Wednesday, January 5, 2011

Saya & novel

Ada kwn2 ofis sy yg kaki novel, sy pulak bila org bcakap psl novel membatu je..x tau nak mencelah kot mana sbb sy dah lama x baca novel2 cinta masakini..

Masa zaman anak dara dulu sy mmg kaki novel, koleksi sy banyak & mak sy cukup masak dgn sifat sy yg sgt cermat jaga buku2 sy, lepas beli mesti balut dgn plastik, pastu nak belek pun slow2 je.. pendek kata habis baca boleh jual balik la..hehe.. Sampaikan mak sy buatkan kunci utk cermin rak buku sy sbb x nak ada tgn2 lain yg ambik sepanjang sy dok hostel (mak sy buka kelas jahitan d rumah,so rumah sy sentiasa ramai org)

Sy beli novel, x baca tajuk & x baca sinopsis.. sy follow penulisnye.. Owh,sy x suka buku cerita cinta kosong..penuh khayalan & angan2.. Sungguh x berbaloi duit sy beli & masa yg banyak terbuang mengadap novel mcm 2.. Dulu sy follow Norhayati Berahim (NB) & Fauziah Ashaari.. Cerita cinta yg indah & ada pengisian serta ilmu baru juga.. especially NB yg suka bawa kita 'merantau' ke tempat2 baru..;)

Yang sy follow dari dulu sampai sekarang, HM Tuah Iskandar & Sophie Kinsella. Adala juga novel2 penulis lain yg sy beli yg sy rasa agak menarik sy beli juga cuma x follow. Ada yg sy suka juga tulisannye ~Lydia Teh dgn buku2 nye "Honk If You're Malaysian" & "Life's Like That".. Bacala,mesti u oll akan tersenyum baca karya nye, ada yg terkena batang hidung ;)
Selain tu sekarang banyak baca buku konspirasi & keibubapaan.
Sekarang, sy sedikit obses dgn karya Habiburrahman El Shirazy..pantang nampak nama dia tgn sy cepat je capai buku tulisan nye.. Sejak baca novel Ayat-Ayat Cinta, sy terus jatuh cinta dan kumpul novel2 beliau yg lain ~Ketika Cinta Bertasbih 1&2~Dalam Mihrab Cinta~Di Atas Sajadah Cinta~dll
Sekarang tgh baca ni ~BUMI CINTA~

Kali ni Ustaz Habiburrahman bawa saya mengembara ke Russia pula..marvellous, keluar duit RM25 je..dah sampai Russia..hehe

(TEHA n WANI..ha,selama ni akak mcm batu je korang cerita pasal novel, tgk bila dah mula cakap pasal novel x pasal2 excited sudeh..hehe)

5 comments:

  1. huhuh adoi.. sy baca novel lupa nak ingat nama penulis.. yang tau sedih nangis,,, yang jiwang senyum sengsorang.. hahah tu la namanya bila asik meminjam je tak beli sendiri..hehhehe

    ReplyDelete
  2. sama cam saya... kalau penulis yg saya dah ikut.. saya tak baca sinopsis dah.. main amik jer.. saya pun minat NB..

    ReplyDelete
  3. nor pulak xbaca novel
    ada beberapa jer baca
    mcm fauziah - ombak rindu satu ni jer kot baca hihihi

    ReplyDelete
  4. Kecuali Sophie Kinsella dan Lydia Teh, novelis lain yang disebut di entri ini, Kak Azie dah pernah jumpa, tapi bukan semua novel mereka Kak Azie beli pun....:)

    ReplyDelete
  5. bagusla k.ayu.. :) nt leh la bbork psl novel plak.. :) :) lgpun baik cam batu k.ayu drpd ckp xtau pape..men blsh jer.. kan..hehehe.. ;)

    ReplyDelete