Thursday, June 13, 2013

Sukatan memasak

Bagi yang masak main campak2 saja macam saya ini,
bila tgk resepi ada sukatan gram / ml, rasa annoying sikit..hahaha..

Sbb tu bila resepi lauk pauk ke apa, klu salin resepi sy x tulis pun sukatan tu, tulis bahannya je..

Tapi, kalau nak buat kuih, kek lar especially..
mmg jgn berangan la nak main campak2 je..
nak tak nak kena jugak ikut peraturan sukatan tu..

Tapi, sy x ikut juga.. main agak2.. degil ni degill...

Katakan nak tepung 250g, agak2 tuang 1/4 plastik tu..
haha.. nak malas kena pandai sikit..bolehh? ;p

End up, x abis2 umi asyik buat 'Kek Coklat Satu Cawan' je..
knp nama dia 'Kek Coklat Satu Cawan' ?

Sbb semua bahan sukatannya 1 cawan.. senang keje ai..
eh, tapi kek tu sedapp tau..
jgn pandang rendah kek org pemalas ni ;p


Ok lar, mehla nak share apa yg sy jumpa kt fb ni..
yg buat sy pun terlonjak2 kehepian..
yuhuu.. ilmu berguna ni..

~Sukatan ML @ GRAM tukar kepada sukatan CAWAN~



Sumber: FB Buku Resepi

Tq kepada yg bertanya dan yang menjawab.


Bye2 kek coklat satu cawan, pasni umi saya buat kek mabeles sikit.. husna kata.. hihi ;)

Husna mmg suka tolong saya kat dapur
n saya pun mmg akan ajak dia tiap kali nak masak
biasanya dia akan take part dalam apa juga masakan yg sy nak buat.. 

ibu2 kena bagi chance la kat anak2
jgn halau anak keluar tiap kali nak masak sbb rasa mengacau je
nanti bila besar anak pun malas nak masuk dapur dah

bagila dia buat apa2 yg simple
tolong masuk beras dalam periuk ke
tolong kacau telur dadar ke
tolong ambik barang2 dalam peti ais pun jadi la

biar dia biasa2 kan diri di dapur
(",)

No comments:

Post a Comment