Thursday, June 27, 2013

Wind of change

Rindu nak update blog..
Keinginan nak menulis tu ada.. tapi banyak kekangan2 skrg ni.

Banyak juga benda yang berlaku n akan berlaku..
I can smell the wind of change..............(dgn nada mengharap)
InsyaAllah...
Semoga dipermudahkan segalanya....(",)

Semua orang ada dugaan masing2
Rasanya x akan ada seorang pun tertinggal

ke ada org yg hidupnya happy sepanjang masa..?


cuma kadang2 certain things are better kept to ourselves la kan

x perlu kot sepanjang masa nak meroyan di FB ke apa ke..

biar org nampak kita apa yg mereka nampak je la

the other side of us, of our life.. biarlah hanya certain2 org saja yg tahu..

bila kita diberi dugaan
pasti mulut kita x terlepas dari merungut
kita rasa kita lah org paling malang

tapi kita lupa nak pandang ke bawah
asyik compare diri kita dgn org yg lebih dari kita
hakikatnya dugaan org lain mungkin lebih besar dari kita

dan kita pun jadi lupa

LUPA UNTUK BERSYUKUR

Astaghfirullahalazim..
:'(

Hakikatnya.......

:')

Alhamdulillah..
Ku terasa kebesaranMu Ya Allah..
Kau Maha Dekat
Di setiap denyut nadiku....

Semoga Kau sentiasa menuntun hati-hati kami agar sentiasa dekat padaMu..


(",)


*****

sorilah sentimental sikit di hari Khamis ni..hihi
pasni kita update yg ceria2 balik ;)

bye
happy weekend
minggu ni Kelate dapat cuti extra..weeee..!! ;p

~Gomo TRW Gomo~

pemain misteri yang akan diturunkan Sabtu ni..
hihi ;p

Monday, June 17, 2013

Sudara Beach Resort #2

Sambungan

Emm.. esok tu pepagi bangun nak g breakfast sbb plan nak bawak anak2 g main pasir n mandi kolam puas2 sblum check out.. 

Biasa kat hotel lain kul 7 dah boleh b1st, so umi gamble jela x double check pun, 
terus je g kafe.. sekali rupanya pukul 8 baru boleh makan..


Tak kuasa nak balik bilik balik.. so main2 je kat area kafe tu..




anak2 x mandi kan pun
sbb jap g nak main pasir

pastu g breakfast

makanan dia...?
hmmm...
kurengg sikit.. plus, sgt2 x ada choice..
@-@

makan lelaju


zupp..g pantaiii...



layankan anak2 main pasir jap
Husna siap bawak alat alatan dia bagai







Husna nape ntah, klu ada abah, jadi penakut pulak ngan air
saja je ngengada ngan abah


adik, dapat kerja an mmg x hirau keliling dah
suka sgt la tu main pasir


pastu spoil
Husna nangis jari dia sakit
hari sebelum tu jari dia tersepit kat besi seatbelt
mungkin bila kena pasir sakit

so berdrama air mata kat situ
at last packing2
naikk


sambung mandi kolam
yg herannya bila sampai kolam dan-dan dah hilang sakit jari
hmmm....

kali ni umi masuk skali
sbb dah nak balik kan jap lagi
so x kisah sgt dah nak basahkan baju


tgh main-main tu
Wafiq pulak buat drama airmata dalam kolam tu
dia dah penat

jam pun dah pukul 11
so kami naik n siap2 utk checkout

pas umi bilas badan adik, tertido2 dia time pakai pampers
penat sgt nii.. cian dia ;)

ngam2 kul 12 kami pun checkout
beli nasi ms on the way balik, 
makan kat umah kami di Bachok
sekangkang zirafah je dari resort tu.. 
baik tido umah je terus..ngeh3


***


hmm.. tu je la cerita bergambar di Sudara Beach Resort nih
maapla klu bosan.. tukang menaip ni pun rasa bosan juge sbnanye ;p

nak bagi rating ke?

overall.. biasa2 saja

bilik - luas tp cam oldschool skt
facilities x brp memuaskan n macam x well maintained
tv - cuma tv3 yg nampak gambar..hua3
xpela, bukan nak datang tgk tv pun kan


makanan - macam yg sy cakap td
x banyak choice n kurang memuaskan

pantai mmg cantik
damai n tenang
bersih

kolam ok
cuma agak crowded
mungkin sbb time cuti sekolah
rasanya ada org dr luar yg datang utk main kolam je
so mmg crowded la

*****

cuma, ada satu peristiwa yg buat sy rasa ralat sikit dgn management resort ni

dalam kekalutan tu sy tertinggal diaper bag wafiq
dalam tu ada benda yg agak penting yg kebetulan sy sumbat dalam tu sbb nak cepat

kami cuma realize bila malam, dah sampai pun umah mak sy di kota bharu
n malam tu husband sy dah nak bertolak balik kl
so x mungkin kitorg boleh patah balik utk g cari

sy call resort tu malam tu n diorg janji nak cari n call sy semula
tp smpai sudah sy tunggu buah x gugur
dalam hati sy mmg berharap nak balik beg tu
:'(

tghari esoknya sy call balik, selepas sepagian menunggu
pegawai tu tanpa rasa bersalah pun bgtau beg tu x ada, mungkin dah hilang

ok, sy boleh terima klu beg tu mmg x dijumpai
tapi kenapa kena saya yang call tanya lagi baru nak bagitau
x boleh ke call sy balik as soon as korang cari benda tu n mmg x jumpa?

so, customer service resort ni, my experience
~bad~
:(

bye2 Sudara Beach Resort
insyaAllah TAK datang lagi

*****

Sudara Beach Resort

Marilah kita mengundur masa.. hehe..
Ni aktiviti sebelum ke pulau tu..
x kira, nak tepek jugak kat sini ;p

Perancangan tetiba jer, cuti sekolah dah sampai tapi stil xde plan nak g memana..
So cari yg paling dekat n mudah je..
abah pun apply cuti 2 hari sambung ngan cuti wesak, dptla 5 hari.. umi sukeeee ;D

Umi godek2 internet, akhirnya pilih tempat yg tiap2 minggu lalu.. asyik nampak je signboardnye.. tp x penah tgk pun tempatnye camana.. so okla, on je la..

Sudara Beach Resort, Tok Bali.

Book tru Agoda, first time guna Agoda ni.. rasanya agak berbaloi la kot sbb ada masanya mmg boleh dapat harga lagi murah dari direct book.. especially time2 cuti sekolah cam ari tu...

Minggu tu ekceli kena pulak dgn tarikh anniversary abah n umi.. tetiba jugak tempah kek ngan kawan umi macam dalam n3 lepas.. SINI

Pendek kata sume last minit la ;)



So, inila tempatnye






view dari bilik kami
pic ini sebelum anak teruna jatuh kerusi
adoiii... ciannya anak umi.. :'(

Sampai2 je anak2 x sabar nak makan kek..nak makan kek
umi cakap tunggu dulu, nak shooting dulu

ohh.. kelam kabutt nak ambik gambar berempat
ya ampunn..!!

ini adalah salah satu pic yg kitorg set timing nak amik berdua
time dok sengih tunggu snap, ekor mata tgk anak, 
dok memanjat kerusi
bersepah lari dua-dua nak g sambar anak
kuss semangatt..!


husna snap
alahai, senget pun senget la anak..
hehe

after segala kekelam kabutan
abah cakap, dah2 la umi, jom makan je la
maka umi pun redho je la dgn gambar yg ada
huhu..


picca paling menjadi la ni pendek kata
adik tu mmg sokmo lari timing
tgh jilat coklat kek tu
tu pun abah kena pegang dagu dia,hehe


potong kek mmg kepakaran kakak


Pas makan
mandikan anak2, kurung anak2 kat dalam
paksa dua-dua tido.. huhu
kejamm

***
pas anak2 bangun

main air time..!!

umi lupa nak bawak pelampung anak2
g cari kat hotel nyer mart, pelampung dah habis ada bola tu je 2 bijik

ini view kolamnye
bahagian budak n dewasa attached sekali
okla.. selesa juga nak bg anak2 main




bapak budak pun


(",)

malam tu kami keluar cari makan kat luar
emm.. dugaan juga nak cari makan kat area sini
tempat terpencil sikit

sekali jumpa kedai yg bg kitorg paling meriah sekali dah tu yg kitorg jumpa
umi order bawal stim ~ kat sini xde ikan-ikan pelayan tu jawab
nasi goreng ladna ~ xde
kailan ikan masin ~ xde

hmm.. saba je la
at last makan nasi ngan tomyam ngan telur dadar

pandai pulak org kedai tu tanya
'ni je ke kak?'

'abis tu dah kedai awak semua xde..'
umi jawab
dalam ati jela tapi
hihi
;p



okla, ada nak cite sikit lagi
sambung next n3 la..

cam bosan lak update citer ni
kan?
layan jela
~~~~

Thursday, June 13, 2013

Taman Laut, Pulau Redang

Lawatan kilat ke Taman Laut Pulau Redang

Pepagi itu, 
pas breakfast, kami naik bot ke Pulau Redang

Urusetia pesan, x payah beria bawak bekal baju ke apa
sehelai sepinggang je
pakai baju utk main air then balik bidong semula, x perlu tukar2 baju



Dari Bidong ke Redang dalam 45 minit naik bot (of koz, xkan jalan kaki ;p)
Adoyaii.. rasa cam lama je.. sakit pinggang n punggung.. 

Husna sampai tertido2 dah haa


Ok
dah sampai


ini pemandangan dari jeti masa kami memula sampai
despite nk tunjukkan kecantikan air lautnya tu, sila perhatikan pada masa ini laut masih kosong
masih belum ramai org snorkeling

air jernih smp nampak ikan
nice ;)


jom snorkeling..!!


yo-yo-o je la kan nak snorkeling
hakikatnya ini budak takutnyaa nak masuk bhgn dalam sikit
plus pantai nye banyak serpihan coral
tuan puteri sakit kaki nak pijak, so x nak g dekat.. sabar je la

sbb teringin sgt nak bg makan ikan
umi masuk sorang2 jap
husna tunggu kat tepi pantai

x snap pic ikan dari dekat
hp belum tahap waterproof lg..hehe

seninya ialah, jgn campak roti kat ikan tu
pegang je or letak atas tapak tangan
nanti ikan tu datang makan
comel je

rasanya time2 cuti sekolah camni ikan2 ni sume kekenyangan la kot
sbb ramai sgt yg bagi makan
;)


emm..xleh tinggal husna lelama
sudahnya terperuk la kitorg tepi pantai 
tgk org je
datang jauh2
naik bot bagai
main hp jugak kejenya.. adehh..



dah makin ramai
tgk dalam laut penuh ngan kepala manusia je
beza ngan masa mula2 sampai tadi


org datang x putus2
sampai jem atas laut
see
tgk bot beratur tu
masa ni riuh dgr bunyi hon diorg
klaka je, atas laut pun boleh jem ;p





kul 12 kami pun balik
tu pun jenuh bersesak atas jeti
tunggu turn nak naik bot

dalam bot
nak balik dah

bye-bye redang
ada rezeki datang lagi
(",)

Sukatan memasak

Bagi yang masak main campak2 saja macam saya ini,
bila tgk resepi ada sukatan gram / ml, rasa annoying sikit..hahaha..

Sbb tu bila resepi lauk pauk ke apa, klu salin resepi sy x tulis pun sukatan tu, tulis bahannya je..

Tapi, kalau nak buat kuih, kek lar especially..
mmg jgn berangan la nak main campak2 je..
nak tak nak kena jugak ikut peraturan sukatan tu..

Tapi, sy x ikut juga.. main agak2.. degil ni degill...

Katakan nak tepung 250g, agak2 tuang 1/4 plastik tu..
haha.. nak malas kena pandai sikit..bolehh? ;p

End up, x abis2 umi asyik buat 'Kek Coklat Satu Cawan' je..
knp nama dia 'Kek Coklat Satu Cawan' ?

Sbb semua bahan sukatannya 1 cawan.. senang keje ai..
eh, tapi kek tu sedapp tau..
jgn pandang rendah kek org pemalas ni ;p


Ok lar, mehla nak share apa yg sy jumpa kt fb ni..
yg buat sy pun terlonjak2 kehepian..
yuhuu.. ilmu berguna ni..

~Sukatan ML @ GRAM tukar kepada sukatan CAWAN~



Sumber: FB Buku Resepi

Tq kepada yg bertanya dan yang menjawab.


Bye2 kek coklat satu cawan, pasni umi saya buat kek mabeles sikit.. husna kata.. hihi ;)

Husna mmg suka tolong saya kat dapur
n saya pun mmg akan ajak dia tiap kali nak masak
biasanya dia akan take part dalam apa juga masakan yg sy nak buat.. 

ibu2 kena bagi chance la kat anak2
jgn halau anak keluar tiap kali nak masak sbb rasa mengacau je
nanti bila besar anak pun malas nak masuk dapur dah

bagila dia buat apa2 yg simple
tolong masuk beras dalam periuk ke
tolong kacau telur dadar ke
tolong ambik barang2 dalam peti ais pun jadi la

biar dia biasa2 kan diri di dapur
(",)

Wednesday, June 12, 2013

Pulau Bidong #2

Sambungan 

Oh ye, nak tambah sikit lagi..
Bukan bermakna x boleh langsung nak datang pulau ni, 
rasanya Pulau Redang ada buat pakej utk island hopping ke Pulau Bidong..

Biasanya org datang sini utk snorkeling n tgk peninggalan-peninggalan org Myanmar tu.. 
kalau berminat boleh survey ye.. ;)

So,

Lepas dah dapat bilik, rehat solat jap, tukar baju.. .



masuk dalam airrr..



Husna je la, umi x..



Happynya Husna, berani pulak dia main air pantai kat sini,

mungkin sbb air jernih sgt2 n ombak x kuat.. 

Main pun xde pressure sbb xde org nak paksa2 dia buat apa2.. 

santai je..

Plus ada kawan2.. tu yg dia lagi seronok.. ;)




seronok husna main mendalah ni
"buatkan satu kat rumah, abah.." 
my request to hubby, he definitely read this ;)



Jumpa coral ni

cantik
rasa macam nak je bawak balik buat kenangan
tapi mula datang fikiran pelik2
terus x jadi

takut ada je yg kena datang pulangkan balik..huhu
;)




Dah senja
jom naik kakak

Cantik kan
Damai
Bestnye klu rumah tepi pantai, hari2 boleh tgk sunset ;)


*****

Naik bilik,
mandi tukar baju solat

pastu turun makan

dok pulau ni makan xleh memilih
nak2 pulau 'survivor' ni
alhamdulillah ada makanan buat isi perut
;)


Aktiviti malam tu, 
majoriti pergi mencandat sotong

best kan

sy x ikut

ni antara piccass diorang pergi mencandat

pic ehsan urusetia ye ;)



Meriah juga hasil tangkapan diorang
esoknya sotong2 itu dimasak n makan ramai2
emm..dapp ;p


Kami yang di pulau ni sementara mereka2 pergi mencandat
beraktiviti bebas saja

ibu-ibu berborak2

anak2...
.
.
.

nak tau anak2 buat apa?

ni ha
karokk beb

my husna yg x penah2 diajar berkarok tu
tetiba berkarok bersama kawan2 malam ni

ruginya masa ni hs sy memory full
camera jadi error masa nk amik video
dapat snap picca ni pun mtk tolong kawan snap ngn tab dia

bukti ni bukti
nak balik tunjuk kat abah
hihihi

diorg nyanyi lagu 'Balik Kampung'
yo-yo-o je pandang skrin memasing, macam tau baca lirik je
hehehe
;p

puas berkarok mereka berlari-larian
berkejar-kejaran

sampai umi pun x boleh duduk diam dok mengekor diorang

kawan sy kata, x payahla risau sgt, dah jumpa geng tu
okla tu

ehh.. mana boleh
umi ni mana boleh anak terlepas mata sikit

at least biar sentiasa nampak di mata
klu x, x senang hati

sudahnya malam tu pukul 12 baru masuk bilik
umi risau takut x boleh tido malam tu
maklumla, tempat baru, tepi hutan pulak..
macam2 bermain dalam fikiran ni..
emmm....

tapi
alhamdulillah.. badan penat, tido pun nyenyak sampai pagi



Esoknya
Ke Pulau Redang
next n3
(",)