Thursday, August 30, 2012

Random Raya ~ tepek some more

Trivia raya umi bersambung..

Raya kali ni tak berkesempatan utk solat sunat aidilfitri. Umi dok luar masjid je dgn anak2 umi... dah macam org nak pegi berkelah dah umi dgn beg berisi susu n makanan husna & wafiq. Buat umpan takut anak2 umi  buat hal di masjid, mengganggu jemaah nak solat n dgr khutbah.

pic ni husna yg snap -ignore jari dia tu..hehe                                                                                                



Aki yg sukaaa dapat beraya dgn cucu baru.... 
Wafiq yg memang manja dgn aki, klu nangis dengar suara aki berdehem je pun dah diam... ;p 
Raya haji ngan cucu baru lagi ye aki.. makin lebarla senyum aki.. 
(adik saya akan bersalin awal Oktober ni...semoga semua selamat... dapat anak buah baru..weeee ;p)


Beraya di Kota Bharu, masa sgt singkat plus KB yg jem mmg x yah cakap la..nak kuar umah pun malas.. Thanx buat kawan2 yg make effort utk dtg juga... 
Inila kami wif our offspring...;) ni baru 3 org berkumpul.. klu wat reunion sume berkumpul ngan anak2 masing... wow, bestnye...mesti gamatt ;p 
looking forward for it.. insyaAllah... 
 Siti wif Adam Zharfan
Nona wif Syabil Fawwaz & Syaura Fareesa
Me wif Aini Husna & Irsyad Wafiq
{suka nak tulis nama anak2 (",)}


Gambar ni kat rumah makcik belah hubby... hmm..sbnanye dekat je jarak dari umah sy nak ke rumah Mak Ngah ni, dalam 15-20minit je... Tapi kali ni 1 jam setengah .. sabar je la..

Sukaaa sgt bila dpt berkumpul adik beradik..(belah hubby la..sy xde adik beradik) Husna pun suka sgt jumpa sepupunya... Affan Fahmi.. 
Ini adalah selepas penat pegi beraya, mak ayah masing2 'pitam', balik umah budak 2 org ni sambung main air... pastu Affan 'pitam'... yg masih bertahan x pitam2.. budak baju pink tu... herann..


 



Adik saya.. (baca: biras)..
Tudung n sandal husna yg comel tu adalah hadiah dari Cik Ngah n Ayah Ngah.. Wafiq pun dapat kasut.. terima kasih banyak2 adik2... mmg comel sgt sampai ada org tu tak nak bukak pun..huhu


Masa raya kedua umi buat makaroni bakar..dapat sambutan hangat..dua acuan habis malam tu juga.. so semangat la kan..perasan masak sedap la 

Raya ke 6 buat lagi sekali, kali ni mmg letak cheese kaw-kaw punya.. siap esoknya panaskan kat microwave tabur cheese lagi..
Sudahnya umi kembang perut, kembang tekak..
Sudahnye, tghari tu langsung x selera nak makan, cari cencaluk baru selera nak makan
Ok..tekak kampung, kampung jugek... dapat cheese cari cencaluk jugak..hehe

Tak banyak amik gamba.. (mmg tiap2 raya n apa2 event pun x banyak amik gamba..pastu mula la menyesal..huhu) 
*Baru ada dua anak dah kalut ;p

Sekian

Wednesday, August 29, 2012

Kehilangan kata-kata....

Salam.

Selepas kemeriahan Syawal & cuti raya yg 'agak' panjang ('agak' ~ sbb harap dpt lg panjang...ye, manusia mmg x pernah puas...) , buka je FB... ada ucapan takziah yg ditujukan kepada seorang kawan... Dada saya berdebar2 sambil terus check profile nye....

She's actually my acquaintance back in MRSMKT (class of 2000).. means kami x rapat tapi kenal la... Tapi, ye la.. bila dalam fb ni kita rasa kita 'dekat' dgn kehidupan kawan2 kita... 
Dia juga sebenarnya pencetus saya  menulis perihal kehidupan saya dalam blog ni.. (blog ni asalnya dibuka utk saya buat online business childrens ' outfits)
Bilamana dia bertanya mengenai ekzema di dalam fb beberapa tahun lepas, saya comment pada statusnye.. n i do think a comment is just not enough since i got lots to explain & story sbb anak saya adalah pesakit ekzema yg teruk pd masa tu... 
so saya buatla entry khas cerita pengalaman ekzema bla bla bla... sampaila sekarang.... blog ni dah jadi catatan kehidupan saya pula.......

Ok..itu intro......  So, what's actually happen?

Saya scroll wall nye yang berjela... sampaila saya sampai ke permulaan kisah.... I do scan every single status, pictures n comments........

Rakan saya ini telah terlibat kemalangan pada hari raya ke Dua.... Menyayatkan hati saya... anak keduanya yg baru berumur 47 hari.... terkorban......

Subhanallah.... besarnya ujian dianugerahkan Allah kepada rakan saya ini.... Saya percaya beliau adalah insan terpilih yang mahu diuji kekuatan dan keimanannya... Dan saya percaya beliau kuat.. (Juga saya doakan beliau terus kuat.....) Saya sendiri pun rasanya x mampu nak menghadapi jika diberi ujian sepertinya.....

Rakan saya itu sendiri cedera teruk terutama di bahagian mata... sekarang masih di hospital... Beliau ada seorang lagi anak - sulung perempuan yg berusia 2tahun++. Mujur anak sulungnya tu tak apa2 walaupun turut berada dalam kereta yg kemalangan tu..... Kini, anak itu la sumber kekuatannya untuk meneruskan hidup dan melangkah ke hadapan.... 

Saya belek semula gambar-gambar anak-anaknya.. terutama si bongsu... Bayangan Irsyad Wafiq menerpa... Saya belek gambar berdua si kakak dan arwah adiknya.... bayangan kedua-dua anak2 saya menerpa.....

Dalam entri lepas, saya memanjatkan rasa syukur kerana pertama kali dapat beraya bersama Irsyad Wafiq...  Rakan saya ini pun sama... pertama kali beraya bersama si kecilnya..... tanpa diduga... ia juga menjadi yang terakhir kali....
Allah pinjamkan si kecilnya bersama di Syawal tahun ini....hanya sekali Syawal.....
Mengingatkan saya akan semua yang Allah juga pinjamkan kepada saya..........................................
Subhanallah....

Saya melihat komen-komen dan ucapan takziah serta kata-kata penenang tak putus-putus membanjiri wallnya..... tetapi saya... seolah kelu & terkesima..... 

Beberapa kali... jari saya mahu memetik keyboard.... setiap kali itulah jari-jari saya terhenti.. 
Saya x tahu apa kata-kata terbaik untuk saya ucapkan padanya.....
Hatinya yang menanggung pedih sesungguhnya lebih berat walaupun mata yang memandang ini sudah terasa akan beban perasaannya...
Namun saya syukur dan sedikit lega..dari komen-komen yang saya baca... rakan saya ini menerima suratan ini dengan sangat positif dan penuh kekuatan........ 

Jauh di sudut hati saya....... KAGUM....

Buat rakan saya ini.....
Walaupun kita tak rapat... namun rasanya kita sama rapat dari segi naluri yang sama ada dalam diri kita....
Naluri keibuan.......

Saya sesungguhnya kagum dengan awak.... dan betapa awak terpilih untuk melalui dugaan ini...... dan awak sedang menghadapinya dengan sangat redha.......
Hanya doa dan pengharapan mampu saya panjatkan buat diri awak....
Semoga awak terus tabah.... 
Tabah akan rasa kehilangan ini...... tabah akan penanggungan rindu itu......
Bukan mudah di saat ini untuk awak menghadapinya....
Si kecil itu... sangat bertuah.... syurga Allah menantinya...
Dia sedang menunggu awak di sana....
Dia akan menjadi pendinding ibu bapanya dari api neraka kelak....

Al fatihah buat Muhammad Amin..

Tuesday, August 28, 2012

Random Raya


First time beraya bersama Irsyad Wafiq..alhamdulillah (",)


Tema tahun ni Jubah.. Umi, Abah, Kak Husna, Aki, Wan, Tok Ma, Cik Su... sume jubah kecuali Wafiq sbb cinonet sgt.. Yang paling cinonet jubah boy yg umi jumpa ni dia....
Affan Fahmi ~anak saudara saya~ Comelll kan? ;)

Teramat la susahnye nak ambik gamba Husna... sama ada dia tak duduk diam, atau dia buat muka & aksi pelik2...



Ok..this is suppose to be family picture... tapi oleh kerana salah seorang family member sedang berlatih lari pecut pada kelajuan supersonik, cuma kelibatnya je yang sempat di capture...adoii...


Husni Husna juga telah menspoilkan adegan-adegan syahdu di pagi raya saat bermaaf-maafan sesama ahli keluarga..


Tahun ni juga first time betul-betul raya di rumah mertua.. raya pertama mmg x keluar rumah langsung..tunggu orang datang je... (2 kali raya sebelum ni, klu turn umah terengganu pun, lepas solat raya terus gerak konvoi ke Kelantan sbb family mertua pun ramai di Kelantan)

Tahun ni decide nak masak yg ringan je utk tetamu.. buat soto je... Memang sangat la laku soto ai.. sbb rata-rata rumah org lain sediakan makanan berat, bila datang rumah makan ada makanan yg ringan tu yg buat laku tu... fuhh..terasa berbayar usaha memasak tgk mangkuk licin ;) (di pantai timur, terengganu/kelantan ~ menu pagi raya mesti yg berat, nasi minyak,nasi dagang,nasi bukhari etc.. soto agak asing -at least di kampung sy ia agak asing- n kebanyakan x realize pun itu ialah soto..jadi bihun sup plak..hehe..)

Raya pertama husna in charge bahagian penyambut tetamu.. dia yang sibuk klu org datang, tunggu kat tangga & pelawa org masuk.. 

Time org dah balik, duduk bersandar kat sofa sambil susun duit raya.. (x kira pun sbb sy x bagi bukak sampul) 

Menjelang petang, dia dok baring2 dalam bilik sambil layan Mickey Mouse.. suruh keluar bersalam tak nak... katanya "Husna x nak salam, Husna dah banyak duit dah..." aikk..mmg la ada kaitan salam ngan dapat duit raya.. tp tak semestinya asal salam je dapat duit nak oii...hmmm...

Disebabkan saudara mara yg datang asyik usik nak bawak balik adik.. husna jadi over protective & possesive ngan adik nya... sampai constantly checking adik ada ke tak dalam rumah... Dia pun lagi banyak spend masa main dgn adik n kurang sikit kedekut dgn adik..
WALAUPUNNN... mmg dia kedekut barang dia...huhu... 
at least skrg ni, klu dia nak amik barang dia kat tgn adik, dia akan mintak elok2, ucap terima kasih pastu ganti ngan barang lain bagi adik.... ada improvement la tu..


(hmm..hajatnya nak buat sambungan...ada lagi nak cerita...klu ada masa insyaAllah menyusul...hehe ;p)

Thursday, August 16, 2012

Jemput datang rumah...

Kepada semua kawan2 blogger.. yang tinggal di Terengganu & Kelantan...
Jemput datang ke rumah....

Raya pertama & kedua di Terengganu.... (Kuala Terengganu)
(klik pic utk besarkan)

Raya ke 3 & ke 4.. di Kelantan... (Kota Bharu)
(klik pic utk besarkan)

Tak buat open house pun..tapi rumah sentiasa open utk tetamu di hari raya ni... (",)

Hmm...tahun ni no open house at rumah Bangi... rindunyee.... :'(

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua... Mohon maaf zahir dan Batin andai ada terkhilaf bahasa sepanjang penulisan dalam blog ni....

Salam ukhwah (",)

Monday, August 13, 2012

Kain putih itu...


Saya menyaksikan adegan yang bagi saya sgt x patut berlaku, Khamis lepas.

Saya di dalam bas yg berhenti berbuka puasa dlm perjalanan rutin mingguan sy pulang ke pangkuan anak-anak tercinta…

Seat depan dan pintu bas yg terbuka membolehkan sy nampak & dengar dgn jelas apa yg berlaku di luar bas..

Seorang ibu berjalan ke arah kereta bersama dua anak kecil dalam lingkungan 4 tahun dan 5 tahun.. faham2 lah budak sebaya ini, banyak tenaga.. Berlari2 di sekitar kereta yg di parkir di tepi jalan besar yg mana kereta yg lalu berhalaju 80-90km/jam.

Sambil berjalan, ibu marah2 dan membebel sesuatu kepada anaknya, dapat saya tangkap sebaris dua…

“Makanan atas meja tu semua mama punya…mama kan yang bayar…!!”

Dalam hati saya, biar betul… Takkan dia ‘bergaduh’ dan ‘bersaing’ dgn anak sendiri kot…..

Si anak masih melompat2… Ibu nampaknya masih marah & muka x puas hati.. Si anak berlari-lari di tepi jalan…ibu jerit pada anak…

“Hei, kereta tu..kau nak mampus ke hah?”

Si anak terus jerit sekuat hati sambil genggam tangan (tanda geram) kepada ibunya…

Dap!! Tersentap hati saya…

Dalam hati saya berharap, klu ibunya mcm ni, moga ayahnya lebih cool dan lunak dgn anak-anak…..

Si ayah datang, bersama seorang lagi anak dalam lingkungan umur 7 tahun.. melihat anak-anak lincah melompat2 dan berlari2… Dengan x disangka-sangka…

Si ayah menarik rambut anak dan heret ke kereta… Tak cukup dengan tu, dibuka pintu kereta dicampaknya anak ke atas seat sampai terguling2 tubuh kecik tu……

Dan airmata saya pun menitis……

……

Berbuka puasa, baru seteguk air dan sebiji kurma…. Perut saya berkeroncong…tapi selera saya mati……

Perjalanan berbaki 1 jam lagi… sampaila sampai ke destinasi, otak saya masih ligat berfikir dan terbayang-bayang peristiwa tu…..

Subhanallah….

Hati saya pilu…

Apa yang anak-anak tu sudah lalui selama ni…..
Apa yang anak-anak itu akan hadapi lagi…..
Bagaimana keadaannya bila anak-anak itu meningkat dewasa…..

Maaf, saya bukan menghakimi… Ya, setiap orang melalui situasi dan pengalaman berbeza dalam membesarkan dan mendidik anak-anak…

Mungkin si ibu dan bapa tadi punya alasan tersendiri atas perlakuan mereka…. Cuma rasanya, aksi sebegitu tak patut berlaku…

Perlakuan dan keperibadian anak-anak kita adalah cerminan cara kita mendidik dan melayan mereka…

Anak kita x akan jerit pada kita klu kita x jerit pada mereka…

Anak kita x akan bertangguh dgn panggilan kita klu kita x bertangguh dgn panggilan mereka..

Anak kita akan lunak pada kita klu kita lunak pada mereka…

Anak kita akan hormat kita klu kita hormat pada mereka…..

Anak kita akan berterima kasih pada kita kalau kita juga berterima kasih pada mereka…

Anak kita akan beri perhatian pada perkataan kita kalau kita juga tumpukan perhatian pada apa yang mereka cuba zahirkan..

Anak kita akan pandai tunjukkan sayang pada kita klu kita tunjukkan kasih sayang pada mereka…

Kain putih itu... kitalah pencoraknya.......

***

Keesokannya,

Projek buat aiskrim dengan Husna…

Lepas 1 jam…

“Umi, umi…husna rasa aiskrim kita dah keraslah umi..boleh tak husna nak makan?”

Saya yg dah melangkah ke bilik air.. “A’ahla.. Tapi umi nak mandi dulu sekejap, lepas mandi umi bagi aiskrim tu ye..”

“Ok, terima kasih umi…”

Jujur.. hati saya sejuk mendengar bicaranya yang tersusun dan kelunakan nada dia melontarkan kata-kata pada saya tika itu….

Dalam bilik air, airmata saya menitis lagi… kali ini, syukur dan terharu…

***


Sekali lagi, saya bukan menghakimi ibu bapa itu… Jauh sekali berbangga diri akan cara mendidik anak.. Saya punya sangat banyak kelemahan dan sedang belajar...Sekadar perkongsian dan berpesan-pesan, yang mana boleh dijadikan iktibar…. Mohon maaf.

Sunday, August 12, 2012

Budak senyum..

Irsyad Wafiq ummi ni mmg sgt manissss orgnye ...;)

Dah mula snap pic senyum sejak dari dlm perut lg..

Sepanjang ultrasound berjalan banyak kali dak kecik ni tersenyum2..sampaikan sonographer yg comel tu cakap, "u got a happy baby..he always smile..!";) 

Sampaila dia dah kuar pun.....










Alhamdulillah... syukur atas nikmat yang tidak terhingga ini... Ummi diberi rezeki dan peluang untuk terus menatap senyuman anak ummi.. 
Semoga Irsyad Wafiq menjadi anak yang soleh & manis semanis senyuman yang terukir ;)

*oh ya, info mengenai tempat sy buat scan tu kat sini --> http://bayi-ibu.com/ 
Contact dgn Jezzlyn yg maniss jugak ^-^

Wednesday, August 8, 2012

Bonda



Di saat kau lena dia berjaga
Kau bersenang dia bekerja
Untuk mu tiada terbatas
Memberi tidak minta dibalas
Ingin dibinanya untuk mu
Kehidupan yang sempurna
Punya kekuatan jiwa
Punyai maruah


Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati
Beringat-ingatlah berpesan pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang


Engkau semakin dewasa
Berjiwa merdeka
Sedang dia semakin tua
Membilang usia
Di saat kau berjaya
Dia tiada berdaya
Semoga kau tak lupa
Jasa bonda

Mother, I Love You.. fillah.. though i don't know how to show my feelings.. i hope u know..
I am truly sorry for all my misdoings towards you...

From now onwards... i promise... i will do as best as i can to please you...
Thank you for your unconditional love and your patience..

Allah, Thank You for giving me this precious opportunity... to redeem myself... before its too late...

Ya Allah...ampunilah ibuku..berikanlah hidayahMu..kasihilah dia sepertimana dia mengasihiku...

Tuesday, August 7, 2012

Husna's new haircut..;D

There you go..
Hee..comel x?;D

Ekceli dah lama plan nak potong rambut mek Husna ni.. sbbnya kesian tgk dia menggaru2 kepala... Husna ni ada sejarah ekzema.. tengok sini --> Husna n ekzema 
in fact sampai skrg ekzema nya masih ada.. Kalau berpeluh n rimas sikit mulala tangan dia tu x duduk diam, kita yg menengok ni pun rimas...
Kalau ikutkan mmg saayang sgt-sgt nak potong rambutnya yg sokmo 'jadi perhatian' tu... (selalu org salah anggap kami kalerkan rambut dia...ada yg pandang semacam je..ada yg puji.. ada satu pasangan Filipino pernah tegur n cakap dia wish anak dlm kandungan dia rambut mcm husna..hihihi....)

Tapi, xpela... nnt Husna dah besar sikit boleh simpan rambut panjang2 lagi...

Husna pun nampak selesa sgt dgn rambut baru dia...


Tapi yg penting, anak ummi tetapp comell ;D