Monday, November 26, 2012

Sarawak~Day 1

Pertama kali outstation x bawak family...

Due to hubby dah kehabisan cutinya, al maklumlah hari tu bersalin awal tahun.. hubby dah beria cuti time tu.. hujung tahun ni telan air liur jela dgn cuti ciput2..huhu

Hati memang excited nak jejak kaki ke bumi kenyalang ini.. tapi bila memikirkan keseorangan... rasa excited tu dah kurang sikit... tapi apa nak buat, kerjaa.......

Kali ni berangkat ke Kuching, Sarawak utk meeting.. sbb UNIMAS jadi tuan rumah. Meeting ni 3 kali setahun dan memang rotate semua IPTA.. last meeting on July, dah dibuat di UIA.

Giliran IPTA saya.......hmm... ekceli dah nak terkena, tp since x cukup manpower lg.. ditunda dulu la... Al maklum, ini acara besar dan utama bagi comittee ni, kena put effort yg besar juga lah utk menjayakannya....
*thanks to seniors yg memahami muka seposen saya apabila nama UMK dipetik utk jadi  salah satu tuan rumah tahun depan...kikiki ;) sejujurnya mmg cuak sbb x konfiden lagi nk organize event besar..

Hari keberangkatan ~ flight nye adalah pukul 10 pagi, tapi pukul 7.30 lagi saya dah tercongok di KLIA sbb hubby just drop saja sy di situ pastu dia rush g keje..

Totetotet.... (apa yg sy buat sepanjang 2 jam menunggu tu? owh, window shopping adalah kepakaran saya...hihihi ;p) naik flight 1 jam 40 minit.....sampaila kami di LTA Kuching...... Turun2 je kami cari toilet dulu, then settlekan imigresen... pastu nak g ambik baggage kami....

Dari jauh nampak pemandangan ni..........


Hihi... tengok tu, beg kami bertiga je dok tercongok kat situ... dan dah ada org tolong angkat letak kat lantai...
Rasa macam kelakar je.. klu klia x dapatla nak macam ni kan.. ;p

Ambik teksi ke Hilton, RM 26 saja..


Owh, since pihak hotel x nak terima LO dr universiti luar lembah klang, maka selamatt la duit shopping saya rm700 bayar hotel. sib baik hotel gov rate.. klu rate biasa ada je org x balik semenanjung..hehe...
xpe2..at least x dela sy nak shopping spree sgt nnt kan.. ala, klu shopping byk2 pun nnt nk kena bayar extra luggage lg kan... baik x yah (sedapkan hati sendiri.....uwaa!!)

After rest sekejap, dalam pukul 3 kami turun makan.. Emm, x tau mana nak tuju ekceli.. jalann je.. nampak kedai yg agak2 ok skt, kami singgah.. Belek2 menu, x ada yg menepati selera saya..
menu utama kat situ adalah nasi ala-ala nasi penyet yg mereka panggil 'lelapan'.. lelapan tu = sambal kot.. Sbb ada lelapan keli, lelapan bawal, lelapan ayam.....
Saya minum saja, kawan2 saya makan.. baunye menyelerakan juga.. tapi xpela, nnt malam ada grand dinner.. simpan perut dulu...hihi

Pas makan, kami pergi jalan2 kat depan hotel.... 

Pastu nampak ni...

RM19/seorang/sejam..

Okla.. worth it la.. sbb kami bertiga sahaja dalam bot ni n banyak dapat input2 mengenai Sarawak daripada abang macho kt belakang tu..
Owh, lupa nak madah (cakap sarawak suda ;p) first impression sy mengenai org Sarawak = peramah & mesra... kita tanya 1 dia jawab 10... memang bagusla org Sarawak ni ;)


 Yang kami naik ni adalah Sarawak Traditional Boat Cruise RM19.

Kalau yg itu.. nampak x yg ada org makan2 tu.... yang tu RM60.

Kalau yg ini pulak.. hanya utk menyeberang sahaja.. ke perkampungan sebelah sana yang terkenal dengan kek lapis, mee kolok n 3-layer tea nye.. Tambangnye cuma 50sen sahaja....


Selepas sejam menelusuri Sg. Sarawak.. jalan2 jap sebelum naik bilik.. Kat sini kan awal sejam dari semenanjung, pukul 6 tu dah rasa macam nk maghrib dah..(mmg la maghrib kat sana kul 6.30) dah gelap dah.. so jalan2 kat sekitar sungai tu je la, pastu terus naik bilik utk 1st program malam ni...

 Dikelilingi kucing di Kuching..

Next n3 - Makan Malam 'Selamat Datai'

2 comments:

  1. makan tak kat kedai femes RJ Ayam Bakar? Sedap nyeee... Rindu kat banana cheese kat situ... yum yum

    ReplyDelete
  2. alamak, x tau pun..kat area mana tu?

    ReplyDelete