Wednesday, October 24, 2012

Husna v halal

Setiap kali nk beli brg,groceries especially. Husna akan jadi 'pegawai jakim' dlm keluarga. Mesti dia nk check dulu brg tu ada tanda halal baru 'lulus' boleh letak dlm troli. First time dia buat mcm tu depan sy, agak suprise la jugak..mn dia dpt ilmu ni kan...

SENARIO 1

Aki tgh pikul beras wat masuk dapur.
"Aki,aki..ada tanda halal x?"
Aki terdiam jap, wat turun beras then check sama-sama.. I bet aki mesti rasa lega sbb ada, of course lar ada kn but sometimes kita org besar ni bila brg yg dh biasa kita guna kita x make effort nk check tgk sbb kt tau mmg ada.
What if klu time 'pegawai jakim kecik' tgh wat audit tu tanda halal tu takde.. Apa nk jawab..hahaha..
Then dia mengomel kt aki "abah kata, kalau xde tanda halal kita x boleh beli..."
Ok,dpt ilmu dr abah rupanya...

SENARIO 2

Husna tgh kecah2 kn brg dlm handbag sy.. Then dia terjumpa botol vitamin sy... Sy tgh godek hp time tu x perasan apa yg dia buat..
Tiba2.. "umi,ubat umi ni xde tanda halal pun.."  Panggg!!! Rasa mcm tamparan je kat pipi sy.. Terus blushing n speechless... Alamak, pe nk jwb ni...
Dia pandangg je muka saya minta jawapan...terkelip-kelip... (bunyi cengkerik)

Menggelabah umi selongkar balik kt plastik smpah cari kotak vitamin tu balik... Dlm fikiran ni ada 2 benda, 1.jgnla kotak tu dah buang  2.confuse jap,adake x tanda halal ek (well, like ive mentioned earlier, bila bnda kt dh biasa kt x bother nk check dh)

Lucky, jumpa.. n tanda halal tu tampak sgt indah di mata sy terpampang depan kotak...hehe
 "haa, ni kan ada..mestila ada sbb tu umi beli." bajetla kn umi tu...huhu...
Then dia ulangla ayat keramat dia tu.. "abah kata..blablabla..."

Phew..lap peluh kt dahi... ^-^

rasakan camana kena audit, umi audit org sedapp jek..huhu

SENARIO 3

Tgh beli groceries..then husna tarik sy minta ambilkn aiskrim cornetto mini dlm peti.. Pas amik cepat2 sy tanya dia dulu... "ada tanda halal ke x tu?"
Dia pun dgn gigih belek2 kotak tu tp mungkin sbb dia mcm gelojoh skt n tanda tu pn agak kecik so x jumpa la...
Dengan konfidennye dia balas "xdela umi..xpe..husna rasa boleh ni.." smbil dia letak kotak aiskrim tu dlm troli dgn muka x bersalah plus muka berlagak skt..hehe.. Umi tahan gelak..
Balik umah cite kat org2 kt umah, terus husna kena boo (boo mnja2 gitu)..aki ckp "oo,klu benda yg dia suka xpe..mn boleh mcm tu..kena tegas.." hehe..

**wafiq x mkn aiskrim tu, lakonan semata2..huhu


***
Begitula al kisah husna pegawai jakim kecik kami yg dh agak nk tercalar kredibiliti nye...hihihi

P/s: kadang2 kita yg byk belajar n diberi peringatan oleh anak-anak... So kita org dewasa ni jgnla ego sgt ngn budak2..  ;p

P.R.EC.I.O.U.S
(",)

No comments:

Post a Comment