Friday, October 26, 2012

I can't stand..

Xtau ayat yg plg tepat selain 'i can't stand'
Since posting ni adalah dlm bm rasa cam x kena pula tajuknye english..
Mungkin boleh letak -  'Saya x boleh berdiri tahan..'
Atau lebih urban - 'Saya rasa x boleh blah..'

Ok... merepek...
Hihi..mesti rasa nyesal bc perenggan atas tu kn... Tp xpelah.ayat mcmanapun, asalkn smpai mksud nye sudah..hehe

Ok..

I can't stand..
Org tganu kata- ai kang steng

1. Men smoking @ public... Public... To be precise, tempat yg dipenuhi org ramai... Wanita, ibu mengandung, babies...org tua..kanak2...
Show some respect please... tindakan x bertanggungjawab awak itu boleh bagi effect buruk kat org lain sekalipun awak declare itu duit awak, awak punye pasal la nak beli rokok ke apa.. sekalipun awak declare itu paru-paru2 awak, awak punya pasal la nak sedut asap pun... hey, pegi hembus asap beracun awak tu jauh2...!

Owh.baru bbrp minit td (semasa sy menulis n3 ni) semasa sy tgh tgu bas. Ada sorang lelaki ni, melilau2 mcm cari seseorg..sambil pegang rokok..yg sedang menyala... 
Hati sy menggerutu smbil terdetik, ni ada je api rokok dia tu terkena org2 kt tepi ni...
Nahh!! Tiba2 je ms dia pusing x tentu arah tu, Zapp! Terkena tgn sorang pkcik ni... 
Pkcik tu mcm hangin jugakla... Dia cepat2 mintak maaf.. Nasib baik pkcik tu x marah... Sy x sanggup nk tgk org bergaduh... Ai kang steng oke..hihihi


2. Smoking lg.. Tp kali ni, seorg suami merokok dan dimeja yg sama, jarak sejengkal, isterinya yg sedang mengandung... Ooo-kayyy, isteri awk x kisah... Cuma sy je yg x tahan nk tgk......


3. Again psl smoking, ayah dukung anak smbil smoking.. Anak bukan sebarang anak.. Baby yg masih berbedung.... What the (xnk sebut) are u thinking???


4. Wanita berpakaian seksi.. Seksi bukan sebarang seksi..Sorry to mention, yg x brp sedap dipandang due to..err .... Yg terlebih...errr. Well u know......
Ok,. Klu pun awak tak malu boleh x awak fikir ke'malu'an org lain utk berhadapan situasi mcm tu especially bila bersama ahli keluarga @ kwn2 lelaki kami.........

Pernah, dek kerana geram, seorg ahli keluarga lelki sy berkata dgn muka merah padam "oo, dia nk tunjuk dia punya sebesar tu.."..... Dang!!What should i say??

Lg 1 kes, lalu seorg jelitawan membalut auratnya. Sy pd ms itu mkn berhadapn dgn seorg colleague lelaki.. Dia ternganga tgk jelitawan trsebut liang lintuk d hadapan kami.. Kwn sy ini x perasan sy tgh tgk tepat kt muka dia yg tgh terlopong tu.... Bila dia sedar, 'Gotcha!!'
Mestila kwn lelaki ini malu kat sy due to dia punya reaction tgk show free td kn.....
Well, kesian kwn sy ni.. kau dipaksa aku terpaksa (tetiba) utk tgk show x berbayar tu kn, x tengok rugiiii.... Aduhai..


5. Ibu bawa ank kecik especially baby, ke tempat yg crowded, mcm expo ke, sama ada pd mlm hari atau ketika matahari terik memancar... Tangguhlah sebentar naluri anda utk ke expo, jomkecoh ke apa2 tu.. Kesian baby itu...
Well, this is merely my personal opinion saja, saya mmg kolot,  sbb anak sy x akan sy bawa keluar kecuali utk ke klinik  n babysitter shj selagi umurnya x cecah 6 bulan.... Klu berkeperluan atau berkeinginan sekalipun yg pasti bukan tempat2 yg mcm itulah... For me babies r fragile n babies don't need entertainment.... Babies need comfortness... Pendapat sy la....


6. Again babies... Yg disusukan di atas motosikal dan sambil lintas jalan... Eh, I am not exaggerating this ok.. The situation did happen in front of me........
Sy x boleh cakap apa if x mampu utk ada kereta.. Ada motosikal utk bgerak alhamdulillah.... Tapi, menyusukan anak di atas motosikal - yg sedang bergerak - di jalan raya yg agak sibuk........ermmm....what do u think? Lagi 1, sambil lintas jln.....???


Ibu : Anak,kenapa mkn smbil berjalan ni....
Anak: Ibu dulu susukan sy smbil berjalan...smbil lintas jalan lg.....
Ibu : ?#%?

**edit sikit - apa yg sy nak highlight dlm kes ke-6 ini adalah soal keselamatan dan jangan la tangkap muat sgt .. Mungkin boleh berhenti sekejap dan cari tempat yg sesuai.. Ibu yg lagi genius akan ada penyelesaian lebih advance macam belikan pouch atau baju menyusu.. Menyusu di public makin diterima dalam masyarakat kita dan langsung x salah (",) 

****

Ok lar..cukupla tu bicara i can't stand saya... klu rajin sy smbung lg ye..
Maaf klu terbunyi mengutuk atau good-good...ampunn...xde niat lgsung.. Please take it in positive side..

Sbenanye sy tulis ni dlm bas nk balik raya haji ni.. Dari kb dh smp p.puteh dah sy dok menaip dlm kepayahan sbb bas bergoyang2 ni..hehe...
Since idea dok terngiang2 (terngiang2??) dlm otak ni... Baik terus tulis je sblum dia melayang2... (melayang2??)
Apa2 jela mek..

Oh ye, lg 1 rasa xleh blah...wow,ayatt..

Bila bas berenti utk solat n kita pun cepat2 turun n solat pun laju2 takut kena tinggal kn.. Bila kita dh naik bas...tgk drebar bas dgn penuh bergaya tgh senduk ns tambah dan mkn dan hisap rokok lg sebatang dan habiskn air smbil berborak2....hehe....
Sabar jela.. ;)

Bye
(",)



Sesampai2 di KT td, wafiq pun ada ikut jemput saya.. yay! ;D

Yang bertudung hitam itulah yg gigih mengarang blogpost dlm bas td tuu.. 

*Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua..;)

2 comments:

  1. Kalau psl menyusu. Mungkin ank dah lpr kena jg bagi. Bkn nk kata pngalaman sndr sambil berdiri sy susukan dlm pouch. No body perasan. Ank pun selesa

    ReplyDelete
  2. Salam kak.. dalam pouch ok la.. itu tandanya ibu yg prihatin sbb berkorban beli pouch supaya dpt menyusukan anak dgn selesa.. ;)

    ReplyDelete