Wednesday, January 23, 2013

Putera Maulud ~Akhirnya..

sambungan dari SINI

Masa mula2 masuk LR tu, bukaannya adalah 5cm.. masa tu lebih kurang pukul 11.15 malam. Umi sudah bersedia fizikal n mental untuk berkampung di dalam LR ni, berdasarkan kepada pengalaman yg lepas, iaitu tempoh ummi bertarung nyawa di dalam LR ialah 12 jam.. ye 12 jam....

Selang 20minit, umi rasa x boleh tahan sgt2 dah... Ok, part ni, cuma org yg ada pengalaman yg boleh faham.. bilamana rasa nak meneran tu meluap2 mmg x boleh ditahan2 lg dah.. tp kebiasaannya, jawapan selamba misi @ doc ialah, jgn teran lagi.. kepit kaki, baring mengiring... and kita akan like,"what???" memang rasa cam xleh terima la kan, sbb saat tu mmg rasa genting sgt2...

Tapi hakikatnya macam tulah, apa yg misi n doc cakap tu adala sbb musababnya kan.. sbb x nak bagi koyak banyak, sbb belum capai bukaan yg sepatutnya..

Masa tu, nurse check bukaan 8cm.. ekceli nurse agak terkejut sbb macam sgt pantas bukaan nya, masuk tadi 5cm ni dah 8cm.. nurse tanya umi, "awak ada makan suplemen xxxxxx ke?" (sori xleh sebut kat sini))

Sbb umi macam ada simptom org yg amik suplemen tu, bukaan cepat smp doc x leh nak 'baca' trend dia, n berpeluh sampai nak banjir..

Emm.. sbnanye kan, ni dah kali ketiga umi ditanya soalan tu.. pasal suplemen xxxxx tu...
Mula2 masa first check-up.. doc tanya ada makan ke, umi cakap x, n doc cakap jgn makan....
Second, masa kena refer ke KK sbb overdue, doc tanya, awak ada amik suplemen xxxxx ni ke?
n third masa dalam LR ni..

Umi ada buat kajian juga pasal suplemen tu, n mmg ada dgr cerita yg x sedap didengar juga lah........
Efek dia, pada org yg ok, ok.... tapi pada tubuh yg x sesuai, ada efek x elok..
Tapi dalam hal ini kita xleh try n error right? so, better elakkan....

Pukul 11.45 mlm.. Memang dah x tahan sgt1000x.. jerit dlm LR tu, "nurse, sy nak teran..sy nak teran.." muahaha.. buruk bunyinya skrg... 

Doc pun check, ok dah 10 cm, boleh push skrg..

Berkat doa semua, berkat pengalaman yg ada, berkat nurse yg sgt mahir, yang namanya Rahayu juga,.. dengan 3x teran.. keluarlah permata hati kedua umi.. pada jam 11.59mlm, 4/2/2012. 

Keluar2 je terus nangis kuat2,

X macam kakak dulu.. lawak je abah citer masa kakak keluar,. tgk kiri, tgk kanan, muka blur jap, pastu baru uwaaa..!! hihihi ;) macam2 anak2 umi ni...


Alhamdulillah, proses yg tenang, ceria, cepat dan lancar. Tak sangka sekejap je dok dalam LR, dah bersalin. Sampai wan yg tgu kat luar pun terkejut, igtkan abah keluar sbb nk g toilet, sekali abah angguk kat wan, cakap "dah selamat.." hihi ;) Alhamdulillah (",)

Cuma proses jahit menjahit la yg lama sikit.. masa tgh jahit menjahit tu, dgrlah suara Wafiq nangis kuat2..  Pastu dgr nurse bersorak, "yeaayy, bagusss adikk.. dah berakk..dah boleh balik hari ni..." hehe.. serius warga LR malam tu sgt ceria ;)

Keluar dari LR, abah, aki n wan dah sedia tgu umi dgn senyum lebar.. dgr ada org keliling cakap, "eh, ni yg baru masuk td kan.." hehe

Aki sempat tahnik kan adik malam tu juga, emm.. adik mmg lapar sgt2 kot, bersungguh2 jilat air zam2 n kurma kat tgn aki ;)

Malam tu, malam pertama adik tidur disisi umi.. Alhamdulillah... umi rasa bahagia x terhingga... syukur x terkata... yang ditunggu2 sudah di depan mata... :')

****

Esoknya, klu ikutkan kita dah boleh keluar dah dalam pukul 10 pagi tu.. tapi, nurse suruh tunggu..
sampai lepas Asar..
what?lepas Asar? sabo jela.. Sebab petang tu ada acara keraian sikit utk bayi Maulidur Rasul, n  adik salah seorang darinya.. ;)

Apa yg umi merepek kat wartawan tu ntah..huhu

Masa wartawan tu dok melilau2 dalam wad tu, umi sedaya upaya dah mengecikkan diri n meninvisiblekan diri.. jgnla dia dtg sini, jgnla dia dtg sini.. sekali datang juga.. apa ntah dia tanya, harapan kot..
Dah terlanjur merepek tu kan, doa lg dalam hati, jgnla keluar kat tv.. maluu.. :-/

Masa isteri MB round dalam wad pun, lg sekali cot adik kena kerumun.. merepek2 lg umi jawab soalan dia.. blurrr..huhu..

dpt hamper n duit
rezeki adik, baru tgk dunia dah dapat duit ;)

Lepas habis acara tuh, dgn lajunya kami angkat barang, setelkan dokumen terus balikkk...

Sampai umah dah maghrib, tapi aki pasang lampu keliling rumah, siap lampu liplap lg utk sambut adik..
Kakak dah tunggu adik kat tangga.. 

Reaksi Husna masa tu.... menakjubkan.. 

Mula2 dia terkedu tgk umi keluar keta pegang baby, pastu bulatt mata dia tgk baby, pastu terus dia lari keliling rumah seolah2 x tau camana nak lepaskan perasaan dia, sambil tu dia gelak kuat n jerit "ada baby.. ada baby..!!" 
Kami semua terkejut ngan reaksi dia.. x sangka mcm tu sekali reaction dia..hehe ;)

Lepas tu x berganjak dok depan adik.. banyak kali tanya, ni adik husna ke? ni adik yg dalam perut umi ke? adik dah keluar ke?

ni pic masa mula2 baby sampai rumah ;)

*******

So, itulah sahaja setakat ini cerita-ceriti mengenai kelahiran Irsyad Wafiq.. ;)
Alhamdulillah..syukur kerana umi diberikan peluang melalui pengalaman menakjubkan ni..

Sempena hari ini, 12 Rabiulawal 1434H, ulangtahun kelahiran Irsyad Wafiq yang pertama.. Umi doakan, Irsyad Wafiq menjadi insan yang soleh, insan yang menyumbang kepada masyarakat dan agama.. semoga dengan berkongsi tanggal kelahiran yang sama dengan rasul kesayangan kita Nabi Muhammad S.A.W, Wafiq pun turut terbias akan keperibadian mulia baginda.. insyaAllah....

Selawat

Sekian. 

(",)


*oh ya, interview ngan rtm tu kan, keluar kat berita wilayah jam 5 ptg keesokannya.. sib baik kat paper keluar muka org lain bukan umi..hihihi ;p

No comments:

Post a Comment