Sunday, September 29, 2013

Kek hangit di petang Jumaat..

Tetiba teringin nak makan sesuatu yang
 ~perfect match with a cup of coffee~ 
giteww.. klas x?huhu @-@
Tak tau nak describe camana.
tp mmg gitu lahh kata hati anak tekak ni..hehe

Kopi adalah salah satu keghairahan ku..wahh ;p
pic google


Something yg lembut, lembap tekstur dia
Tak manis sgt
Lemak2 masam

..mmm..mmm...


So, godek2 dapur tgk barang2 basic buat kek cukup..
Pastu tgk hawflakes yg lebih goodie bag kenduri ari tu banyakk je..
Husna dah claim tu sume dia punye..
xpela umi pow sikit.. halal ekk husna..?hehe

Hawflakes tu tau x pe benda.. macam kelas sgt je nama..
Ala, asam yg bentuk seposen tu,
klu kat sini kitorang panggil 'gambe' (gambir) sbb mcm bentuk gambir kn.. ;)

Cakap pasal asam gambir ni, sebelum ni sy tertanya2 juga, halal ke mendalah..
lama juga x beli n larang anak2 makan..
pastu umi survey2 dlm internet n masa beli cari yang ada logo halal..
kat kedai kek ada jual.. bentuknya besar sikit dari yg biasa jual kat kedai runcit tu..
yg bentuk 4 segi pun ada.. ;)

So, di petang hari Jumaat pas Asar, kebetulan Aban Wafiq tido,
umi ajak Husna.. 'jom kakak kita buat kek..'  
Suka sgtla dia kalau ajak buat kek, mmg kegemaran dia..
gemar buat je, makan x sgt.. dia suka makan kek aising,
atau lebih tepat dia suka makan aising je..huhu..

Resepi sy congak sendiri,
sbb bila sy search di internet resepi kek yg melibatkan asam gambir ni, complicated nye la haii..
rupa bentuk pun bombastic sgt, ala2 kek lapis sarawak..
sy nak buat yg simple utk puaskn tekak sndiri je..hehe


Bahan2 yg ada kat dapur je


Rupa hawflakes yg dah dicicang
kasi close up sikit

Pas atur2 barang
Pasang mixer

Umi just duduk sandar kat tepi bagi arahan je
hehehe
untung ada anak dara ni
;p


lenguh berdiri dia duduk

nampak x muka stres tu
dgr dia membebel lagi lawak


mixer tu buat hal, nape ntah x pusing sndiri
terpaksa husna pusing manual guna tangan

yg x tahannya dia pulak bg arahan kat sy
'umi, tolong pusing jap, husna nak masukkan ni..'
amboi..
ye la chief chef..huhu

muka kepuasan tu
kek dia dah ready nak bakar
;)

Ekceli, ni 1st time nak bakar kek guna anak Ikan ni 
(aka pemanggang ajaib)

mmg ajaibb sgt u olls

sampai bertukar warna kek ai

sebabnya

HANGITTTT..!!

o-O

oke

anak Ikan tu tak salah

Husna pun x salah

umi yg salah

api besar sgt

so lainkali klu nk bakar apa2 je guna anak Ikan ni
make sure api slow je

dari segi kepantasan ia memasak mmg x dinafikan
mmg cepat sgt
x smpai 10 minit pun dah masak
suka suka
:p

Selepas menyedari kehangitannya, 
sy telangkupkan kek tu so sambung bakar bahagian sebelah lagi
so x nak tunjuk hasil kek ni sbb x cantik dahh..huhu
potong je terus

hasilnye
rupa belakang kira ;p

namun rasanya
emmm...
gebuuu
makan panas2
lembap2 lagi
rasanya lemak2 masam
kunyah2 
pastu hirup kopi...
aahhh... 
nikmat dunia
(",)
seriyes x tipu

***

Nak resepi ke?
ok salin.. ;p

1 cawan gula 
1 cawan planta
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan susu pekat 
4 biji telur
Esen vanila
Hawflakes sesedap rasa

Cara buat

Cam biasa
(kejam x?haha)

k bai
;p

No comments:

Post a Comment