Tuesday, September 17, 2013

Checklist utk Baby M ;)

Baby M dah 33w++ dlm perut umi, tapi kenapa umi ni rilek brader brader rilek sgt ni..
satu persediaan pun x buat lg ni..
dahla selamba travel sana sini kadang2 buku pink pun x bawak... :-/

at my 33w
superlovvveee the babybump ;)

Memang kebiasaannya x fikir pasal persediaan baby selagi usia kandungan x cecah 8 bulan..
cuma kali ni laaagii rilex,
x fikir banyak sgt sbb sebahagian besar (hampir semua ekceli) barang dah ada..

Kan umi baru je bersalin tahun lepas..hehehe ;p
even pampers NB & pad bersalin umi pun masih ada baki n masih elok lagi..

Even hadiah2 yg Abg Wafiq dapat pun masih ada yg belum dibuka..
Cuma kena kumpulkan n basuh balik je..

Tapi untuk selamat baik umi jgn dok senang hati main congak2 dlm otak je.. kn buat checklist sikit..
Paling tidak umi nak jugak beli baju sepasang dua sbg tanda meraikan adik.. ;)

Ok, jomm kita terjah checklist utk Baby M ;)

1) Baju (panjang) - beli baru
2) Baju (pendek) - beli baru
3) Baju lubang2 - beli baru
4) Rompers - checked
3) Booties & Mittens - checked
4) Barut - checked
5) Napkin - kena tambah

kenapa napkin kena tambah?
sbb budak ni
dia sorang je guna 3-4 helai sehari
seriyesly, tiada hari yg berjaya dilalui tanpa ketiadaan kawan baiknye tu
nama napkin tu pun dia panggil 'KAWANN'
bila tuan badan dah makin layu or dah start battery low, penawarnya x lain x bukan.. 'kawann..'
dari satu segi, bagus juga dia ada kawan baik ni, sentiasa jadi penyelamat dan penenang bila keadaan di luar kawalan..hehe
tgh dia melasak sgt2 atau merengek sgt2.. bagi 'kawan', setell.. senyap teruss
cuma umi n abah tgh pening, camana nak pisahkan mereka ni
x tau smp bila wafiq attached ngan napkinnye ni n jarinye juge
@-@

6) Kain Bedung - checked
7) Tilam, bantal, cadar, sarung bantal - checked
8) Botol susu (utk EBM) - checked
7) Pam susu - checked
8) Tuala - checked
9) Baby Wipes - beli baru
10) Kapas - ekceli basuh yak baby guna kapas yg digulung2 je, jarang guna wet wipes. bila travel je guna wet wipes
11) ada lagi ke x ekk........mmm

Keperluan umi

1) Maternity pads - checked
2) Pantyliner banyak3 (sbb lepas seminggu darah dah segan nak keluar) - checked
3) Ubat luka - kena beli
sy baru discover ada ubat luka jenis yg mcm ni
spray/aerosol
b4 this pakai yg hospital bagi yg jenis sapu manual pakai kapas tu kan
oh oh...lecehh bangatt
so kali ni nak beli yg mcm ni je, spray je senang..hehe


4) my milk boosters ~ horlicks, milo, susu Mom&Me (ai iz x mampu nak bershaklee bagai.. so far all those milk boosters yg terdiri dari makanan biasa-biasa & makanan biasa-nasi,sayur,ikan,air suam byk2, are my best milk boosters.. alhamdulillah susu melimpah ruah ;) )

5) Butter biscuits - penting buat mengunyah, time pantang asyik laparr je
butter biscuit yg paling sedapp
;p

6) Jus roselle HPA (pelawas & pengelak sembelit)
7) Surat GL - nnt apply pada 20okt (valid 3 bulan)
8) Nursing blouses, nursing bras - checked
9) Stoking - checked
10) Tungku moden (utk buat tekap saja2 sambil rehat or menyusu-tungku tradisional tetap ada) - checked
11) PATI LOSYEN MUSTAJAB <~ link - checked
12) ........


Persediaan umi yg x kurang penting
~MINDSET~

huhu... takut, gerun.. nervous...
:-/

Semoga dipermudahkan... aaminn...
Hajat doa kawan2 juga....

No comments:

Post a Comment