna nak main masak2 dgn adik.. nak ikat rambut adik, nak pakaikan riben kat rambut adik... alahai...

Kakak yang maniss ;)


Yang paling tak tahan, Kak Husna dah reserve kan nama utk adik.. Nama tu pun not bad, mmg umi niat klu ada rezeki nak dapat baby girl akan datang mmg umi nak letak nama yg kakak cadang tu.. ;)

Kakak nak letak nama Aimi Nasuha.. cantik x?
Pandai kan kakak cari nama yg seakan2 nama dia.. nama kakak Aini Husna..
Nama tu pun not bad.. ada maksud.. insyaAllah.. nanti kalau ada rezeki kita dapat baby girl pulak ye kakak ;)

Sebelum ni masa belum nampak jelas lagi jantina adik, umi macam layan2 la angan2 kakak ngan 'Baby N' (Nasuha) dia tu..  siap umi pun berangan sekali..hehe
Bila dah confirm nampak bebird adik masa scan ari tu.. terus umi n abah terangkan kat kakak, nanti nak dapat adik boy..
Terus terangkan kat dia.. nanti kakak ada 2 adik boy.. skrg kakak kena jaga adik2 kakak, nanti adik2 kakak dah besar, adik2 jaga kakak pulak.. adik boy kuat..
Husna angguk sambil senyum..

Alhamdulillah ;)

Umi tanya kakak, nak bagi nama apa kat baby boy ni..hihi..kakak still xde idea.. lama dia fikir smbil tersenyum2 ;)

Umi n abah belum pillow-pillow talk lg utk finalise nama baby baru ni.. buat masa ni stil 'Baby M' lagi.. smlm pun umi dah ajar kakak sebut nama baby M.. semoga dapat mempengaruhi keputusan abah sedikit sebanyak..ngeh3 ;oD

Dari kiri : Abg Wafiq, Umi, Baby M & Kak Husna... hihihi ;p

Monday, August 26, 2013

Baby M

Hihi.. memandai je letak nama 'Baby M'.. padahal nama x finalise pun lg ngan hubby.. ;p
Since smlm baru betul2 confirm jantina nye.. dah nampak terang2 dah..
so tetiba sendiri2 finalise dah nama utk adik baby ni.. tapi stil nanti bincang dgn hubby dulu, mana leh wat kuasa veto lak ;)

Emm.. akhirnya ber update jugak blog ni..

Lama betul sy x update kan.. rasa macam rugi la pulak.. biasanya apa yg tercatat kat sini jadi kenangan yang terpahat.. bila baca semula rasa seronok mengimbau balik apa yg berlaku dalam kehidupan sehari2..

Tengokla.. insyaAllah pas-pas ni sy rajinkan diri sikit..

Banyak benda nak cite sbnanye, dari aktiviti sebelum puasa, sepanjang Ramadhan, piccass raya pun x tepek lg.. tapi yang tu nanti n3 next2 ye.. 

Utk post yg ni nak tepek dulu picca 'Baby M'.. (",)

Smlm g buat 4d scan.. fuhh.. jenuh meng'survey' di area KT or KB ni..

Before ni, masa time Wafiq saya buat di Shah Alam, Hospital Umra.. TENGOK SINI(link)

Ni 1st pregnancy di kg. halaman, still x nak terlepas nak teropong dulu baby dalam perut.. saja nak buat kenangan ;)

Kisahnye, mencari2 la sy kat mana tempat nak buat 4d scan di KT, try call KTS.. tapi rasanya fee nya tinggi n bukan dalam range saya la..
Pastu, cari2 lagi.. emm.. mcm dah xde kat tempat lain.. 
Ke, klu ada kawan2 yg tau kat mana lagi tempat nak buat 3d4d scan di KT, bolehla bgtau sy ;)

Saya survey pula di area KB, wahh.. ada banyak tempat n kemudahan ni kat sini.. so, banyak choice n sy boleh buat pilihan harga yg sy rasa paling berbaloi la.. harga bermula dari RM250.. at last saya jumpa yg paling murah, RM85.. hihi.. harusla pilih yg paling murah kan.. ;)

Tempatnya kat sini.. POLIKLINIK AL HAFIZ ..boleh klik nama klinik tu utk dapatkan maklumat lanjut klu berminat ;)
Tempatnya selesa n servisnya mmg sy sgt puas hati.. cuma frust sikit sbb ada problem sikit ngan mesin scanner tu, x boleh capture video.. tapi doktor dah capture gambar banyak2 utk sy..

So, 

Jommm..kita teropong adikk baby a.k.a Baby M umi.. hihi.. 


Tu diaa.. tgh senyum.. nampak x? ;)

Nampaknye adik baby pun sama ngan Abg Wafiq, suka senyum dalam perut umi.. kejap2 senyum sepanjang scan tu ;)

Lambat juga nak tunggu boleh pergi ke 4D scan adik, sbb memula kan doc buat 2d dulu.. hmm.. aktif sgt2.. 
selagi adik x duduk diam skejap selagi tu doc x leh nak celah utk wat 4d..

hmm..adik siap berkick boxing lagi.. kitorg tergelak je.. patutla perut umi asyik bergelombang je.. serius adik sgt lasak, lagi lasak dari Abg Wafiq masa dalam perut umi..

Hihi.. habisla abah.. berpeluhla nak handle 2 heroes nanti.. yg skrg 1 hero tu pun dah bersilat dah..hehe ;p

Opps.. heroes?
A ah.. ;)
Smlm nampak terang x payah bersuluh dah..

Ngee.. ;oD

Tak kisahla mana2 pun, walau pun umi mengimpikan 'selang bunga'.. tapi umi syukur n x kisah mana2 pun.. asal sihat n sempurna.. smlm dok skodeng2.. alhamdulillah, doc kata semua ok ;)

Tapi Kak Husna agak bereaksi juga, nanti la cite kat next n3..

Setakat smlm, umur adik dalam perut umi dah 30minggu.. tapi doc kata klu ikut berat, 31minggu..
Smlm berat adik lebih kurang 1.6kg..
Wah, 1.6kg dah yang umi kendong ke hulu ke hilir ni.. insyaAllah, semoga adik terus membesar dgn jayanya.. tp jgn besar sgt.. kuar dulu sambung tumbesaran kat luar ek ;)

Alhamdulillah, so far baby semua ok.. 
Air ketuban ok
Tali pusat ok
Uri ok, kat atas

Cuma
Adik masih di kedudukan songsang, melintang ekceli..
Masa umi checkup 26weeks ari tu, position adik dah cantik dah.. kepala kat bawah..
Tapi masa checkup 30w, adik pusing rupanya..
Doc kata sbb adik aktif sgt2 n perut umi longgar.. maklumla ni kan 3rd baby..
So, adik ada banyak ruang kat dalam tu boleh pusing suka2 ati..

Xpela, adik main2 la kat dalam tu dulu..
nanti lg 2 3 minggu adik pusing balik kepala kat bawah n jgn pusing2 lg ek..
insyaAllah.. 
umi n abah doa semua berjalan normal.. hajat doa kawan2 umi juga ;)
Aaminn..

Time dah last2 scan tu, adik tido dah..
Patut senyapp je...
Hihi.. geramnya umi.. x sabar nak tunggu adik keluar..
(",)


Abah n kakak masa teman umi kat klinik smlm 
<3 p="">