Sunday, February 3, 2013

Bakat terendam suamiku.. ;D

Tak sangka, husband saya itu......... ada bakat menulis juga yek.. hihihi ;)

Bakat 'terendam' namanya..

Suprised la jugak kan, si dia yg x penah nak kisah nak update status kat fb tu, ari ni up cerita panjang lebar kat wall nye...

Cerita sadis, tapi sy baca statusnye sambil 'senyum temewek' (sbb dia dah cite dulu kat sy sblumnya)

Berikut ceritanya (sy just edit perenggan je)

Kejadian yang insyaAllah aku xnak tengok lagi..

Petang tadi aku g gunting rambut. Masuk kedai gunting aku tengok ada 3 org tengah menunggu. Okla xramai sangat. Aku pun tunggu turn aku. Masa tu aku perasan ada seorang laki tengah dukung baby dalam umur 5@6 bulan kot. xtau dia tunggu sape sebab masa tu aku ngn dia je Melayu. Yg tgh digunting ngan yg menunggu seme bro2 India. Aku terpikir gak dia ni datang buat lawatan ke memang nak gunting rambut. Camne dia nak gunting rambut? Baby tu camne? Mungkin mak dia ada kat luar kot.. Jadi, aku pun tunggu turn aku.


Sampai turn bro melayu ni barulah aku tau yg dia datang nk gunting rambut baby dia. Walaupun aku memang 100% xsetuju ngan ibubapa yg gunting rambut baby bwh 1 tahun kt kdai gunting, tp nk wat cmne..hak masing2..risiko tanggung sendiri. 


Tukang gunting guna mesin potong rambut,.huh..bila mesin tu kena kepala aku pun dah leh rasa gegar ni lagi ah kalau kena kepala baby. Tapi baby tu nampak ok walaupun mata dia bulat tengok mesin tu.


Tiba2 baby tu nangis kuat2, nangis takut, tapi yg tukang gunting still wat keje dia. Baby tu elak dia pegang kepala,.terlepas..pegang balik..aduyai...aku dh rs x selesa nak tgk. Sebelum aku tunduk wat xtau aku tengok muka ayah dia tersengih2. Agak2la bro..anak ko tgh nangis kuat ko sengih je??!! xnk pujuk anak ko? xnk suruh tukang gunting stop jp sementara ko pujuk anak ko? Aduyai..aku tunduk xsanggup tgk smbl aku doa cpt2la siap.


Tapi makin lama makin kuat baby tu nangis sampai suara tersekat2. Aku angkat muka balik, Ya Allah,..tukang gunting tu nk gunting rambut belah depan baby tu sambil baby tu meronta2..melompat2.. Aku tgk air hidung baby tu pn smpai dh kuar.. Dan yg paling aku x tahan tengok dan menyirapkan darah aku..gunting tu bermain2 kt dpn mata ngan dahi baby tu..tukang gunting tu usaha jugak nk gunting rambut belah depan baby tu..sama mcm td baby tu elak dia pegang kepala baby tu..baby tu tepis si ayah lak pegang tangan. 


Aku x tahan aku sound, "Bos...bahaya la u wat camtu..gunting tu kt depan mata kot.".

Mungkin tersentak si tukang gunting campak gunting tukar ngn mesin lak. Yang si ayah sempat lagi usha daring kt aku..Pahal???!!!Anak ko tu beb..kalau aku hayun gunting depan mata ko pe yg ko rasa?hepi?lucu?nak gelak?


Dah tukar mesin pun baby tu still nangis kuat2 sampai suara tersekat2..kalau org pantai timur panggil "nangis selok". Ya Allah..jgnla jd ape2..jgnla baby ni kena sawan..si ayah masih maintain ngn sengih dia..aduyai... Dan yg paling hiba aku tgk bila baby tu terkapai2 tangan nak peluk ayah dia..huh....


Dah habis, baby tu terus peluk ayah dia dan terus diam. Mula2 aku igt baby tu pengsan. Kalau pengsan.??? huh..aku xbersedia nk tgk keadaan cmtu. Alhamdulillah, aku nampak baby tu peluk ayah dia lagi kuat masa ayah dia bangun.Lepas ayah dia bayar terus dia keluar. 

Habis drama yg wat aku terpikir kenapa ada orang yg sanggup biar anak dia nangis camtu? Aku yakin lain tukang gunting lain caranya..tp seorang ayah mesti jadi seorang ayah bila masa anak dia perlukan dia!!! 


Pe2 pun sampai sekarang aku masih igt air muka baby tu ngn tangan terkapai2 nk peluk ayah dia tp xdpt. Aduyaiiiii.....

*****

Ni kisah benar yg suami sy alami petang tadi...

Emm... x tau nak cakapla.. orang ni ada macam2 jenis.. Mungkin dia ada alasan dia tersendiri membawa babynye gi mesin rambut di kedai gunting.. Mengikut cerita husband saya, baby itu x sampai setahun pun umurnya.....

Kita ibubapa yg juga ada anak kecik ni, mesti rasa sensitif kalau nampak benda2 melibatkan kanak2 ni depan mata..
Mungkin suami saya tidak nyatakan dalam ceritanya apa yg dinyatakan kpd saya, iaitu beliau menitiskan airmata melihat kejadian itu... (Eh, suami saya tu dalam hati ada taman tau ;p)

...........................................


Quote for tonight : "Seorang ayah mesti jadi seorang ayah bila masa anak perlukan dia" (bukan jadi pembantu tukang gunting ye time anak perlukan pujukan ayah) ~ Genius ;)

Psst~ lepas ni blog saya ni ada penulis jemputan la nampaknya .
Bolehla berduet buat Novelet 2 dalam 1 macam Ustazah Fatimah Syarha dan suami Dr. Farhan Hadi tu yek ;)


#jgn ada yg muntah ye sbb sy puji husband sy melangit..hehehe (",)

"Anyone can be a father but it takes someone special to be a dad.."

No comments:

Post a Comment