Sunday, February 17, 2013

Husna n sekolah


Sedikit catatan mengenai progress Husna sejak mula sekolah.. sebelum ia kabur dari ingatan umi...
Semoga jadi kenangan di kemudian hari ;)


# Mula bersekolah seminggu lewat , sbb minggu pertama umi n abah culik jap bawak balik rumah tokma

# Sekolahnya dari pukul 8pg - 12tgh

# Selasa hingga Khamis adalah hari kelas Iqra' start pukul 12.30tgh - 2.30 ptg

# Hari pertama kelas Iqra', Husna balik naik van sekolah, pukul 4 baru sampai rumah sbb driver anta budak yg duduk jauh dulu..
Kesian anak umi, katanya - "Mata Husna sampai gerak2 dah" (mata gerak2 = ngantuk)

# Hari Iqra' seterusnya aki jemput

baru balik kelas Iqra'


Sebelum ni, aki n umi sudah ajar Iqra di rumah.
Lepas dah sekolah ni ~
H : Husna nak baca Iqra' dgn ustazah sorang je....x nak ngan aki, x nak ngan umi....
U : Kenapa x nak baca dengan aki dah?
H : Sbb Husna malu..
U : Kenapa x nak baca dengan umi lak?
H : Sbb Husna ngantuk..
U : (adaa je jawapan dia...)

(bila baca Iqra' ngan umi, nak habiskan 2 muka pun, 20kali menguap..
bila baca Iqra' ngan aki, alahai x keluar suara... sabar jelaaa..)


# Sepanjang di sekolah, sanggup tak pergi toilet, sbb - "malu kat cikgu.."

# Di sekolah cikgu panggil 'Aini'

# Kawan2 Aini pun semua nama bermula huruf A ~Ana, Amalina, Aqil, Aqif~ generasi tahun 2009 nama mula huruf A kot..hehe

# Adik Wafiq pun terikut2 rutin kakak sekolah juga.. dekat2 pukul 8 n pukul 12 tgh, adik Wafiq gelisah :
1) Dongak tgk jam dinding (mcm yo-yo-o je kan, tp mmg btul dia tgk jam..;p)
2) Tangan tunjuk ke tempat simpan kunci motor
3) Pastu tunjuk pulak ke arah motor
4) Last resort - nangis - sbb nak keluar jalan2 naik motor sgt2 dah

# Aki yg hantar n ambik Husna. Terima kasih banyak2 pada Aki.. x terbalas jasa aki.. :'(

comel kan, aki n cucu2 ;)



Setakat hari ini, baru lebih kurang sebulan lebih bersekolah, tapi umi sangat impress dengan macam2 ilmu yg sudah dipelajari.. Antaranya:


- Hafal doa2 asas 
(sblum sekolah just hafal doa makan, lepas makan n doa tidur shj..huhuhu)
- Hafal doa iftititah
- Hafal Al-Fatihah 
(ekceli dr sebelum sekolah sudah hafal)
- Hafal doa dhuha
- Hafal selawat syifa'
- Hafal Ayat Kursi
- Pandai berwudhuk dgn tertib*
- Solat dgn tertib & tamakninah*
- Lagu2 nasyid*
- Zikir munajat
- Selawat

Umi tertunggu2 lepas beberapa bulan lagi, apa ilmu yg Husna nk bawak balik lg..
Terima kasih ustazah2 Husna ;)



tanda * means nnt ada cerita di sebalik.. hehe.. semangat umi, macam buat nota lak ;)
next n3 k

No comments:

Post a Comment