Tuesday, September 24, 2013

34w checkup

Ahad lepas buat monthly checkup Baby M..

Kali ni umi dah tukar klinik dari klinik di K.Tganu ke klinik panel di Kota Bharu..
Sebab lepas ni abah dah x bagi umi travel utk rutin mingguan balik Tganu.. :'(

Perkara utama yg umi abah betul2 nakkkk tau sgt utk checkup kali ni ialah.. kedudukan adik..

Kalau sebelum ni masa 26w, adik dah duduk cantik, kepala kat bawah..

Pastu checkup 30w, agak terkejut n risau sbb tetiba adik pusing balik.. breech position.. melintang ekceli.. kepala di bawah rusuk kanan umi..
Rasanya mmg sesak n senak la adik.. mmg umi x boleh nak duduk suka2 hati.. kena tegakk je..huhu

Memang risau.. dah masuk 30w adik pada kedudukan songsang,
tp macam yg umi dah tulis dlm post lepas, doc kata jgn risau sgt, still ada masa utk baby pusing..

Adik baby main pusing2 dgn gembiranya sbb perut umi dah longgar doc kata.. dah 3rd baby kan ;)

So, smlm checkup.. memula doc rasa perut dulu.. katanya baby position dah ok.. kepala kat bawah...
Rasa happy dgr tu.. but still not so convincing..

Baru nak request nak scan, nampak doc dah capai alat scanner..

Alhamdulillah..

Memang betul, kedudukan adik dah x songsang lagi....

Alhamdulillah....

:')

Umi abah risau sgt.. klu boleh umi nak bersalin normal... takutt kena tebuk tingkap..huhu..

Adik dok diam2 camtu ek.. jgn main pusing2 dah.. nanti lg 2 3 minggu turun bawah sikit..

Umi, abah, kak Husna, 'Aban' Wafiq & semua2.. x sabar dah nak jumpa adik.. (",)


Tapii..


Ada lagi satu berita yg doc bagitau pasal adik kat umi..

Doc kata adik ni overweight skrg.. 34w now berat adik dah 2.7kg..

oh-oh..

patutla umi rasa berattt semacam je skrg... badan cepat penat.. n rasa susah nak gerak..
Umi risau takut abah cakap umi ngengada or malas sejak peknen ni.. (abah x kata pun, umi yg risau ;p)
tapi hakikatnya mcm tu la.. berat nak gerak.. rasa sakit semacam je..
Rupanya adik tgh membesar dgn jayanya kat dalam..hehe.. mesti pipi adik makin tembam kan.. ;)

Next checkup, umi kena buat MOGTT, n doc akan pantau lg berat adik camana..
klu besar sgt mungkin kena reschedule tarikh bersalin...

Perasaan umi?

Redhoo je..hehe

MOGTT umi x kisah sgt,
kan dah penah buat masa 'Aban' Wafiq dulu... BACA KAT SINI ;)

Kena bersalin awal pun...
hmm.. lagi suka kot.. hihi.. nak x nak mmg kena bersalin jugak kan..

Pengalaman induce pun umi dah penah rasa masa Kak Husna dulu..

Ada org kata sakit bersalin induce jauh lg sakit dr biasa, tapi umi rasa macam sama je..
Dua-dua pun sakit.. huhu...
sakit bersalin mmg sakittttt... ngeri klu igt balik..

Tapi, lepas dapat pegang baby sendiri.. sekelip mata je hilang rasa sakit tu.. ;D

InsyaAllah adik..
Umi doa, abah doa.. hajat doa yg lain juga..
Semoga semua selamat dan berjalan lancar..
Semoga tiada sebarang kesulitan...

Adik siap2 ye..xpe, makan banyak2 kumpul tenaga nak tolak badan keluar nanti.. umi x payah teran kuat2 sgt..hehe ;p

sapa boleh teka scarf yg kakak pakai ni dpt dari mana?? ;p

Mr. Mama in action
(love)


Piccass di klinik
Laamaaa tunggu.. tp anak2 happy banyak mainan
;)

No comments:

Post a Comment