Monday, January 21, 2013

Putera Maulud ~Adik main2

sambungan dari SINI

2 Februari 2012 - Khamis

Malam tu ummi rasa x sedap hati & x selesa.. Ummi rasa gelisah & x boleh tidur.. Biasanya memang ummi tidur sorang-sorang dalam bilik. Kak Husna, wan ajak tido dengan wan sbb takut tertendang perut ummi masa tido..
Tapi malam tu, ummi rasa x boleh tidur.. Ummi dah angkut bantal selimut ummi nak pergi tidur dengan Cik Su dalam bilik Cik Su..
Bila ummi keluar, tgk aki, wan n husna tido kat luar, ummi rasa tenang sikit.. ummi bukak langsir n pintu.. baru ummi boleh tidur.. 

3 Februari 2012 - Jumaat

Dalam pukul 1 pagi, ummi terjaga sbb rasa sakit mcm contraction..n rasa nak buang air besar.. ummi pergi ke tandas.. Lepas tu, disebabkan rasa mengantuk, ummi tidur juga walaupun ada terasa sakit-sakit…

Dalam pukul 5, ummi terjaga lagi…kali ni rasa sakit tu ada lagi.. tapi x kuat sangat… ummi sambung tidur lagi.. dalam pukul 6.15 pagi baru ummi betul2 jaga… n rasa sakit tu masih x hilang.. Ummi masuk bilik air, tengok ada kesan darah (sikit je pun)….
Wahh..rasa teruja tu terus datang…hati ummi berbunga-bunga… terus ummi bagitau wan.. yela, yg sebelum2 ni sakit-sakit je..ni sekali ngan tanda.. petanda baik la tu…dah dekatla tu….
Wahh..x sabarnya ummi…dah lama ummi tunggu tau ;p

Beg ummi, beg adik yang dah nak berhabuk tu (sbb dah lama beg tu siap..tunggu masa je) ummi dah letak siap-siap dekat pintu rumah.. this is it..its actually happeningg..!! ;) beg2 ni xkan lagi duduk diamm je kat tempat dia..hehe..
Ummi call abah… abah tgh siap-siap nak pergi kerja masa tu.. Bila dengar je ummi cakap dah keluar tanda, abah terus excited nak terus balik.. segala beg n barang2 abah memang dah siap2 dalam keta..persediaan nak menghadapi situasi ni la..;) Tapi abah terpaksa g ofis dulu sbb ada ujian yang abah kena buat dulu pagi tu.. Ummi cakap, its ok..take your time… sbb ni baru tanda awal, mungkin sempat nak tunggu abah sampai…

InsyaAllah..baby ni nak keluar masa abah nye ada.. tp klu xde rezeki, wan ada teman umi dalam labor room… Janji, ada orang teman umi masa bersalin… Umi rasa x kuat klu sorang2.. Tapi, ummi doa dalam hati…n ummi harap sgt abah yg teman ummi…

Bukan pe, time ni la kot nak ‘cubit’ abah kuat2 pun.. time contraction kuat tu kan, cubittt lengan abah kuat2, rasa lega sikit…hehe (masa bersalin kakak dulu, sampai menggelupas kulit abah umi cubit masa dalam labor room) hee…hee.. Gurau je abah.. :D tapi memang betul, time dah sakit sgt tu mmg nak cari tempat berpaut n genggam kuat-kuat…

Emm…ok..berbalik pada cerita pagi tu… Aki & wan suruh ummi breakfast n makan banyak2 dulu sebelum g hospital… amik tenaga.. Tak nak dah jadi mcm sebelum ni, ummi sampai lembik x bermaya sbb xde tenaga..
Memula wan kata, ummi x payah g hospital awal sangat sbb takut bosan kat sana nanti, ummi pun pikir macam tu jugak… Tapi pagi tu, wan dok perhati ummi selang 10 minit masuk tandas.. wan pun rasa x sedap hati, terus ajak g je..

Dalam pukul 10.30 pagi ummi gerak g hospital. Tinggal kak Husna kat rumah dgn Cik Su.. bergenang juga air mata ummi… tapi kak Husna memang cerdik, dia dah faham.. Siap pesan lagi kat ummi.. “nanti ummi bawak balik baby ye..”..emm…mesti abah dah ajar siap-siap ni ;)

Ok, sampai di hospital, Alhamdulillah, x crowded, x ramai.. mungkin sbb ni bukan ‘musim’ org bersalin kot… mcm masa Kak Husna dulu, masa tgh musim..so memang ramai time tu n agak lama ummi menunggu.. But kali ni Alhamdulillah… rasa macam lancar & dipermudahkan segalanya..

Taaapiii….. (ada tapi lagi..)….

Taaapii…. As soon as sampai jek hospital….sakit tu..zuppp…hilangg…!!

Adoyaii… Seriously…langsung x rasa apa2…. Tapi ummi pendam sorang-sorang… x berani cakap kat sapa-sapa especially abah..sbb time tu abah dah tgh drive on the way…n for surely dengan hati yang berbunga-bunga tu.. x nak ah potong stim…hehe ;)

Maka masukla ummi dalam wad, dengan hati yg agak menggerutu… al maklumla, orang sihat, masuk wad…bosannnn… baik dok umah kan..leh jugak layan kakak Husna. Tapi, xpela.. duduk je la… amik mood..hehe ;)

Lepas sorang2 disorong ke bilik bersalin..

Dalam hati ummi…bestnye..bestnye…diorang dah nak bersalin… huhu…
Ummi masih terkebil2.. Masih x rasa apa-apa.. even malam tu, abah offer nak tunggu tp ummi x bagi, ummi cakap mungkin xde apa-apa berlaku malam ni… memang betul pun.....

Perasaan masa tu?....frust...


Tgk tu.. adik tgh sedap tido lg dlm perut umi.. xnak keluar lg...
(",)

No comments:

Post a Comment