Friday, January 21, 2011

Berat mulut - progress

Assalamualaikum..
Dalam n3 sy sebelum ni -->

Saya tulis pasal husna yg berat mulut.. lambat bercakap..
Sekarang umo dia 1 tahun 10 bulan.. still lg x dengar dia bercakap betul.. tapi adala progress sikit dari dulu...
  • Pandai sebut perkataan2 yg bermaksud 'mak' dalam mcm2 bahasa kecuali UMI ..huhu (means dia pandai sebut ma,mama,amma,mummy,ibu..tapi langsung x penah sebut umi..adoyai..)
  • lagi parah~dia panggil sy "teacher"
  • Perkataan paling expert ~abah & air
  • Pandai cakap 'pampers' time nak pakaikan pampers, 'yak' bila berak sambil tepuk punggung
  • Pandai buat bunyi binatang..ayam,kambing,lembu, kucing,etc ~ tapi paling comel bila buat bunyi harimau mengaum "Aumm.." alahai,comel je..hehe
  • Pandai bagi salam sambil ketuk pintu sblum masuk umah..(sy dpr tangkap bunyi 'kum' je..:)
  • Sebelum makan & tido tadah tgn baca doa (tp x berbutir apa disebut..haha)
  • Klu kita buat2 tido dia datang ulit sambil zikir (sy dgr dia sebut "ya ee ya")
Paling sweet
  • pandai cakap terima kasih & sama2..
  • 1st sy dengar masa kat pizza hut, pas pelayan letak makanan husna cakap "acihh"..terus semua tergelak..hahaha... panddaii anak umi..;)
Emm..walaupun baru sikit progress nye, tapi syukur lah.. mudah-mudahan pasni husna terus tunjuk peningkatan.. x sabar nak tunggu husna pandai cakap n bercerita mcm kat umi n abah..

owh, by the way, even x pandai cakap lg pun, dah banyak tanya nye.. sikit2 .. "pe tu?" dia tanya..

Agak2 nye bila dah lancar cakap nanti lagi banyak soalan2 nye...hehe (",)

8 comments:

  1. pelan2 la tu..nnti tk menang mulut pulak kita nk menjawab pertanyaan dia..hehe

    ReplyDelete
  2. tu ok ayu..pasni awk xlarat nk layan dia ckp..mcm2 dia tnye mcm mek sarah skrg..sikit2 ape tu?..apa tu?..hehe

    ReplyDelete
  3. ok la tu... dah ada perkembangan....alif pulak bagi salam bunyinye.." ayamkom"..

    ReplyDelete
  4. Wahhh bagusnya.
    Nanti bila dah petah, cakap banyak dan tanya macam2 takut mak ayah pula yang letih melayan... hehehehe

    ReplyDelete
  5. comelnya dia nanti kalau dah boleh cakap mahu ayu tak terlayan pulak he3...

    ReplyDelete
  6. oo,..takpe. Husna tak berat mulut, cuma dia belum sampai masa utk berckp lancar lagi.

    jemput join ya
    Baby&Me Shopping Style Contest

    ReplyDelete
  7. huhuh comel la husna.. heheh takpe tak lama lagi tu.. hehhee kita kene rajin burak2 perkenalkan barang2 kat dia.. heheh nanti lama2 dia ikut.. chaiyo2..

    ReplyDelete
  8. cute lah ckp tepon ..ello ello husna ker tuh..

    ReplyDelete