Tuesday, November 30, 2010

Nak tanya ~ cloth diapers

Salam semua..(",)

Sy ni baru nak berjinak2 guna Cloth Diapers...

Tapi sy tak tau..:
1) Kat mana nak cari..

2) Brand apa yg elok..

3) Harga standard nye brp..

4) Ada sesiapa tau tak kat kedai kat area Bangi @ Kajang @ Seri Kembangan @ Putrajaya yg jual CD...

Mintak jasa baik kawan2..share kan info ngan sy....terima kasih ye..(",)

Asma ul Husna by Hadad Alwi



Salam semua..
Hari ni kerja menimbun..x bley nak sembang panjang2 ngan kwn2...
Layan klip ni sambil wat keje...rasa tenangg sgt..
Suka sgt asma ul husna versi ni..syahdu je...

Sampai jumpa lg ye kawan2...ada rezeki edisi petang pulak..
Daa~

Monday, November 29, 2010

Panggilan Desa...Kuala Tganu Version

Wawawa...ni dah tahap homesick ni..hehe..
Jom kita terbang ke kg MIL plak...Terengganu yg indah....
5 tahun sy bermastautin d Tganu ms blaja dulu...sekali dpt jodoh ngan org Tganu..hehe..
Tekak sy pun dah biasa ngan makanan Tganu....emmm.....
Nasi lemak ikan aya

the pure -Nasi Dagang Terengganu-

Sata
Keropok lekor

Seafood celup tepung
Dan...
istimewa air tangan my MIL....
Ketupat sotong terengganu...tapi
....kalau MIL buat mesti buat 3-4 ekor khas utk menantu kelantan nye ni..ketupat sotong kelantan version yg manis...(tekak sy x ble terima yg versi tganu 2..sori ma..hehe)

Ketupat sotong kelantan

~~itu saja..kita jamu mata dulu sebelum jamu selera betul2..hehe..
***semua piccass adalah di google juga

Panggilan Desa..Kota Bharu Version

Salam semua..! ;)

Mood di kala ini sudah terbang ke kampung halaman...huhu..

Percutian sy yg tergendala raya haji baru ni insyaAllah sy akan tebus balik hujung minggu ni....InsyaAllah.... x bole nak sedap hati sgt sbb nye skrg ni musim tengkujuh..sekali tetiba femili sy di kg roger cakap "air naikk...jgn balik..." haha..x ke menganga lg sy.. kempunan lg nak balik kg.. kang balik ke sana lepas, nak balik ke sini balik yg x lepas....
Apapun sy doakan hajat sy nak balik kg minggu ni jadi kenyataan...rinduuuu sgt my Kota Bharu....
Of coz la klu balik kami berpesta makan.....

Pulut pagi
Nasi tumpang
Nasi kerabu + aksesorinye (etak)


Murtabak raja
Dan
Yang paling buat sy kecur......

IKAN BUDU
*ikan budu ni ada masa musim tengkujuh je..klu sy x sempat makan skrg..kena tunggu tahun depan lak..(sy mintak mak sy pos ikan ni, mak sy kata "nak kena marah ngan org pej pos ke?"haha)
***sume piccas adalah di google***

Friday, November 26, 2010

My Contest "SAAT YANG BAHAGIA by My Precious"

Salam kawan2.. dah lama sy x promote contest yg sy ngah buat ni...

Syarat-syaratnye klik bawah ye

CONTEST - SAAT YANG BAHAGIA BY MY PRECIOUS

Setakat ni contestant baru 14

Jom kawan2 yg belum join

Bagi yg xde gambar leh masuk kategori CERITA je

Just buat n3 n cerita mengenai "PENGALAMAN KALI PERTAMA DI RUMAH MERTUA"

Seronok tau dgr cite u olls sume nih, mcm2 ek peristiwa kali pertama kat umah mertua..hikhik..nnt sy cite pengalaman sy sendiri lak...haha..

Ohh..mungkin contest sy x hangat sbb sy x bgtau hadiah...wawa..hadiahnye mana leh bagitau skrg..suprise tau.. tapi sy bagi klu hadiah tsebut...

"Pasti menghangatkan..."

wakaka..sensasi x?:)

Jom kawan2..join contest ni...sy tunggu tau..

KLIK SINI (",)

Mengada-ngada..(Part 2)

Sambungan n3 lepas... lagi TANDA ANAK MENGADA2..

3) MEMILIH MAKANAN
Ada anak2 yg x nak makan walaupun puas dipujuk rayu & dihidangkan dgn pelbagai jenis makanan. Nak makan mknn kegemaran je, lg bikin panas mintak makanan ringan

TIPS (dlm mjlh ni kata)
i - pastikan waktu makan berjalan dlm suasana mesra & menggembirakan seisi keluarga
ii - disiplin waktu makan
iii - makan bersama-sama
iv - didik adab & tertib makan
v - jgn bg snek @ mknn lain di luar waktu makan (takut dia kenyang dgn snek)

HUSNA? Makan alhamdulillah x memilih..semua dia nganga especially nasi.. tapi, bab susu...hmmmmm....strictly hanya Isomil yg dia nak telan.. yg lain sanggup dia berlapar tp kita la yg x sanggup nak pekakkan telinga dgr dia meraung..huhu..(sampai sudah x berjaya tukar susu) Walaupun dia dah mkn nasi banyak tp susu x kurang jugak...akibatnye melopong la umi bajet susu husna mencanak2...hmm..


4) SUKA MERAJUK
Berpunca dari hati yg kurang selesa - marah sbb x diberi perhatian - alihkan marah kpd merajuk - dgn merajuk org akan faham yg dia sbenanye marah wlupun sekadar mendiamkan diri...hamboi3x..pandainyeee...

TIPS (dlm mjlh ni kata)
i - biarkan dia bersendirian seketika kemudia baru datang kpd nye
ii - tanya dgn penuh kasih sayang sambil peluk
iii - katakan yg kita sayang dia n bharap dia bersikap baik setiap masa
HUSNA? setakat ni belum ada bunga2 merajuk..x pandai lg kot...hmm...


5) MEMBANTAH CAKAP ANDA
Anak x dengar & x ikut arahan

TIPS (dlm mjlh ni kata)
i - dengar alasan dia knp dia x nak ikut perintah kita
ii - jelaskan knp dia kena dgr cakap kita
iii - ckp dgn lembut tp tegas - jelaskan kita x suka sikap nye yg x mghormati kita
HUSNA? setakat ni pun belum ada lg sikap ni..kecik lg.. mintak2 x ketara sgt bila dia dah besar.. Husna be a gud girl ye..cian umi...


~~Itu saja..Amacam...anak2 kawan2 ada x 5 tanda-tanda kat atas 2?


TIPS MUDAH
  • Bersikap tegas
  • Disiplinkan tingkah lakunye
  • HADKAN MEMENUHI PERMINTAANNYE SETIAP MASA
  • Luangkan masa bersama lebih kerap
  • Sentiasa beri nasihat yg mudah difahaminye

Geramm tau ngn budak tecik ni...

(psst..sila abaikan timbunan di sebelah itu)

Mengada-ngada..(Part 1)

Dalam majalah Pa&Ma keluaran Disember.. sy tertarik dgn 1 artikel~~ 5 TANDA ANAK MENGADA-NGADA ~~

Pas baca, sy sua kat incik Noorie.. tersenyum2 kelat dia baca. Artikel ni adalah utk perkembangan anak 3-4 tahun..nampaknye pd usia husna skrg, dah ada tempias sikit2 ni.. kena cegah sebelum parah ni...huhu...


1) MERENGEK TANPA SEBAB
~~sifat cemburu especially klu dh ada adik baru-rasa diri x disayangi lebih2 lg adik baru dpt lebih perhatian - so dia akan merengek tanpa ada sebab munasabah sbb budak2 kurang memahami kemahiran mengawal emosi ~
HUSNA?Yes..~xde adik baru lg pun dah merengek tanpa sebab..sy pun x faham,kekadang saja je nangis semata2 mintak nak didukung..since sy yg rajin melayan manja 'kededek' dia 2 yg dia lg ngengada..


2) MENANGIS APABILA PERMINTAAN TIDAK DIPENUHI
~~situasi ni dialami oleh kebanyakan kanak2..tp pakar cakap, budak2 sekitar umo 16bulan hingga 3 tahun mmg lumrah mcm ni - satu perkembangan NORMAL sbb pd usia ni mereka mempunyai KEMAHUAN TINGGI, PENTINGKAN DIRI & KECEWA APABILA TIDAK MELAKUKAN TUGASAN @ MEMANIPULASIKAN MAINAN SPT KEHENDAK MEREKA

HUSNA?Yes..~marah klu kita stopkan dia buat apa yg dia tgh buat & x ikut kemahuan dia.. Mulanya kami sgt risau dgn perangai dia ni apa yg termampu kami buat adalah alih perhatian dia & tukar larangan kepada arahan~org tua kata "baik suruh dari larang"~

contohnye dia sibuk nak sepahkan tupperware n periuk belanga sy dr kabinet, klu larang lg buat sakit hati sebaliknye sy akan cakap "husna tolong umi susun balik ni, dah siap tutup pintu ni ye.." to my suprise, dia susun benda 2 elok2 pastu tutup balik pintu kabinet 2 then tepuk tangan..di muka dia terpancar rasa puas hati & bangga sbb dah laksanakan tugasan yg umi suruh dia buat.

Manja @ ngada2 @ banyak akal?

Malam Jumaat mmg best..

Salam sume...
Haha..tajuk x ble blah...u olls jgn pikir bukan2 ek...kikiki ;)

Xdela,best sbb byk cite best kt tv...(oit ayu,mlm jumaat org buat amal ibadah la..baca yasin ke..ni tv pulak yg dipentingkan nye...~~ala,u olls pun ngaku je la x kan sepanjang malam kot, after 2 kita layan tv plak..hehe)

Smlm kunun2 nak boikot TARA, layan fav show terbaru Master Chef plak.. so, terlepasla beginning nye, bila iklan tukar TARA terus melekat sampai abis.. suke juga Party Girls 2 dah x de..
Geram nengok si Jess suka sgt buli si Lani.. suka suki je suruh org 2 buat challenge itu ini, dia x nak buat.. bila time baca klu dia plak lelebih... Tapi sy konfius la smlm, masa soalan "Which team u dislike the most?" Team Singapore jawab Ethan n Khairie ke? Bukan ke diorg rapat ke? Tapi x taula kot sy salah nampak..hehe...

Mlm Jumaat mmg best, tapi mesti tuka2 cenel sume nk tgk ~999-TARA-Master Chef~ klu sblum ni kat Fox ada Criminal Minds skrg Bones x layan sgt.. Pastu beranjak pulak cenel Bio tgk Intervention & Hoarders... Malam Jumaat mmg melekat depan tv..smlm incik Noorie ckp nk kuar beli makan at last smpai tertidur x kuar2 jugak..huhu..


Ahaks,gigih betul bercerita pasal tv.. apa la kan... Yela..yela.. kutuk la sy..hukhuk...

Jumpa next n3. Daa~

Thursday, November 25, 2010

Contest Deqlis : Gambar Kenangan Percutian 2010

Salam~
Mau join Contest ni plak (",)

Kawan2 yg nak join klik kat bawah ye..

Nama percutian: Our 2nd Anniversary @ Langkawi
Tarikh : 28 - 30 Mei 2010

Sesampai di Airport Langkawi ~ sempat snap 1 pic ni pastu kena halau ngan pekerja kat situ..haha..


@ lobi Hotel Helang




@cable car ~ekceli kami laki bini adala peng'gayat'..so ni cabaran pd kami berdua la naik cable car..alhamdulillah sume ok..tp incik noorie mantain x tgk bawah langsung masa kat atas 2..hahaha...;)



@ Pulau Beras Basah

@ Pulau Dayang Bunting

Husna yg terlena dibuai oleh lenggok gajah..
Jom kasi rating
1) Hotel ~ 4/5 {kami menginap di Hotel Helang..best jugak hotel ni..sgt selesa }
2) Makanan ~ 4/5 {nak cari makanan di langkawi sgt senang n to my suprise sgt murahh}
3) Kemudahan ~ 3/5 {yg penting nak pegi mana2 kami akan spot kat mana hospital nye dulu..berdasarkan rekod budak tecik 2 akan mudah sakit bila berubah persekitaran}
4) Kebersihan ~ 3/5
5) extra info~klu nk pegi sana n nak beraktiviti mcm island hoping ke, cable car n apa apa je, terus amik pakej skali masa sewa keta 2 sbb leh dapat murah sikit..klu walk in harga nye berbeza ;)
extra celoteh~ x puas 3 hari di sana..x sempat shopping..huhu..
Itu saja
Good Luck 2 me..(",)

3 sahabat..buatku sebak..

Salam semua kawan2..;)
Tengok tak Bersamamu semalam? Huhu..meleleh-leleh airmata ni... Sedih dengan nasib yg menimpa saudara Azri Abdullah yg disimbah asid oleh ahli keluarga dia sendiri...
Tapi, yang buat sy lg x tahan nak menitiskan airmata 2..bila tengok ketulusan pengorbanan sahabat-sahabatnye yg sanggup jaga Azri sepenuh masa.. mandikan,pakaikan baju,suapkan makan... Mana nak cari dah sahabat mcm 2 skrg ni... sy sgt kagum..kagum..kagummm sgt........
Semoga balasan yg menanti atas dugaan yg melanda Azri juga balasan pengorbanan ikhlas sahabat-sahabatnye indah di kemudian nnt...insyaAllah...

Kawan2 rasa ingin membantu..silalah hulurkan derma ke akaun

BSN GIRO i
AZRI ABDULLAH
1410041000142972

Wednesday, November 24, 2010

Demam ada isi?

Salam semua..(",)

Terima kasih pd sume kawan2 yg komen kat n3 "Tak sihat.." sy sebelum ni.. Antara banyak2 komen ada 1 komen dr kak Rozi ~sarah-najwan~ yg buat sy tersenyum..ni komen nye..


Huk huk..jauh di sudut hati sy..mmg itu la juga harapan sy.... Mulut je cakap x nak, tp dlm hati berharap juga.. Setiap bulan bergelut dgn persoalan ni, tp bila miss Peod dtg menjengah, emm..maknanye x de la 2....

Dahla sejak akhir2 ni husna buat perangai semacam je, manja terlebih-lebih.. pulak 2 melekatt je ngan sy. Klu sebelum ni dia lagi rapat ngan abah nye, tp sejak 2,3 minggu ni semua nak ngan umi nye, klu time duduk saja2 pun nak jugak hulur punggung dia kat atas riba sy.. paling x letak tgn atas peha pun jadi..

Orang kata klu anak buat perangai, 2 antara tanda nak dpt adik.. Lagi 1, sy teringat sy terbaca kat 1 blog 2, antara tanda2 awal preggy juga, berlaku sedikit pendarahan.. Smlm tetiba sy demam n darah keluar.. sy pun terpikir juga..adakah??? dahla sy ni jenis susah nak demam.. Sekali tengok pendarahan berpanjangan rupanya, ni miss Peod la ni..huhu..

Dalam kelegaan terbit juga rasa frust..hehe.. Kawan2 seangkatan sy yg anak sulungnye lg muda dr husna pun skrg dah on the way nak dapat 2nd baby.. Korang mmg advance tau..tertinggal keretapi ai..haha...

Tak sihat..

Salam sume..

Tuan umah x sihat ari ni..demam n sakit kepala sangat2..

Semalam langsung x bley tido, menggigil 1 badan..

Doakan sy cepat sihat yek...


Tuesday, November 23, 2010

Kenapa dengan Alyah?

Salam tengahari (",)
Sejak sy baca buku ni.----->

Corak pemikiran sy mula berubah.. Mmg betul cabaran penulis ni pd mukaddimah dia ~selepas anda membaca buku ini, sy jamin cara anda melihat dunia x akan sama lagi spt sebelum nya~ (lebih kurang la ayat dia camtu)

Sy mula jadi skeptis & sy banyak buat research. Terms2 yg biasa terbit dlm ilmu konspirasi ni ~illuminati, freemasons, all seeing eye, etc etc etc.... Apa itu Illuminati?kwn2 yg belum tau boleh la mula buat sedikit research..bukan apa,sekadar membuka mata kita sikit tentang realiti yg sedang berlaku di sekeliling kita sejak dulu hingga sekarang... Benda yg kita rasa biasa @ kebetulan mungkin sebenarnya bukan kebetulan............

Antara ikon illuminati yg paling glamer of coz la si Gaga yg sgt buruk opps vogue tu.. Haha, mintak mahap la klu ada yg marah sy cakap dia buruk.. x buruk kan?comel kan?sbb 2 ada yang ikut..klu buruk xde yg ikut.. ye la,mana ada org nak ikut yg buruk mestila nak ikut yg comel2, baik2 je...hmm...



Rasanye sume tau kot, sebelum ni dah mmg kecoh 1 Malaysia pasal penampilan si Alyah 2 yg ala-ala Lady Gaga itu~pakaiannye, rambutnye, aksesori atas kepalanye, mekapnye, sarung tangannye etc etc... Tapi, since dia pun ada cakap ~sy bukan nak tiru lady gaga~ kita terima je la... KEBETULAN kotttt...haha..

Semalam, masa dia nyanyi (semi final ajl) bila tang lirik (lebih kurang) "engkaula dewa yg aku puja..." Dia tutup mata sebelah.. oh,sgt keGAGAan ye kamu..! Bagi yg dah tau mengenai ilmu konspirasi ni pasti tau apa maksud perbuatan tutup mata sebelah ni.. Sebelum ini kamu dah jadi Lady in Red masa AJL Final.. Pasni apa pulak? Kebetulan jugak la kot KANN?;)



Okla..kawan2..klu berminat nak tau lebih mendalam bolehla google.. Sy nak google "ALYAH" jap..hmm..

(**tetiba teringat ada satu band indon nyanyi lagi bercorak Islamik berlatarbelakangkan piramid.. kenapa?sbb piramid 2 ada kat mesir so islamik la? setahu sy piramid adalah lambang syaitan & dajjal..hmm...)

(**tetiba teringat juga dalam paper metro ahad lepas si Fida yg comel lote sgt manis bergaya muslimah itu rupanya dapat inspirasi jadi penyanyi lepas tgk klip Gaga..juga gaga adalah sumber inspirasi Fida.. alahai..)

Monday, November 22, 2010

Si Cengengg..

Ni dia muka2 si cengeng... Pantang jumpa orang, mesti nangis n melekat je ngan umi ngan abah..
Pastu bila time-time org dah nak balik baru start nak main... ngada2 betul.
with Tok Pa (pakcik sy) ~ tgk 2 ~ nak pegang sikit pun x boleh..
strictly cuma umi n abah je bole pegang dia...
**gambar 2 minggu lepas kat Melaka , thanks 2 my cousin ~adik a.k.a Mak Cu Husna~ for the piccass.. ;)

Friday, November 19, 2010

CONTEST - THE BEST MOMENT OF WEDDING

Jumpe contest ni ~ THE BEST MOMENT OF WEDDING~ anjuran LittlePreciousPhotograpy

Hadiahnye best tau ~ Pakej fotografi percuma..!! Cepat2..sapa nak join klik kat banner di atas atau pun klik SINI pun boleh..

So, ni la die picca yg dipertaruhkan ~~


Good Luck 2 me..;)

Tarikh tutup contest ~ 30 Nov 2010

**psst..puan penganjur..sy pun ada anjurkan contest yg ala-ala cenggini jugak.. jemputla join jugak ye..hehe (",)

Kronologi Husna & Basikal nye..

Last week belikan basikal utk Husna.. shian pulak tgk dia kalau nampak basikal kat mana2, mesti berlari-lari nak naik & main2 roda.. Walaupun kakinye x cukup panjang lg utk sentuh pedal 2,x pela, biar dia blaja duduk2 n tolak2 ngan kaki dulu..hehe...
Berikut ialah kronologi husna masa dapat basikal 2...

5 minit pertama
~ x berenti senyum sampai telinga selama 5 minit~

10 minit pertama
~ tanak g mandi sbb tanak turun basikal - pakai baju pun nak sentuh basikal, hisap susu pegang basikal, tgk tv atas basikal ~

1/2 jam pertama
~nak duduk dalam bakul basikal~

10 minit lepas 2
~tunggang basikal secara terbalik~

5 minit lepas 2
~nak panjat n berdiri atas basikal~

Selepas 2 jam
~hon nye PATAH kena tarik dgn GIGI husna!~


Itula dia kisahnye ANAK DARA sy dgn basikalnye.. (",)

Frust...

Huk..huk...frustnye.. Ethan & Khairie dah kena eliminate semalam.. pasni dah kurang kick la nak tgk TARA.... Hanya kerana silap pilih challenge semuanye hancur...sian betul... Pulak 2 minggu elimination pulak...
Sebelum ni dua kali team Indonesia 2 hampir2 nak kena eliminate tapi bukan minggu elimination pulak, mmg luck diorg la... Semalam bharap sgt ada keajaiban, team Richard 2 kuda dia mogok ke apa, sekali diorg lepas jugak...huhu....

X pela, apapun team Malaysia dah tunjukkan budi pekerti yg mulia (Ethan rasa bersalah kat Richard siap offer nak tukar tempat lg..) Xde la macam apa2 pertandingan lain2 yang kita penah tgk sebelum ni, asal lepas tengkuk sendiri sudah, soal moral, etika & setiakawan tolak tepi.. Moto diorang "Saya datang untuk menang, bukan utk cari kawan" Sekurang-kurangnya diorang x mcm 2.. Cayalah..! :)