Friday, December 13, 2013

Kisah Hadif masuk hospital ~PartOne

Susah betul nak update blog skrg..hihi.. kena tunggu heroes berdua tido serentak baru boleh pegang laptop.. kalau x mmg huru hara...

Nak update pasal kisah adik Hadif masuk hospital hari tu...

Oohh.. pengalaman betul... harap2 x kan berulang dah pasni...
Gundah gulana semua sekeluarga..
Kesian kat adik Hadif la especially... :'(

***

Semua bermula malam abah naik bas utk balik kerja semula lepas cuti panjang abah habis..
itu kali pertama abah tinggalkan Hadif sejak Hadif dilahirkan...

Kebiasaannya adik Hadif akan tido saja sepanjang malam, bangun pukul 3 pagi sekali utk minum susu, kemudian bangun subuh pula..
Tapi malam tu, lepas abah keluar, dalam pukul 11, adik Hadif bangun..
dan bermulalah episod adik x nak tido dan merengek2...

Sammpaiilaaa pukul 5 petang esoknya baru adik boleh tido semula... 
Itupun tertidur atas riba ayah ngah Hadif... 

Umi positif Hadif rindu n tercari2 abah... mungkin Hadif nampak ayah ngah macam abah sikit sbb tu finally baru Hadif tido petang tu...

Kesiannya anak umi.... :'(

Perasaan umi legaaa sgt tgk adik finally dapat tido lepas 18jam berjaga, 
merengek, xnak duduk.. nak dukungg je..
Hebatnya penangan merindu
:')

Malam tu, adik boleh tido mcm biasa.. cuma ada terjaga agak kerap sikit dari biasa..

Esoknya, adik masih merengek2.. macam x selesa sgt.. 

Masa umi susukan adik pukul 12 tgh, tiba2 adik muntah.. banyakk.. Masa tu Wan ada sebut dah, "Hadif muntah nak demam ke ni..." 

Bila rasa badan adik, ada suam2 sikit, tapi umi cuba sedapkan hati sendiri n doa dalam hati, adik x demam.. adik x demam...

Umi rasa risau sgt masa tu, umi xde pengalaman baby sekecik ni demam pada usia ni.. masa tu adik baru 22 hari...

Dalam pukul 3 ptg, umi susukan Hadif, tiba2 Hadif muntah lagi.. kali ni lagi teruk nampaknya.. banyak memancut2.. keluar ikut hidung pun ada.. Umi terus mintak kakak panggilkan Wan, Wan suruh siap terus gi klinik..

Semuanya berlaku dgn pantas..

Sampai di klinik, nurse ambik suhu, 38degree.. tinggi, utk baby sebesar Hadif.. terus buat sponging.. jumpa doktor.. doktor buat surat refer n suruh tunggu ambulans.. 

Umi macam blur-blur... macam2 fikir.. risaukan Hadif, teringat Kakak n Abg Ngah kat umah.. dahla abah duduk jauh.. 
Umi sms abah, abah cakap nak balik malam tu jugak.. alhamdulillah... bila abah ada umi rasa kuat sikit... :')

Ok, so tu 1st experience umi naik ambulans... tapi sepanjang perjalanan fikiran umi melayang-layang.. bercampur baur.. sambil2 umi sponging adik.. Risau takut suhu adik naik tinggi sangat... 

Aki follow ngan kereta kat belakang, tapi aki nak singgah masjid dulu utk solat asar.. so umi sorang2 masa sampai di hospital, serius blur... blur giler.. :-/

Dalam ER, doktor masukkan supp (ubat masuk ikut punggung).. umi agak konfius masa tu, doktor di klinik kesihatan kata baby xleh makan or masukkan ubat apa2 sbb hati n buah pinggang belum matang.. tapi kat sini dimasukkan ubat pulak.. Tapi umi beragak2 sendiri, doktor mungkin nak turunkan suhu Hadif takut tinggi sgt bahaya n boleh jadi sawan pulak......

Masa kat kaunter pendaftaran, syukur ada sorang kakak yg baik hati tolong daftarkan untuk umi sbb nampak umi macam susah payah je, sorang2 dgn pegang Hadif, pegang beg, nak beratur lagi.. 
Lepas selesai daftar, aki pun sampai.. so kami naik ke wad 6CD.. 
Oohh.. x sangka, datang lagi ke wad ni, dulu kan Hadif penah masuk sini masa mula2 lahir dulu.. haish..klu boleh x nak datang dah sini..:-/

dalam wad
patutnya x leh snap pic dalam ni
n org lain x dibenarkan masuk kecuali ibubapa baby je
tapi aki masuk n snap pic
umi blur x bgtau aki peraturan wad tu
last2 nurse datang bgtau suruh aki tunggu kat luar

Lepas doc datang check Hadif dan terangkan serba sedikit masalah Hadif & treatment akan dibuat.. doc sorong babycot Hadif masuk dalam.. Sebaknya umi rasa.. nak tinggalkan Hadif masa tu.. memikirkan malam tu Hadif tido dalam wad.. tanpa umi... Memikirkan demam Hadif.. umi risau takut Hadif muntah lagi.. Dalam hati umi, doa doa doa... moga Hadif baik2 saja... Ini dugaan.. sabar... :'(

Umi balik rumah jap, makan, mandi.. kemas2 barang.. lepas Isyak datang balik hospital untuk susukan Hadif..  Beria umi bawak barang kot2 boleh umi nak tido kat situ malam tu.. bila tanya2 umi boleh stay sampai pukul 11 je.. huhu... :'(

Malam tu, masa pertama kali ambik adik, bukak2 bedung adik... sebaknya tengok tangan adik dah ada jarum...

alahaiii
kesiannya anak umi

masa umi pangku adik, ada lagi kesan airmata kat mata adik
bila adik tarik nafas, macam teresak2 sikit, mesti adik nangis kuat kan tadi..
kesiannya baby umi

xpe..sepanjang umi ada ngan adik ngan wad ni, umi akan peluk adik sepanjang masa.. biar adik rasa selamat.. xde org boleh sakitkan adik.. 

Cepat baik ye sayang.... :'(

(..bersambung.. tapi x tau lagi bila..huhuhu)

No comments:

Post a Comment