Wednesday, October 31, 2012

Aidiladha



 
 Abah umi dah ready, anak2 buat hal masing2..hehe ;p





 Aki ~ sporting as usual..hihi


Wafiq yg sukaa tgk Kak Husna pakai tudung..

Pipi adik mmg sentiasa jadi mangsa kakak.. ;)


Sedikit trivia raya ari tu:

Raya kali ni x buat korban satu family macam kebiasaan,
due to limited time sbb family mertua nak kena rushing ke kelantan utk kenduri sepupu sy..

Cuma setelkan akikah wafiq yg asyik tertangguh saja (disebabkan faktor perpindahan sy-semua planning jadi kucar kacir..huhu)

Sy balik ke rumah family dulu di Kota Bharu, x terus pergi ke tempat kenduri di Jeli.
Tiba hari majlis, dengan penuh semangat kami bertolak dari KB ke Jeli dan plan terus balik Terengganu..

Apakan daya, kita hanya merancang..hehe.. Jem sgt-sgt terukk... 

Sampai satu tahap, 2 jam kandas kami hanya bergerak 4km.. Anak2 dah kepanasan, kebosanan.. Wafiq dah gian nak merangkak, nak membuas..hehe
Kami ambik keputusan, pusing terus balik Terengganu saja, x jadi g kenduri..
Pun jemm teruk sgtt...

Sudahnya kami turun rumah 10 pagi, 11 malam baru sampai rumah....

Sampai rumah, parking je kereta kat porch.. ayah mertua sy pelik nape tak keluar2 sume org... rupanya 4 beranak ternganga tido dalam keta..hehe..

Tuesday, October 30, 2012

Pesanan buat yg ber'testimoni'

Ini adalah personal opinion sy n juga nak share nasihat abah sy dgn semua....

Please don't get offended as i'm doing this because i love n i care... klu x sayang sy diam n biar saja (",)
Oh ya, pesanan buat diri yg menulis ini juga..

**
Ramai orang buat part-time job di samping kerja asasi yg sedang dikerjakan (kerja asasi??)- atas alasan2 mereka yg tersendiri.. yg tak perlu dihuraikan di sini....

Pesanan abah #1

"Kalau kita sudah ada kerja & kita buat kerja kita dgn betul, insyaAllah rezeki kita akan cukup..."

Antara lain yg abah bebelkan ~ klu kita buat kerja part time tuu- tapi kita gunakan MASA kerja asasi kita - guna sumber di tempat kerja asasi kita (komputer, internet, elektrik, mesin fotostat, stationeries etc etc) - it will go the same, rezeki yg kita dapat tu (Allah Maha Mengetahui) - tak diberkati juga, n kita akan rasa tak berkecukupan juga...

"Yang mencukupkan itu bukan duit yang banyak, tapi rezeki yang berkat.."

Again, sy pun menasihati diri sendiri....ok ;)
Sebab situasi ini terjadi juga dalam hidup saya..berulang kali... Bila abah suarakan macam tu, buat sy tersentak.. dan buat saya termenung panjang..........

It's good to have the chance to increase our income, it's not wrong friends..;) just how we do it..

- Buat ketika kita betul2 lapang tanpa menggunakan sedikit pun masa kerja asasi kita....
- Jangan guna sumber2 di tempat kerja asasi kita (spt yg dah disebutkan di atas)
- Jangan guna kedudukan kita @ penyalahgunaan kuasa demi menjayakan part time bisnes kita tu...
- Jangan lupa ambil kira utk zakat

Selamat maju jaya (",)


Pesanan abah #2

"Dalam kesungguhan kita mempromosi dan meyakinkan orang - jgn sampai akidah tergadai, jgn sampai jatuh syirik.."

Allah. Seriusnya.
Tapi ini benar2 terjadi..
Cuma sbb dah jadi kebiasaan, mungkin kita x sedar....

"Lepas makan ubat xx ni, penyakit saya terus hilang.."

"Benda xx ni boleh menyelesaikan masalah anda.."

"Minuman xx ini boleh membantu anda.."

"Gelang xx ni buat badan sy sihat.."

Familiar?

Testimoni.

Siapa yang Maha Berkuasa menghilangkan penyakit?
Siapa yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengasihani menyelesaikan masalah kita?
Siapa yang Maha Perkasa yang boleh membantu kita?

'Ala, taula.. Allah Maha Mengetahui niat kita cakap mcm tu sebenarnya.....'

Jangan.

Syirik bukan sekadar menyembah berhala.

Syirik juga kalau,

Tidak meletakkan Allah S.W.T sebagai Zat yang mutlak dan pemikiran yang menerima perkongsian bagi hak Allah S.W.T.

Syirik dalam tawakkal - berserah kepada manusia atau makhluk lebih dari berserah kepada Allah.

BEWARE..!!

Owh, bercakap pasal ni, teringat juga lawak dari UAI ni ;p
Lebih kurang mcm ni la..

"Kaulah segalanya bagiku, aku tak boleh hidup tanpamu."

UAI:  Doh sebelum mung kenal dia tu mu hidup gane?Pakai tong oksigen??

Got what i mean?

Bye
(",)



Pic ulang tayang
Abah sedang menyampaikan amanat & nasihat..
Dengar baik2 ye anak2 umi ;)

Friday, October 26, 2012

I can't stand..

Xtau ayat yg plg tepat selain 'i can't stand'
Since posting ni adalah dlm bm rasa cam x kena pula tajuknye english..
Mungkin boleh letak -  'Saya x boleh berdiri tahan..'
Atau lebih urban - 'Saya rasa x boleh blah..'

Ok... merepek...
Hihi..mesti rasa nyesal bc perenggan atas tu kn... Tp xpelah.ayat mcmanapun, asalkn smpai mksud nye sudah..hehe

Ok..

I can't stand..
Org tganu kata- ai kang steng

1. Men smoking @ public... Public... To be precise, tempat yg dipenuhi org ramai... Wanita, ibu mengandung, babies...org tua..kanak2...
Show some respect please... tindakan x bertanggungjawab awak itu boleh bagi effect buruk kat org lain sekalipun awak declare itu duit awak, awak punye pasal la nak beli rokok ke apa.. sekalipun awak declare itu paru-paru2 awak, awak punya pasal la nak sedut asap pun... hey, pegi hembus asap beracun awak tu jauh2...!

Owh.baru bbrp minit td (semasa sy menulis n3 ni) semasa sy tgh tgu bas. Ada sorang lelaki ni, melilau2 mcm cari seseorg..sambil pegang rokok..yg sedang menyala... 
Hati sy menggerutu smbil terdetik, ni ada je api rokok dia tu terkena org2 kt tepi ni...
Nahh!! Tiba2 je ms dia pusing x tentu arah tu, Zapp! Terkena tgn sorang pkcik ni... 
Pkcik tu mcm hangin jugakla... Dia cepat2 mintak maaf.. Nasib baik pkcik tu x marah... Sy x sanggup nk tgk org bergaduh... Ai kang steng oke..hihihi


2. Smoking lg.. Tp kali ni, seorg suami merokok dan dimeja yg sama, jarak sejengkal, isterinya yg sedang mengandung... Ooo-kayyy, isteri awk x kisah... Cuma sy je yg x tahan nk tgk......


3. Again psl smoking, ayah dukung anak smbil smoking.. Anak bukan sebarang anak.. Baby yg masih berbedung.... What the (xnk sebut) are u thinking???


4. Wanita berpakaian seksi.. Seksi bukan sebarang seksi..Sorry to mention, yg x brp sedap dipandang due to..err .... Yg terlebih...errr. Well u know......
Ok,. Klu pun awak tak malu boleh x awak fikir ke'malu'an org lain utk berhadapan situasi mcm tu especially bila bersama ahli keluarga @ kwn2 lelaki kami.........

Pernah, dek kerana geram, seorg ahli keluarga lelki sy berkata dgn muka merah padam "oo, dia nk tunjuk dia punya sebesar tu.."..... Dang!!What should i say??

Lg 1 kes, lalu seorg jelitawan membalut auratnya. Sy pd ms itu mkn berhadapn dgn seorg colleague lelaki.. Dia ternganga tgk jelitawan trsebut liang lintuk d hadapan kami.. Kwn sy ini x perasan sy tgh tgk tepat kt muka dia yg tgh terlopong tu.... Bila dia sedar, 'Gotcha!!'
Mestila kwn lelaki ini malu kat sy due to dia punya reaction tgk show free td kn.....
Well, kesian kwn sy ni.. kau dipaksa aku terpaksa (tetiba) utk tgk show x berbayar tu kn, x tengok rugiiii.... Aduhai..


5. Ibu bawa ank kecik especially baby, ke tempat yg crowded, mcm expo ke, sama ada pd mlm hari atau ketika matahari terik memancar... Tangguhlah sebentar naluri anda utk ke expo, jomkecoh ke apa2 tu.. Kesian baby itu...
Well, this is merely my personal opinion saja, saya mmg kolot,  sbb anak sy x akan sy bawa keluar kecuali utk ke klinik  n babysitter shj selagi umurnya x cecah 6 bulan.... Klu berkeperluan atau berkeinginan sekalipun yg pasti bukan tempat2 yg mcm itulah... For me babies r fragile n babies don't need entertainment.... Babies need comfortness... Pendapat sy la....


6. Again babies... Yg disusukan di atas motosikal dan sambil lintas jalan... Eh, I am not exaggerating this ok.. The situation did happen in front of me........
Sy x boleh cakap apa if x mampu utk ada kereta.. Ada motosikal utk bgerak alhamdulillah.... Tapi, menyusukan anak di atas motosikal - yg sedang bergerak - di jalan raya yg agak sibuk........ermmm....what do u think? Lagi 1, sambil lintas jln.....???


Ibu : Anak,kenapa mkn smbil berjalan ni....
Anak: Ibu dulu susukan sy smbil berjalan...smbil lintas jalan lg.....
Ibu : ?#%?

**edit sikit - apa yg sy nak highlight dlm kes ke-6 ini adalah soal keselamatan dan jangan la tangkap muat sgt .. Mungkin boleh berhenti sekejap dan cari tempat yg sesuai.. Ibu yg lagi genius akan ada penyelesaian lebih advance macam belikan pouch atau baju menyusu.. Menyusu di public makin diterima dalam masyarakat kita dan langsung x salah (",) 

****

Ok lar..cukupla tu bicara i can't stand saya... klu rajin sy smbung lg ye..
Maaf klu terbunyi mengutuk atau good-good...ampunn...xde niat lgsung.. Please take it in positive side..

Sbenanye sy tulis ni dlm bas nk balik raya haji ni.. Dari kb dh smp p.puteh dah sy dok menaip dlm kepayahan sbb bas bergoyang2 ni..hehe...
Since idea dok terngiang2 (terngiang2??) dlm otak ni... Baik terus tulis je sblum dia melayang2... (melayang2??)
Apa2 jela mek..

Oh ye, lg 1 rasa xleh blah...wow,ayatt..

Bila bas berenti utk solat n kita pun cepat2 turun n solat pun laju2 takut kena tinggal kn.. Bila kita dh naik bas...tgk drebar bas dgn penuh bergaya tgh senduk ns tambah dan mkn dan hisap rokok lg sebatang dan habiskn air smbil berborak2....hehe....
Sabar jela.. ;)

Bye
(",)



Sesampai2 di KT td, wafiq pun ada ikut jemput saya.. yay! ;D

Yang bertudung hitam itulah yg gigih mengarang blogpost dlm bas td tuu.. 

*Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua..;)

Wednesday, October 24, 2012

Husna v halal

Setiap kali nk beli brg,groceries especially. Husna akan jadi 'pegawai jakim' dlm keluarga. Mesti dia nk check dulu brg tu ada tanda halal baru 'lulus' boleh letak dlm troli. First time dia buat mcm tu depan sy, agak suprise la jugak..mn dia dpt ilmu ni kan...

SENARIO 1

Aki tgh pikul beras wat masuk dapur.
"Aki,aki..ada tanda halal x?"
Aki terdiam jap, wat turun beras then check sama-sama.. I bet aki mesti rasa lega sbb ada, of course lar ada kn but sometimes kita org besar ni bila brg yg dh biasa kita guna kita x make effort nk check tgk sbb kt tau mmg ada.
What if klu time 'pegawai jakim kecik' tgh wat audit tu tanda halal tu takde.. Apa nk jawab..hahaha..
Then dia mengomel kt aki "abah kata, kalau xde tanda halal kita x boleh beli..."
Ok,dpt ilmu dr abah rupanya...

SENARIO 2

Husna tgh kecah2 kn brg dlm handbag sy.. Then dia terjumpa botol vitamin sy... Sy tgh godek hp time tu x perasan apa yg dia buat..
Tiba2.. "umi,ubat umi ni xde tanda halal pun.."  Panggg!!! Rasa mcm tamparan je kat pipi sy.. Terus blushing n speechless... Alamak, pe nk jwb ni...
Dia pandangg je muka saya minta jawapan...terkelip-kelip... (bunyi cengkerik)

Menggelabah umi selongkar balik kt plastik smpah cari kotak vitamin tu balik... Dlm fikiran ni ada 2 benda, 1.jgnla kotak tu dah buang  2.confuse jap,adake x tanda halal ek (well, like ive mentioned earlier, bila bnda kt dh biasa kt x bother nk check dh)

Lucky, jumpa.. n tanda halal tu tampak sgt indah di mata sy terpampang depan kotak...hehe
 "haa, ni kan ada..mestila ada sbb tu umi beli." bajetla kn umi tu...huhu...
Then dia ulangla ayat keramat dia tu.. "abah kata..blablabla..."

Phew..lap peluh kt dahi... ^-^

rasakan camana kena audit, umi audit org sedapp jek..huhu

SENARIO 3

Tgh beli groceries..then husna tarik sy minta ambilkn aiskrim cornetto mini dlm peti.. Pas amik cepat2 sy tanya dia dulu... "ada tanda halal ke x tu?"
Dia pun dgn gigih belek2 kotak tu tp mungkin sbb dia mcm gelojoh skt n tanda tu pn agak kecik so x jumpa la...
Dengan konfidennye dia balas "xdela umi..xpe..husna rasa boleh ni.." smbil dia letak kotak aiskrim tu dlm troli dgn muka x bersalah plus muka berlagak skt..hehe.. Umi tahan gelak..
Balik umah cite kat org2 kt umah, terus husna kena boo (boo mnja2 gitu)..aki ckp "oo,klu benda yg dia suka xpe..mn boleh mcm tu..kena tegas.." hehe..

**wafiq x mkn aiskrim tu, lakonan semata2..huhu


***
Begitula al kisah husna pegawai jakim kecik kami yg dh agak nk tercalar kredibiliti nye...hihihi

P/s: kadang2 kita yg byk belajar n diberi peringatan oleh anak-anak... So kita org dewasa ni jgnla ego sgt ngn budak2..  ;p

P.R.EC.I.O.U.S
(",)

Tuesday, October 23, 2012

Test

Test posting via android
♥♥♥


Musyawarah itu muafakat ;p



(",)

Monday, October 22, 2012

Senyum saja..

Realiti hidup..
..
..

Yup..
You may be the nicest, warmest people in the world.. yet, still there are people who don't like you.. 

Ape.Ke.De.Hal.
Just be yourself... (",)

Toksahla risau klu ada sorang dua yg buat muka kat kita tanpa kita tahu sebab apa tuu...

Because...
..
..


Fair enough??

Chill ;)

S.M.I.L.E
It won't costs u..
^________^



Bye
(",)

(Sbnanye sume pic tu hasil menggodek textgram...huhu)
*oh ye, sy letak nama sy kat each slide tu bukanlah bermakna quotation tu sy yg cipta.. just sbb slide tu sy buat... hakikatnya quotation tu sy dapat dari google... peace ;)

Monday, October 15, 2012

....

Been busy..

X sempat nk update blog..

Even xde org baca pun, (but i do know there are silent readers ;p) blog ni actually my little journal...
Catatan kehidupan buat kenangan diri sndiri n anak2 nnt...

Even sekarang pun, klu bosan @ rindu, baca balik postings lama2... senyum sorang2...
Terimbau balik kenangan2 lama.... ;D

***

Selepas melepasi September yg bosan... (xde event menarik, xde cuti umum,huhu.. , xde outstation..) just a normal routine.. pergi keje balik keje je.. bosann..hehe

Oktober yg ditunggu2 pun dah separuh berlalu dah....
Bila kita buat benda yg kita suka dan bersama dgn org yg kita suka & sayang... masa x terasa berlalu...

Rasa mcm nak rewind & repeat balik byk2 kali kehidupan sepanjang 2 minggu yg lepas....

Oct Week 1 to UPM
Oct Week 2 to UM
Oct Week 3 -this week- kunjungan pegawai KPT
Oct Week 4 Cuti Peristiwa Piala Malaysia ~yippie!!  (senyum smp telinga ^_________^)
Oct Week 5 Raya Haji + extra cutii


****
X tau nape tulis sume ni...
Normally sy x suka posting yg excessive info n detail cmni...

Mungkin sbb xde idea tp tetap nak update blog kot...

November will be more interesting 4 me....
Akan terbangggg.... ^-^

Will update later..
Bye
(",)

8 to 5