Thursday, June 9, 2011

Good News ;)

Assalamualaikum..


Dah lama x menulis, rasa cam serba x kena plak..x tau nak mula ayat camana..hehe..

insyaAllah, pas habis bulan ni, ke'bizi'an sy berkurang la sket.. bole la jenguk2 sini selalu..


Hehe..n3 lepas sy ada wat statement kunun2 'anak masih sorang' kan... alhamdulillah.. akan masuk dua insyaAllah awal tahun depan.. dah 6 minggu dah rupanya, sy je yg x sedar.. bila miss P lambat datang ari tu, plus sy asik sakit belakang n penat je.. rasa cam sesuatu je.. rupanya positif.. Alhamdulillah...(",)


Saya memang mengharap pun dpt pregnant tahun ni.. jeles tgk kawan2 sume dah tambah.. hehe..

Tuesday, May 24, 2011

Kembali..

Assalamualaikum..
Fuh..fuhh... berhabuk dah umah sy ni..lama tinggal..haha..
Emm..sgt bz...kerja sgt byk..
Yg lain2 sume cam biasa lg..anak masih sorang...haha...
Kasi up 1 gamba husna latest..hehe..




Thursday, March 24, 2011

Lagu zaman cintan..haha



Tengah wat keje..tetiba teringat dulu2 sy ada suukaa sgt ngan satu lagu Siti ni..
Ala2 lagu zaman bercinta jugakla..maklumla dulu cinta jarak jauh...hehe ;)

Bila nak cari tadi sy mmg lupa langsung tajuknye... yg saya igt ada perkataan 'jendela' 'senyum' ngan 'bulan' je...
Kenapa ntah..nak jugak cari lagu ni usaha jugakla dgn keyword yg ada.. x pasal2 dekat 15 minit dok meng'google'.. Akhirnya jumpa jugak..hehe...

****Emm..teringat zaman2 tulis surat cinta dulu....hahaha....;)

Wednesday, March 16, 2011

Husna's besday is coming over..

Assalamualaikum ;)

Emm..lg 2,3 hari je nak besday husday yg ke-2.. tp x de plan apa2 lg ni... adehh..mmg kebizian yg melampau ni... tp x la sampai besday anak pun tak ingat..ingat.. cuma tak ingat nak plan je..

Apa yg best ek..

1) Wat besday party (masalahnye malas nak memasak n mengemas umah...hihi..)

2) Gi bercuti (masalahnye cuti sy beku sampai bulan 6..)

3) Bagi hadiah..(masalahnye time x besday pun dah asik kasi hadiahh je..)

4) Buka 1 lagi saving account utk dia..kali ni leh pilih yg jenis pelaburan lak kot..(tp apa yg ok ek..?)

5) Balik kampung...(ini cadangan 'bidan terjun' dr incik Oyie..sy kata x payah cari pasal, dahla minggu ni last cuti sekolah, nak berasak jem ke..)

6) Celebrate bertiga kat umah je..cam tahun lepas.. (sbb tahun lepas dia demam masa besday dia..)

7) Wat biasa je..cam xde apa2..hehe..(cian pulak kat husna...)

Emm..nanti la sy update yg mana satu pilihan sy ye.. besday nye hari ahad ni.. dah besar anak umi..makin bijak dia..mulut pun makin rancak.. ;)

Monday, February 28, 2011

Aki datang..

Assalamualaikum ;)

Hujung minggu lepas ayah mertua sy datang.. hehe..ekceli dtg jap je, tido 1 malam je sbb nak g kenduri umah sedara d Shah Alam...

Emm..si kecik tu suka bukan main lagi aki nye datang ziarah... keje nak ajak aki mainn je.. x berenggang pulak tu... mengekor je...

Aki masuk bilik dia ikut, aki tido dia baring kat sebelah, aki tgk tv dia hulur punggung duduk atas riba aki, aki makan nak aki suap dia jugak, sampai aki masuk bilik air nak gosok gigi pun dia folo jugak...hehe..

Sudahnye, tgk aki naik bas n masa bas gerak, apa lagi melalak la nangis... pas balik umah pun masih cari aki lagi.. sian la pulak sy tgk...

Ala, aki datang kejap sgt kan husna.. x puas lg husna bermanja ngan aki.. xpe, nanti ada masa kita balik kampung jumpa aki & wan ;)
Aki Husna & Affan

Wednesday, February 23, 2011

"Aa..yaa..mmii.."

Assalamualaikum ;)
Hehe..nampak tak kat bawah tu..si comel sy dah besar kan.... dah lama sy x upload gamba nye kat cni..
Masih x bole cakap lancar lg.. tp ada la progress sikit2... dah banyak perkataan dia pandai sebut...
Faveret words skrg ni... "Aa..yaa..mmii..!" = "Saayaang umi.."
Hehe..seronok tak anak cakap camtu...seronok kan.... "aaa..yaaa...husna jugak..mmuaahh..!!" hehe (",)

Wednesday, February 9, 2011

Jeles rupanye..

Assalamualaikum ;)
Comel x bb kat bawah tu... itula satu2 nye anak buah sy ~Affan Fahmi~ yg bam-bam.. sgt geram dgn dia ok.. baru 5 bulan beratnye 9kg tu.. belum tgk pehanye lagi.. rasa nak gigit je..hehe ;)
Tapi sy x berapa nak berkesempatan nak dukung n main dgn Affan lama2.. sebab...
.
.
.
.

Ada orang jeles....hahaha..

Ni real punye gamba yg oyie amik di saat dia kesedihan melihat Affan Fahmi di pangkuan saya...

{mode:thinking....camana nak ada adik ni...hehe)

Tuesday, February 8, 2011

Husna @ CNY

Assalamualaikum ;)
Ini amoi mata bulat nak g beraya..


Tak sampai 15 minit cheongsam nye dah tercabut butang.. lasak sgt..


Suka dia berlari-larian.. penat tok ma nye nak kejar..hehe
*lokasi gambar ni sebenarnye kat Masjid Beijing, Rantau Panjang.. tapi keindahan masjid ni x sempat sy nak snap.. cuaca sgt panas plus x menang tangan nak melayan dak kecik tu..

Friday, February 4, 2011

Lama x update

Assalamualaikum ;)

Wahh..lamanye sy x jengah blog sy ni... adehh..kebizian yg melampau sejak 2 minggu lepas..
tp sekarang sy tengah cuti2 @ kampung lagi.. dah dekat seminggu sy kat kampung.. sok dah nak balik bangi dah...

Nanti sy update piccass latest ye.. (perasan mcm ada org nak tgk je..hehe)

Sampai jumpa lagi...

(mode:rindu nak berblog cam dulu2..huhu)

Friday, January 21, 2011

Berat mulut - progress

Assalamualaikum..
Dalam n3 sy sebelum ni -->

Saya tulis pasal husna yg berat mulut.. lambat bercakap..
Sekarang umo dia 1 tahun 10 bulan.. still lg x dengar dia bercakap betul.. tapi adala progress sikit dari dulu...
  • Pandai sebut perkataan2 yg bermaksud 'mak' dalam mcm2 bahasa kecuali UMI ..huhu (means dia pandai sebut ma,mama,amma,mummy,ibu..tapi langsung x penah sebut umi..adoyai..)
  • lagi parah~dia panggil sy "teacher"
  • Perkataan paling expert ~abah & air
  • Pandai cakap 'pampers' time nak pakaikan pampers, 'yak' bila berak sambil tepuk punggung
  • Pandai buat bunyi binatang..ayam,kambing,lembu, kucing,etc ~ tapi paling comel bila buat bunyi harimau mengaum "Aumm.." alahai,comel je..hehe
  • Pandai bagi salam sambil ketuk pintu sblum masuk umah..(sy dpr tangkap bunyi 'kum' je..:)
  • Sebelum makan & tido tadah tgn baca doa (tp x berbutir apa disebut..haha)
  • Klu kita buat2 tido dia datang ulit sambil zikir (sy dgr dia sebut "ya ee ya")
Paling sweet
  • pandai cakap terima kasih & sama2..
  • 1st sy dengar masa kat pizza hut, pas pelayan letak makanan husna cakap "acihh"..terus semua tergelak..hahaha... panddaii anak umi..;)
Emm..walaupun baru sikit progress nye, tapi syukur lah.. mudah-mudahan pasni husna terus tunjuk peningkatan.. x sabar nak tunggu husna pandai cakap n bercerita mcm kat umi n abah..

owh, by the way, even x pandai cakap lg pun, dah banyak tanya nye.. sikit2 .. "pe tu?" dia tanya..

Agak2 nye bila dah lancar cakap nanti lagi banyak soalan2 nye...hehe (",)

Tuesday, January 18, 2011

Senyum


Assalamualaikum ;)
Selamat pagi.. senyum..x perlu kata apa2..senyumm..hehe..

(mode:menyedapkan hati sendiri..) huhu..

Friday, January 14, 2011

Selamat pagi ;)

Assalamualaikum..
Selamat pagi semua ;)
Seperti biasa,setiap hari adalah perjuangan yg x berkesudahan..

Mungkin xdok masa nak update..

Sebelum ribut angin puting beliung mula datang melanda saya, baik sy update jap..

Awal tahun sume orang sibuk, kita ada hal, keutamaan & kepentingan masing2..

Semoga kita pun sedar utk menghormati keutamaan & etika kerja orang lain juga..

Peace (",)

Gambar recycle yg diedit..sabar je la..

Wednesday, January 12, 2011

Despatch yg sengal..

Assalamualaikum..
Sedang menulis dlm keadaan MARAH..!
Ada mat despatch yg ok..ada yang tersangat HAMPEH..!
Ditakdirkan pengalaman sy adalah berurusan dgn golongan yg hampeh itu..
Cukup2 la dgn despatch d ofis sy sendiri yg teramat sengal, klu nak tulis kat sini pun x cukup space.. ditambah lg dgn despatch kurier servis yg x habis2 cari pasal & buat hal..
Saat ini, sy rasa nak sumpah n maki hamun je..
Bole bayangkan x, dicampaknya parcel sy dari tangga atas sampai bawah.. Puncanya sbb dia kena naik 2 kali amik barang.. Dalam hati sy, ~sabar banyak2, makhluk otak senteng mmg mcm tu.. x cukup ajaran gamaknye.. eii..geramnye sy..
Apa masalah nye ntah, dah keje ko amik barang kot.. klu x suka buat keje sendiri, x payahla keje tu.. Nak keje senang n rilex, pegila cari keje lain, jadi manager ke, CEO ke.. itupun kena perah otak...aissh..jgn sampai terhambur ayat2 yg x sedap didengar kat sini plak...
Sebelum ini, sy dah menggegarkan satu syarikat kurier servis yg lain, sampai HQ turun padang, siap pesan lain kali nak pick up, direct call handphone supervisor, x payah guna despatch dah..
Kali ni kurier servis yg ni plak.. ada nak kena terminate jugak ni..
*Banyak pilihan kurier servis kat Malaysia ni, apa susah..
P/S ~ PZI..utk pengetahuan ko, parcel yg dicampak tu adalah utk ko, aku harap barang dalam tu x rosak @ pecah.. B***h punye despatch..!

Tuesday, January 11, 2011

Apa yang comel bulan ni...

Assalamualaikum..;)
Jom kita jenguk apa yg comel dalam katalog baru Tupperware..
Tawaran ni sampai 12 Februari 2011..
Kalau nak tgk katalog penuh boleh klik kat sini -->
Sy highligtkan yg comel2 n yg menggoda sy je kat sini...hehe (",)

Golden Blossom Set
Harga : RM 199.80
[ 8 biji saiz BESAR (13cm x 8cm)]
[ 4 biji saiz KECIL (13cm x 15.5cm)]


(atas)
Fresh N Pure Ice Tray (2)
Harga : RM39.90
(30cm x 11.2cm x 3.9cm)
(bawah)
Ice Cream Maker (6)
Harga : RM46.90
(21.2cm x 9.1cm x11.4cm)~60ml each
**Offer - 2 set = RM 75.00

Love In The City (2)

Harga : RM25.90

(7.8cm x 16.7cm) ~ 470ml

Sy ni bukanla penjual barangan Tupperware secara online, tapi klu kawan2 berminat boleh je beli ngan sy. Harga bole kaw tim punye..hehe. Plus charge pos RM5.

Emel kat sy -> rahayu8083@gmail.com

Lain2 detail sy akan reply tru email.

(",)

Sibuk

Assalamualaikum..

Sy sgt sibuk..hati meronta-ronta nak update blog.. banyak benda nak cerita,komen n share ngan kawan2... tapi masa x mengizinkan... huhu.. kesian sy.. :-(

Thursday, January 6, 2011

Boikot balik..

Baru sudah makan..alhamdulillah..;)

Sebelum ni sy penah tulis pasal kedai makan dekat ofis sy yg berkira tu.. baca kat sini


Sudahnye,dekat 3 bulan jugak la sy boikot, langsung x masuk, jejak koridor dia je sbb nak pegi kedai lain kena lintas situ.. masa sy lalu2 ada la juga pekerja2 nya tegur knp sy dah x pegi situ, sy senyum je.. (kang haku jawab 'kedai korang berkira' marah pulak..hehe)
Tapi, sejak seminggu dua ni, kenapa ntah x masak kat umah n dah x bawak bekal (biasanye sy adalah pembawa bekal tegar) pegila juge ke situ.. sekali-duakali.. tahann.. tapi, semalam.. nak tau x? sy amik nasi+gulai telur+ayam goreng+teh ais = RM8.90.. ha,gila x?


Saya mmg x puas ati.. tanya adik ofis sy, "ni kalau akak suruh dia kira balik ni malu tak?" adik sy jawab "tak la kak..suruh je dia kira balik.." Sy pun dgn muka gangsternye..haha.. x la, sy cakap elok2.. "adik,yg ni kira balik bole x?" Dia kira balik nak tau berapa --> RM7.80.. ha,sy dapat balik duit sy RM1.10.. RM1.10 banyak juge kan?
(oh ye, sy bukan kedekut @ berkira ye, cuma sy x suka berbelanja utk benda yg x berbaloi..)

Ha, itula dia.. semoga lepas ni dia beware bila nampak sy.. (walaupun ari ni dah start boikot balik).. jgn suka2 nak letak harga.. Kalau kira betul2 sy x kisah mahal pun, ni main tengok je, nampak cam meriah je, ko main suka2 je letak harga ekk..
Akhir kata dari saya..(macam pesanan dari buletin pagi tadi) ~ bawakla bekal & bekalkan suami & anak anda dgn makanan yg bersih & sihat ~ serta guna bekas Tupperware Brands (haha,promote jap--nanti sy buat n3 apa yg comel dlm katalog Tupperware yg baru ok ;))

(PZI~next week aku courier benda ni kat ko ek..sabar ye..hehe)

Suka gigit..

Assalamualaikum ;)

Huhu..sy ada kemusykilan sikit ni nak tanya kwn2.. budak2 umo 1-2 tahun ni mmg suka mengGIGIT ek? Adoii..sakit tau,asik kena gigit je ngan husna, sekuat tenaga plak tu.. Dia paling suka gigit saya.. abahnye kata sbb sy suka menjerit tu yg husna suka kacau..dia igt tu mainan @ gurauan..
Malam semalam dia gigit sy kat peha sampai lebam & terkoyak kulit..sakitttnyeee...huhu.. husna buli umi... lepas tu pandai pulak dia mtk maaf.. datang salam n kiss kita.. Kadang2 tu kan, x semena2 je dia jadi geram sampai kepal tangan n ala2 menggeletar sikit..x tau la dia geram kat apa ntah..

Sekarang sy dah fobia bila dia datang dekat, sbb dia suka lari n peluk sy, tapi tetiba je aumm!!..dia gigit bahu sy,gigit peha sy.. apalagi,menjeritla... Nak tau tak, dahla giginya ada baru nak tumbuh, 4 batang, sume GIGI TARING...!



Ha,berbalik pd soalan sy..bebudak baya2 dia tu mmg camtu ek? ke husna je, kenapa agaknye ye.. Yela,sy wonder jugak klu mmg tu normal, camana pulak ngan yg still breastfeeding tu..kang digigitnye nipple,tak ke perit tu??

Wednesday, January 5, 2011

Saya & novel

Ada kwn2 ofis sy yg kaki novel, sy pulak bila org bcakap psl novel membatu je..x tau nak mencelah kot mana sbb sy dah lama x baca novel2 cinta masakini..

Masa zaman anak dara dulu sy mmg kaki novel, koleksi sy banyak & mak sy cukup masak dgn sifat sy yg sgt cermat jaga buku2 sy, lepas beli mesti balut dgn plastik, pastu nak belek pun slow2 je.. pendek kata habis baca boleh jual balik la..hehe.. Sampaikan mak sy buatkan kunci utk cermin rak buku sy sbb x nak ada tgn2 lain yg ambik sepanjang sy dok hostel (mak sy buka kelas jahitan d rumah,so rumah sy sentiasa ramai org)

Sy beli novel, x baca tajuk & x baca sinopsis.. sy follow penulisnye.. Owh,sy x suka buku cerita cinta kosong..penuh khayalan & angan2.. Sungguh x berbaloi duit sy beli & masa yg banyak terbuang mengadap novel mcm 2.. Dulu sy follow Norhayati Berahim (NB) & Fauziah Ashaari.. Cerita cinta yg indah & ada pengisian serta ilmu baru juga.. especially NB yg suka bawa kita 'merantau' ke tempat2 baru..;)

Yang sy follow dari dulu sampai sekarang, HM Tuah Iskandar & Sophie Kinsella. Adala juga novel2 penulis lain yg sy beli yg sy rasa agak menarik sy beli juga cuma x follow. Ada yg sy suka juga tulisannye ~Lydia Teh dgn buku2 nye "Honk If You're Malaysian" & "Life's Like That".. Bacala,mesti u oll akan tersenyum baca karya nye, ada yg terkena batang hidung ;)
Selain tu sekarang banyak baca buku konspirasi & keibubapaan.
Sekarang, sy sedikit obses dgn karya Habiburrahman El Shirazy..pantang nampak nama dia tgn sy cepat je capai buku tulisan nye.. Sejak baca novel Ayat-Ayat Cinta, sy terus jatuh cinta dan kumpul novel2 beliau yg lain ~Ketika Cinta Bertasbih 1&2~Dalam Mihrab Cinta~Di Atas Sajadah Cinta~dll
Sekarang tgh baca ni ~BUMI CINTA~

Kali ni Ustaz Habiburrahman bawa saya mengembara ke Russia pula..marvellous, keluar duit RM25 je..dah sampai Russia..hehe

(TEHA n WANI..ha,selama ni akak mcm batu je korang cerita pasal novel, tgk bila dah mula cakap pasal novel x pasal2 excited sudeh..hehe)

Potong Q

Assalamualaikum ;)

Em..nak 'jerit' jap kat sini.. ke'hangin'an 2 hari lepas membawa ke pagi ni..

Setiap orang bila buat kerja mesti ada sistem sendiri kan.. yg mana didahulukan..yg mana dikemudiankan.. customer mana dulu nak attend, customer mana bole hold dulu..

Sy pun x suka buat kerja 'bidan terjun'..klu buat kerja camtu faham2 la hasilnye mcmana... ('bidan terjun'~cuba imagine, cam klaka la plak..hehe)

Bila kita tgh smooth n asyik dgn apa yg kita kerjakan ikut tatacara & sistem kita sendiri.. tetiba ada benda2 mengacau, tu yg buat sy HANGIN satu badan tu..

Sy paling pantang org request hari ni (contoh) pastu nak push2 sy suruh siapkan esok@lusa.. Prosedur bg kerja sy, sy akan bagi minimum masa 2 minggu.. mungkin kerja yg disuruh sy bole siapkan dalam masa 1 hari, even 2-3 jam pun, tapi sy ada Q customer yg berderet2 utk sy attend..first come first serve.. Potong2 Q ni sy x suka la..!

Ok,maybe u got ur own prob ..bla bla bla.. (penat haku nak dengar.. ) knp bole jd mcm tu.. tp, problem sy ada ke dia fikir.. bila sy kata x bole siap dlm masa 2 hari, sy tgh buat job lain yg nak kena siapkan segera juga..ada org nak terima penjelasan sy?ada dia nak pikir sy ni pun ada 2 tangan, 1 otak mcm dia jugak... Ha, bila tang payment xde plak nak potong Q bayar dulu.. tu yg lemah tu.. hadoii..!

Penat makk.. okla..jom sambung wat keje..

Tuesday, January 4, 2011

Zaman kebizian sudah mari..!

Assalamualaikum ;)

Banyak cerita nak share ngan kwn2 sume, tp x de masa nak update..byk kerja..huhu..
Zaman2 kebizian sy suda menampakkan tanda2 nye..hehe.. bulan 1-6 mmg peak season bg sy..

Kalo bulan2 selain2 dari tu sy agak relax bole la nak berpesta update blog, tp start bulan ni mungkin akan jarang nampak kelibat sy kat sini..

sy mtk maaf, nak bw pun x sempat..ada masa sy akan bw umah kawan2..

Adik2 praktikal sy season lepas ~ Sue n Teha

(korang sgt bertuah sbb berpraktikal pd 'relax season' ~bole la korang berjimba sakan ye..hehe)

Monday, January 3, 2011

Selamat tahun baru..!

Assalamualaikum ;)

First day kerja di tahun baru.. Selamat bekerja ye semua..selamat lebih bersemangat.. semoga kita lebih cemerlang dari tahun2 sebelum nya...


Kerja rerajin..jumpa edisi petang..bye ;)