Tuesday, November 27, 2012

Last Day ~ Shopping time..

Hari ni bangun pagi2.. siap utk checkout..

Bye2 Hilton Kuching... Lampu dlm pic 1&2 cantik kan?;)

1st destination ialah.. Pasar Serikin.. (x jumpa signboard nk snap..hihi)


Letaknye di sempadan Sarawak-Kalimantan... Ohh.. jauh jugala klu dr Kuching..
X byk snap pic sbb masa shopping kami adalah limited sbb ada yg nk catch flight pukul 3..
Flight kami malam ~lalalala~

Ini satu nasihat ye ~ shopping dlm keadaan rushing adalah tidak baik untuk kesihatan purse kita...hehehe ;p
Bagi yg nak memborong kain sulam, kain telekung n langsir, memang inilah tempatnye...
Kebanyakan barang2 adalah dari Indonesia...
Tapi kena hati2 la... anda mungkin akan dicekik darah juga... (sbb kami pun terkena)
Nak2 ni time cuti sekolah kan.. ramai org luar.... ala,adatla kt mana2 pun sama situasinye kan.. ;)

On the way balik, nampak ni.. (ms on d way pegi x nampak sbb sy zzzz..hihi)

Ada dinasour kat Sarawak..



 Tempat ni ekceli namanya 'GUA ANGIN'
(pic ni cilok google)

Tempat ni adalah tempat riadah sebenarnya... katanya ada kolam mandi kat dalam tu.. x taula sbb kami berenti sekejap utk ke toilet je...
Bagi sesiapa yg datang ke Sarawak ada masa terluang bolehla datang sini.. Gua Angin.. letaknye di daerah Bau..


Next destination,

Namanya PASAR SATOK...
Terkenal dengan terubuk masinnye.... tengok tu..

Segar bugar kan..
Tapi since org2 kat rumah saya x suka ikan ni, sy sorang je yg makan, maka sy pun xde mood nak beli... rugi kan diorg x mkn ikan terubuk.. bestt ;)

Terubuk2 yg dijual kat sini ada macam2 nama.. ATM la, UiTM la, apa2 lg la.. harganya lebih kurang je wlu pun nama lain2...
Apa yg pasti, ikan ni akan disiang dulu, diletak garam n klu ada telur, telurnya akan diasingkan.. jual lain tau..
Harga telur terubuk mencecah RM350/kilo

Tu yg masa sy dok borak ngan pakcik jual terubuk kat gerai sebelah, nampak kawan sy kt gerai lg satu dok angkat2 bungkusan telur tu.. terus pakcik tu kata "Cakap kat kawan tu, jgn dipegang2 telur tu.." pastu dia n kawan2 dia gelak lain macam.. mcm double meaning pun ye ..sy pun terus blah.. Rupanya sbb telur ikan mahal.. tu yg dia x bagi pegang2 kot... kott la...

Ketam n mcm2 seafood yg segar & menggeramkan... sedapnyee...

1st time tau buah ni ~Buah Dabai~ 
Cara makannye, kena dimasak dulu.. buat gulai rasanya..

Lepat pisang ~makan satu kenyang sehari~ besar

Terbukti sudah duyung itu lelaki
Ini namanya Janggut Duyung.. hehe

Ekceli banyak lagi bnda menarik kat Pasar Satok ni, tp x sempat nak snap pic..
Apa yg pasti, Satok tempat terbaik utk membeli belah bg saya..
Sebab... barang yg sy beli di Serikin yg jauh tu, rupanya kat Satok yg dekat ngan hotel je ni, laaaaaagiiiii murahh..!! (rasa tertipu jap.. :-/)
Oh, kat sini bukan ada jual makanan je, tapi barang2 souvenir pun ada....
Klu datang Kuching, mesti datang sini tau.. ;)

Emm... pas Satok, kitorang g makan2..
(Ohh..kena cekik darah jugak kat kedai makan tu..)

Pastu ke airport terus...

Mari kita lihat kembali beg masa sampai hari tu.........

Mari kita lihat pula beg masa nak balik... jeng jeng..
Ni belum masuk saya punya.. 
Ala, sy tambah satu beg je......
Hihihi... ;p

No comments:

Post a Comment