Wednesday, September 25, 2013

'Aban' Wafiq

Hasil ajaran aki,
skrg adik Wafiq dah mula claim diri dia sbg Abang..
Tapi sebutannya 'aban' Wafiq ye.. Dia sndiri yg sebut sambil tepuk dada..hehe

Kadang umi abah ngan kakak masih tersalah panggil..Adik Wafiq..
cepat2 dia betulkan.. sambil goyang tangan.. " ukannn.... aban.. aban..." hihi..

Yang x tahan, kadang dia sndiri yg tersasul.. tanya dia, brg ni sapa punyee? memula jawab "adik unye.." 
pastu baru sedar kot.. terus goyang tangan.. "ukann...aban unye.." sambil tepuk dada...

Hehe.. comell je adik.. geram betul umi tau ;)


Sekarang Aban Wafiq dah 1 tahun 8 bulan.. 
Lasakk yg amat.. baru umi tahu, macam ni rupanya ada anak lelaki ye.. hehe..

Gigi dah penuh semua.. tapi punyela susah nak gosok gigi dia.. Semua org dlm rumah x pnah berjaya pujuk dia gosok gigi kecuali abah, tu pun kena pandai trick jugak..

Cakap dah makin lancar.. dah pandai bina ayat.. sebutannya tersekat2 tapi berjaya sudahkan ayat... 
Contohnye:
"Akak...annie anggill...akann...acii...."
(Kakak, umi panggil makan nasi..)

;)

Dah pandai panggil semua orang.. abah, aki, wan, kakak(dia sebut akak).. tapi x pndai lg panggil umi.. 
Sebutannya utk umi ialah "Annie.." 
Comelkan..
Umi sbnanye sukaaa sgt dgr aban panggil umi camtu... ;)


Aban Wafiq tak minat sgt main mainan.. Kalau bagi mainan kejapp je dia main pastu dicampak2 je.. 
kecuali kalau mainan kereta yg besar tapak tangan dia.. yg tu lama sikit dia ralit..
Kalau yg besar sikit, dia mula akan jadi mekanik.. paling suka cabut tayar...

Disebabkan dia pnah ikut umi abah g servis kete, tgk pomen tu cabut tayar kete.. lepas tu terus taksub nak cabut tayar je..

Ni aksi cubaannya nak cabut tayar kete aki
(",)

Tiap kali bunyi azan, terus tanya "Aki.. aki..?"
Sbb aki bunyi azan je terus stat kete g masjid.. so klu aki lambat sikit dia yg kecoh suruh aki g masjid..

Lepas tu dia pulak sibuk nak solat.. x kira la kat mana time tu.. tp mesti kna ada sejadah..

Penah sekali, masa tu kat dapur, bunyi azan zohor.. terus dia sibuk "akbar..akbar.." (Allahuakbar..Allahuakbar..) 
Pastu tarik kain lap kaki, sujud terus... Nasiblaa kain lap kaki tu wan basuh seminggu sekali...

Hai la aban Wafiq ni ;)

Paling penting, trademark aban Wafiq ni ofkos la......

Hehe ;p

Rambut tuuu..

Memang pujaan tau..
Pergi mana2 atau sapa2 je datang umah or jumpa dia... x penah lagi xde yg tegur rambut tu..

Raya ari tu hampir nak botakkan dah, tapi susahnyeee.. dgr bunyi mesin dah nangis dah.. 
Sudahnya, macam tu la rambut dia... 
X tau la apa kesudahan tu.. dah makin kembang n perang umi tgk.. 

Btw, sama x ngan karakter the triplet movie Brave tu.... hihi ;)

(",)

Alhamdulillah...
Seorang lagi anak umi yang sihat dan cerdik dan ceria...
Alhamdulillah ;)


****

Kenapa umi nak tulis semua ni?
Selain buat kenangan, catatan ni penting utk rujukan kemudian hari..

Nanti bila turn2 adik-adik yg lain, tetiba abah tanya umi.. "Wafiq dulu umur brp boleh bercakap ek?" "Time umur ni dah boleh buat apa ekk..?" 

Macam skrg abah tanya umi berdasarkan milestone kakak... 
so, membelekla umi cari postings lama2.. tgk umi cerita pasal perkembangan kakak dulu.. 
Pastu senyum sorang2 ;)

Hehe.. gitu la kekdahnya...

k bai 

pic kredit to kakak (",)

No comments:

Post a Comment