Wednesday, November 20, 2013

Ujian kecil Hadif

Hari ni Irsyad Hadif genap 15 hari.. (ekceli smlm, ni n3 tertunda..)

dan sehingga hari ni Hadif masih belum merdeka lagi dari kena g klinik hari2 utk cek jaundis..
macam org kena buang daerah pulak kena lapor diri kat balai polis..

lambat pulak kali ni kuning adik nak turun.. 
anak2 umi sebelum ni, kak Husna xde kuning langsung..
abg Wafiq ada sikit, lepas 3x ambik darah dah bebas jaundis.. 

kali ni Hadif dah berbelas kali ambik darah, umi abah kalau boleh xnak dah berulang g klinik hari2..
bukan beban ke apa, (umi suka je leh kuar rumah leh jenjalan.) tapi kesian kat adik hari2 kena cucuk.. walaupun adik x penah nangis pun tp umi x suka tgk anak umi dicucuk2 mcm tu.. ;-/

Masa hari umi dapat discharge hospital, adik masih dalam wad tunggu result bacaan kuning,
doc suruh umi balik dulu..
sedihnyaaa umi abah nak tinggal adik kat hospital..

Itu pun umi dah drag masa,
patutnya dalam pukul 11 mcm tu umi dah boleh keluar, semua dokumen dah siap..
tp umi mintak nak stay sampai petang dalam wad nak tunggu result adik.
Bila petang, sekali result x boleh dapat lagi, doc suruh umi balik dulu...

Tuhan je yang tahu perasaan umi masa tu... x sanggup sgt2 nak balik rumah tanpa adik..
memikirkan adik kena spend masa semalaman lagi dalam wad betul2 mengganggu perasaan umi... :'(

hadif d;m wad
curi2 je umi snap pic


Maka, abah pun bawak balikla umi tanpa adik....

Sampai2 je simpang nak masuk rumah, dah nampak pagar rumah ni... nurse call abah cakap adik dah boleh discaj.... :') 
Apa lagi, pusing semula ke hospital.. kebetulan malam tu Cik Su Hadif nak naik bas dah nak balik Perak, Cik Su x pernah tgk Hadif lagi..
Lepas selesai urusan discharge Hadif, kami bawa Hadif g stesen bas jumpa Cik Su jap..
Jadi la Cik Su dapat jenguk tgk Hadif dalam kete jap.. nanti Cik Su balik cuti lagi boleh main ngan Hadif ;)

***

Lepas balik rumah, bermulalah episod kami berulang gi klinik hari2, ada yang selang sehari.. sampailaa hari ni..

masa kali ke2 g check..bacaannya naik.. lab remarks adik utk kena admit.. umi dah berair mata..
mintak simpati dgn nurse..
nurse panggil doktor n doktor advice umi dtg lagi sekali belah petang..
alhamdulillah, bacaannya turun.. adik x jadi kena admit...
syukurr... ;')

nnt hadif besar bolehla umi tunjuk pic ni
kat sini la hari2 umi datang cek kuning hadif yg liat sgt nak turun tu
;)


umi x dpt bayangkan klu adik kena masuk wad lagi.. bersejuk2, berbingit2, bercerah2 terang benderang dalam wad.. sedangkan dah 2 malam adik nyaman dgn kehangatan di rumah dan tido dalam keadaan selesa di samping umi yg sentiasa di sisi adik... nnt klu dalam wad adik cari umi camana... :''(

lagi best dok umah kan adik
tgk tu ramai dayang2 adik
sorang tukang urut, sorang tukang gosok
(",)


bacaan kuning adik naik turun.. ada sekali bacaannya turun mendadak sampai 116 dari 196.. nurse dah nak discaj dah (xpayah dtg klinik dah), tapi dia suruh datang lagi sekali esoknya nak tgk camana sbb turun banyak sgt..
sekaliii.. esoknya naikk balik... banyakkk pulak tu... dari 116 ke 187..
dahh..umi kena bebel ngan nurse dah.. diserkap jarangnya cakap umi ada bagi makan apa2 kat adik la, ada mandikan adik dgn ubat sensei la, umi ada makan jamu la...
sedangkan umi x buat semua tu... umi mmg x percaya bnda2 tu sume... everything is natural.. umi abah xde ikhtiar pelik.. lagipun wan pesan x perlu nak ikhtiar pelik2 nak bagi turunkan kuning tu sbb mungkin masalah sebenar akan tersembunyi... wan bekas bidan kerajaan, wan pun arif benda2 ni semua.. ;)

tapi umi syak hari tu kuning adik naik sbb ni..

lol
;D


bila masuk hari ke-13, kuning adik masih di bacaan x berapa memuaskan..160.. nurse bgtau, klu esoknya hari ke 14 masih tinggi, kena jumpa doc n mungkin kena ambik darah lain, lagi banyak, utk detail test..

umi agak x selesa mendengarnya..

oohh..baby kecik umi yg lengannya sebesar 3 batang jari umi, nak kena cucuk utk ambik darah banyak2.. x sanggup rasanya.. :'( (maaf umi agak berlebih2 n dramatik sikit, tapi itula hakikatnya yg umi rasa..ibu mana yg suka tgk anaknya sakit...seriyesli, dulu masa kak husna sunat masa umur 2 minggu, umi don't have gut to watch it..umi x masuk pun dalam bilik doktor, wan yg pgg kak husna masa tu...)

bila hari ke14, umi dah separuh bersedia utk adik kena ambik darah.. tapi nurse kata, tunggu esoknya pula, hari ke15, klu bacaannya lebih 150, kena ambik darah... Untuk kesekian kali, umi rasa lega.. at least utk hari itu...

so smlm, hari ke 15, dgn hati yg sekali lagi separuh bersedia dan separuh lagi dgn harapan yang menggunung agar kuning adik turunnn lagi.. tengok2 bacaannya 155...
adoii...nurse kata klu atas 150 kena ambik darah.. oh nooo... :'(

masuk bilik nurse, umi tiup2 sikit, kasi jampi2 sikit, biar lembut hati sikit jgn ambik darah adik... (tipu je, xde jampi2 pun ;p)

sekalii, dgr nurse2 tu bincang, diorang cakap adik x payah ambik darah sbb kuning dah nampak makin turun.. tapi kena gi lagi sekali esok..

fuhh.. legaaaaa lagi hati umi... alhamdulillah.... :)

harapnya esok turun la lagi...semoga esok last dah kena pergi klinik..
abah pun dah nak naik kerja balik dah.. cuti panjang abah dah nak habis minggu ni..
adik bagi la can abah naik kerja dgn hati tenang ye...

umi janji x pakaikan adik baju warna kuning lagi..hehehe ;p

anak2 umi yang cuwitt
kak long n abg ngah yg makin akrab sejak ada adik baru ni
saayangg anak2 umi
(",)

No comments:

Post a Comment