Friday, October 29, 2010

Sampah..

Lambatnye sy update belog ari ni...hihi ;)
Nak stori sket..pepagi tadi cam biasala, sambil gerak nak g keje buang sampah kat tong sampah besar dkt umah ni.. Masa nak g buang 2 nampak pekerja2 yg angkut sampah 2 ngah sarapan beramai2... oo, deme ni dah habis ngangkut la 2..agaknye pukul berapa la diorg stat keje ek...

Kami tgk kat dlm -rumah sampah- 2 dah clear, tapi kat tepi2 rumah sampah 2 bertimbun2 lagi sampah.. Macam biasala, kami dah sedia maklum yg diorg ni mmg x angkut sampah yg dibuang di luar rumah sampah 2...

Pada pemahaman sy, agak logik juga diorang wat mcm 2 utk mendidik masyarakat kita supaya TAK BUANG SAMPAH DI LUAR TONG SAMPAH..

Sya rasa heran dgn mentaliti sesetengah org kita ni, tong sampah punyala besar kat dalam rumah sampah 2, siap ada 4 tong besar lagi.. tapi kenapa nak juga buang di luar tong sampah?

Masa kami ada kat situ lg, dtg 1 motor,..pekk..letak sampah kat lantai... Aduhh..geramnye, hubby sy nak je sound.. tapi kang org cakap lelebih lak pasal sampah pun nak bertekak kan...

Kekadang pepagi time pekerja angkut sampah 2 tgh wat kerja, ada je org2 yg kurang kesedaran sivik ni, main campak je sampah diorg.. Bagi sy tindakan tu sgt BIADAB...
Apa perasaan diorg yg tgh angkut sampah 2.. hina ke diorg kerja cam2?? Mentang2 ko pegi keje naik keta pakai tali leher bagai, diorg ni comot bergelumang ngan sampah, sesuka hati ko je nak main campak2 cam2.. kalau ada org campak sampah kat muka ko marah tak?? Hish, emo pulak saya...!

Walau siapa pun kita, pangkat besar mana sekali pun, naik keta besar sebesar kete kebal sekalipun, x salah kalau kita merendahkan diri kita.. Semua org sama je.. mati balut dgn kain putih jugak!!

Dan juga, sila buang sampah di dalam tong sampah.....

Jangan buat mcm ni aaa..!!

Thursday, October 28, 2010

Husna & sepupunye..

Dalam n3 sy yg dolu2...baca kat sini--> {Dah jadi Mak Long..}.. sy adalah sgt excited mendapat anak sedara...
Da besar pun die... bile ditenung2 gambanye, aksi2 nye ada cam husna plak.. maka terhasilla gamba2 ni hasil kegatalan tanganku ~di waktu rehat sambil menunggu makanan sampai~

~masuk tangan dalam seluar~

Pic yg last ni paling best sbb masa ni sama2 umo 45 hari ~ gambar ni disnap dlm keta akinye & kebetulan aki pakai baju yg sama..(",)

~~rindu Affan....~~

Senyum seindah suria (Original Artist-Jayjay)

Assalamualaikum.. Selamat pagi semua!!

Jom layan video klip ni pagi2... Mulakan hari dgn senyuman, insyaAllah sepanjang hari ni akan ceria..Senyumm..(",)

Wednesday, October 27, 2010

Kisah 2 AYU..

Dalam n3 sy yg lepas {baca kat sini} kan sy ada sebut di ofis sy ni ada 2 org nama AYU..
Haru la jugak nama sama ni..
Sekali bos panggil~dgn suara nyaringnye~"Ayuuuu..." Ha, dua2 menyahut...
Bila customer datang ~ "nak jumpa ayu.."~sy kena intai dulu tgk customer sapa..
Yang paling haru time org call la cam sy cite sblum ni...

Maka itu ~ timbulla macam2 gelaran yg diletak oleh customer2...
Ayu Senior vs Ayu Junior
Ayu Besar vs Ayu Kecik (sapa yg besar sapa yg kecik 2 x yahla tanya..hihi)
Ayu Tua vs Ayu Muda (mcm la ai ni muda sgt,hukhuk..)
Ayu yg duduk depan vs Ayu yg duduk belakang...
Masa sy belum kawin dulu.. Ayu Kawin vs Ayu Bujang

Tahun 2008, kami sama2 ngah pregnant... Ada customer call ~
~Nak cakap ngan Ayu~
~Ayu mana satu ye~
~Ayu Kelantan~
~Dua-dua Kelantan~
~Ayu yg dah kawin~
~Dua-dua dah kawin~
~Ayu yg tgh pregnant~
~Dua-dua tgh pregnant~
--tergelak--
~Encik nak tanya pasal apa?~
~blablabla~
~oo..ok sekejap ye sy pass~
--baru setel--

Ayu & Ayu

Ada sebabla org tanya..

Aihh..!! Baru je nak hepi2 tersengih2.. ada je plak yg bikin sentap....


Ekceli bnda ni dah berlanjutan lama...n mulut sy pun dah selalu membebel2 klu terkena kes camni..

Ari ni tgerak nak tulis kat sini.. bleh jadikan kenangan kot2 sy dah x kije cni lg..oppss....

Al kisahnye, d opis sy ni ada 2 org nama nye AYU..
Maka, jadi la satu masalah bila time customer call nak cakap dgn Ayu..
Paling2 busuk pun sy akan tanya caller 2 dari mana, sbb sy bleh cam sama ada customer 2 nak cakap dgn sy @ Ayu lg sorang..
Tapi, bila ada spesies customer yg berlagak , x brp pandai tp sombong (x smp ati nk cakap -bodohsombong-)..tanak bg kerjasama..tanak jawab n nada suaranya seolah2 kata ~~{pass je la kat ayu, banyak soal plak.....}

Time sy tgh mood bunga2 sy akan tanya lg skali baik2....tp kalo time mood malas nak layan sy pass je.. tapi klu dia sbnanye nak tanya pasal bahagian sy, kan da kena transfer kat sy balik....


Kepada customer2 ku yg budiman sume (mcm ada je yg baca blog ni) ~ sy pun ada banyak keje nak buat, klu xde keje pun baik sy update blog -- sy x kan tanya soklan yg x bfaedah pd sy, ADA SEBAB LA SY TANYA 2........~
Itu saja..ok, senyum balik (",)

Motivasi Warna

Ada yang mendung2 lagi ke ari ni?? Haa..harap2nye xde.. Cuba tgk pakai baju kaler apa ari ni.... mungkin pakai baju kaler suram,kelam..tu yg buat mood pun jd muram kott...hehe...

Sy baca kat dlm buku ni~> Ada kesan psikologi warna2 pada tubuh kita :~


UNGU
Warna kejayaan {org yg suka pakai baju warna ungu adalah org yg suka buru kejayaan}
Sangat positif dgn apa yg ditempuhinya
Org yg suka warna ungu selalunye berakhir sbg org yg berjaya
_________________________________
BIRU TUA
Lambang kerajinan
Berdedikasi & beriltizam
InsyaAllah berakhir sbg org KAYA
___________________________________
MERAH
Lambang keberanian
Bersemangat
____________________________________
HIJAU
Warna ketenangan
Tanda romantik, kuat cemburu
Banyak karenah tp baik hati
Tapi~selalu terlepas peluang
___________________________________
COKLAT (my fav kaler)
warna org yg matang & bertanggungjawab (kikiki...adakah diriku sebegitu..;))
Disayangi
_________________________________
OREN
Merangsang semangat
Hiperaktif
Komited dgn usaha yg dipertanggungjawabkan
_____________________________________

and lastly......
_____________________________________
Kaler PINK
Merangsang syahwat.... {apa??merangsang syahwat??)
~mengikut kata dr.Tuah dlm buku ni - syahwat tu adalah salah satu cabang semangat~
dgn kata lain menaikkan semangat la tu...hehe ;)
_______________________________________


Owh, kupakai pink ari ni..semoga bersemangat hariku....(",)

Tuesday, October 26, 2010

Mendung berarak..

Kikiki ;) sy ni mana bley nak emo lama2.. mesti nak tergelak...

Owh, sy rasa lega skrg.. Everything gets better now for me... senyum sikit (",)
Pelajaran yg sy dapat hari ni ~ kalau ada masalah :
  • Share dgn org - jgn pendam sorang2
  • Hadapi - bukan lari

Saya ini ~ suka dgr masalah org, n sentiasa cuba menenangkan orang tapi bila sy ada masalah sy x suka citer kat org..kedekut x sy?huhu..

Sy dah oke tp kpd en.Oyie tersayang, sy akan rasa lebih lega kalau kita g sopim dulu pasni..kikiki ;)

I'll find my way...insyaAllah

Ari ni rasa sedih...
Kadang2..dalam hidup kita ada ketikanya kita rasa down & sometimes 'putus asa'..
Kadang2..kita ada masalah..tapi ambil jalan pintas dgn 'lari dari masalah'..
Sesungguhnya itu hanya menipu diri sendiri namanya..
Be strong..face it..u can........
Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lostThat your so alone
All you is see is nightAnd darkness all around
You feel so helplessYou can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3xInsya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3xInsya Allah you`ll find your way
Insya Allah3xInsya Allah you`ll find your way
Turn to AllahHe`s never far away
Put your trust in HimRaise your hands and pray
OOO Ya AllahGuide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3xInsya Allah we`ll find the way


~ Nice lyric..i felt released a bit.....

**tuan tanah ingin meminta maaf atas ke'mendung'an yg melanda pd hari ini.....**

Monday, October 25, 2010

Budak yg x takut gelap..

Semalam..dak kecik 2.... Pas maghrib dia meraung2..serba x kena..sket2 nangis..salah sikit, waaaa~~!! Nangis.. emm,ngantukla 2.... Bawak masuk bilik, minum susu terus tido.....zzzz.....
.


.


.


.
Kul 11, kami pun siap2 nak tido..Tetiba dgr bunyi merengek2.. Husna terjaga, nak susu la kot.. Bagi susu x nak, garu sana garu sini, guling sana, guling sini..dekat 1 jam mengulit.. sy pun dah nak terlena dah..abahnye kat luar lg tgk bola, skali sy rasa husna xde kat sebelah.. rupanya dia lari pegi ruang tamu...


Amboi, aktif semacam..panjat sana, panjat sini siap memekik2 lg.. Yang dia merengek sgt 2 rupanya dia tanak tido dah... Habisla, alamatnye pukul 2-3 pg jugak baru tido klu camni.. dahla sok hr isnin...


Apa lagi, proceed ngan Plan B ~ bentang toto kat depan TV, tutup sume lampu, astro tutup, ada cahaya dr tv je sket.. Sy tanya oyie "nape abg x bukak 1 lampu bilik" ~"Nanti husna pegi masuk bilik yg cerah 2 plak, dia ni mcm kelkatu..." ~ hehe, nak tgelak la jugak..sabar jela husna, abah ckp husna cam kelkatu....


Emm, igtkan dia baring la pas dah tutup lampu 2....Rupanya....


.


.


.


.

Dalam gelap 2, dia bole tarik kotak bawak masuk dlm bilik pastu duduk kat situ sorang2...konon main sorok2..tunggu kitorang tangkap dia...{biasa main cam2~tapi tgk jam la husna oii...}

Muslihat umi n abah ingatkan husna takut gelap x menjadi...Sudahnye pukul 2.30 kami tido smlm...huhu...

PMS..

Haha..ari ni nak share topik yg 'sulit' sket.. PMS~PreMenstrual Syndrome.. Bley x nih? hehe..;)

Sy rasa kita dah makin terbuka nk bcakap pasal ni, org lelaki pun sbenanye patut tau psl sume ni..supaya lebih mengenali pasangan masing2...kikiki ;)

Sy nak share sebahagian dr simptom2 PMS ni. Antaranya :~
  • Bad mood ~ angin x baik, rasa nak marahhh je..
  • Sensitif, cepat nangis
  • Badan rasa letih & lesu
  • Insomnia ~ susah nak tido
  • Selera bertambah & food craving esp salty & sweet foods
  • Jerawat
  • Sakit & cramp kat bahagian abdomen & pelvik
  • Sakit kepala
  • Muntah2
  • Pengsan

~~; {ada lagi lain2, sy sebut yg common je..}~~

Kebanyakan org kaitkan PMS dgn period pain je...yg rasa sakit kat bahagian pinggang.. Sebenarnye 2 sebahagian dr PMS..


(pic yg chomel ini ku pinjam dr Mat Google)

Sy adalah penghidap PMS yg teruk di zaman anak dara dulu.. Sy penah pitam & muntah2 yg teruk... Orang kata pas dah kawin PMS akan baik, betul la jugak kot.. Setakat ni pas kawin sy dah x de krem yg teruk sampai berguling2 cam dulu, cuma ada rasa x selesa, loya & food craving jek..

Apa yg pasti, emosi mmg akan jadi sgt tidak menentu,.even the smallest smallest thing can pissed me off...!

So, kaum lelaki,. klu pasangan anda bertukar jadi 'singa betina' jap 2.. Cuba la faham.. mungkin 2 adalah PMS...(",)

Nak bagi hadiah..

Selamat pagi sume...semangat3x..!! Jangan nak monday2 blues plak..kikiki ;)

Since weekend sy mmg x bkesempatan nak bukak blog..so pagi isnin mmg agak excited la sket...

Pagi ni ku lihat senarai follower mencecah 43... Maka dengan ini diumumkan...jeng..jeng..jeng.....

Sy akan bagi hadiah pada FOLLOWER KE-50.....!

Sesiapa yg jadi follower ke-50 nnt printscreen pada sy ye...nak bagi adiah besh ni..hihi ;)

GOOD LUCK YER! (",)

p/s~sempena besday sy yg akan menjelang tiba x lama lg..sy akan anjurkan satu lg GA.. tungguuuuuuu....;)



Friday, October 22, 2010

Jawab tag ibu2..

Selamat pagi semuaa..
Mau jawab tag ari ni.. Sy telah ditag oleh Puan Yasmin.. Thanks ye sokmo ingat kat sy..Love u la (",)
Wah,soalan2 nye sy sgt suka..rasa cam nak jawab dr smlm lg tp x sempat..kikiki ;) Sy ni klu org tanya pasal pengalaman mengandung & bersalin husna, 1 hari 1 malam pun sy sanggup citer..
That was the best moment in my life.. pengalaman yg sgt manis & berharga... Betul x ibu2 semua? :)

WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Tak ~ku bunting pelamin~
WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Of course..(bahaya soalan nih..kikiki ;))

WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Terkejut+takut ~sbb klu ble x nak pregnant cepat sgt after kawin~
HOW OLD WERE YOU?
~24++~
HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Periodku yg konsisten tetiba lambat seminggu

WHO DID YOU TELL FIRST?
Hubby ~wat pregnancy test kat umah dulu, sama2 tgk result~
DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
yup~x sabar
DUE DATE?
09/03/2009
WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
20/03/2009
~kena paksa kuar br dia nak kuar,ehehe~
HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.04kg
DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Me sihat walafiat ~ hubby menanggung morning sicknessku~
WHAT DID YOU CRAVE?
Nasi lemak yg ma buat
WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
~seseorang,kikiki ;)~
WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
~Gegirl~
DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
X wish tp 3x scan sume lelaki tup2 kuar perempuan, kikiki ;)
HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
21kg ~ku tembam jap time preggy~
DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
~no~
WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
mmm...
DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
alhamdulillah xde ;)
WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
HSNZ, K.Terengganu
HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
Owh,sgt lama ~12 jam~
WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Bapa mertua ku
WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Normal ~hubby~
DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
~ubat tahan sakit kot~
HAVE YOU RECORD YOUR BABY ARRIVAL?
~xde, xle wat masuk kamera~
WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Aini Husna ~itu nama bapa mertua kasi~
HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
~1 tahun 7 bulan 2 hari~
Sekarang ku mau tag
~jom share experience mengandung n bersalin..seronok kan? (",)~

Thursday, October 21, 2010

Tengok cite hindustan time pregnant..

Klu banyak tgk cite hindustan time pregnant nanti anak kuar mcm muka org hindustan ek? Sekali kuar cam aishwarya rai cantik juga kan?hahaha :D.. Mana sy dapat fakta ni? Ntah, ada org cakap kat sy....

Masa ngah pregnantkan husna dulu sy ketagih tgk filem "Om Shanti Om".. X tau la nape, asyik ulang tayang cite 2 je.. Sampai ada kawan sy cakap ~nanti anak ko keluar cam muka hindustan~ Xpela, mancung what..kikiki ;)
Sy bersalinkan husna, xde pun fotostat muka heroin citer 2.. Iras pun xde, mestila ikut muka umi n abah dia..mana bley ikut muka insan2 yg x bkenaan lak..2 dah kes lain 2..kikiki ;)

Tgk cite hindustan ni layan la jugak kan.. tapi yang lama2 la.. masa zaman2 "Kuch Kuch Hota Hai" dulu.. kan jadi fenomena kat negara kita kan.. Lagu2 merdu, mendayu2, sinematografi cantik plus nilai kekeluargaan & kasih sayang..

Tapi filem hindustan skrg bagi sy dah x sesuai utk tontonan keluarga lagi...seksi & berani sgt.. kalah hollywood kan..?
Betul ke kalo minat filem hindustan = org kampung?
Ke ada yg minat tapi malu nak ngaku?kikiki ;) Jgn x tau, ada tau....

Jom Jimat..

Salam semua..
Semua org ada cara masing2 nak control perbelanjaan sendiri kan? Kalo yg bujang 2 xpe la kot..x banyak benda nak kena pikir lagi, belanja pun untuk tubuh badan sendiri..

Tapi yg dah berkeluarga ni, maaanyak nak kena pikir n agih2kan.. Saya yg anak sorang je ni baru dah terasa, apa lagi yg dah ada ramai ahli keluarga.. Tapi bagi yg xde masalah kewangan 2 xpela, anda sangat bertuah..(",) Cuma kena la juga berjimat cermat kan?

Just nak share tips berjimat cara saya...
  • Income bulanan yg dah dicombine (less) sume expenses wajib ~ keta, rumah, nursery,insurans, bills etc2. Sebolehnye jgn miss bayar bil, lg penat nak bayar bila dah tertunggak..
  • Simpan 10% dr income sendiri ~ paling sesak 5% mesti simpan
  • Ada insurans ~ selain utk faedah2 insurans sedia ada, insurans juga adalah cara kita nak simpan duit & melabur juga
  • Dalam purse paling banyak ada rm50 je (since sy seorg yg sgt mudah tergoda & mudah kesian ~ ni cara paling selamat)
  • Kalo ada DUIT SELIT (mesti ada kawan2 yg buat camni kan?duit utk emergency yg kita selit2 kat celah2 dlm purse) ~~kalo ada duit selit, JANGAN INGAT..! kikiki :) sebabnye sy selalu gak ngelat, klu tergoda gak nak beli pe2 yg harganya melebihi had dlm purse, mulala korek duit selit..huhu
  • Sebelum gi shopping buat list dulu nak beli apa serta bajetnye ~ bawak duit ikut bajet 2, klu lebih pun jgn banyak sgt ~
  • Shopping barang kering sebulan sekali, time awal bulan kan banyak jualan murah~ contohnye sekali beli susu husna 5 tin utk kegunaan sebulan, mana la tau tgh bulan sesak ke, sekurang2nye perut anak dah terisi, perut mak ayah xpe la..kiki
  • Shopping barang basah 2x seminggu ~ utk mengelakkan pembaziran, kot2 x termasak sampai ikan&sayur buruk lemau akhirnye masuk dlm tong sampah
  • MASAK sendiri ~ mkn luar paling banyak 2x seminggu ~ lebih jimat, bersih, sedap & sihat ;)
  • Me n hubby g keje naik moto ~ tempat keje memasing dekat je..juga lagi cepat sampai bila time jem...kikiki ;)
  • Duit yg ada dlm bank jgn diingat2.. belanja setakat had yg dah kita tentukan je..mcm duit selit td jugak, klu bleh jgn kacau utk benda yg x berapa nak perlu.. Contohnye nak beli baju baru ke ~ lainla klu tdesak anak masuk hospital ke, keta rosak ke..
  • Walaupun ada rezeki lebih, contohnye dpt komisen besar ke, bonus ke, ada projek ke,.berbelanja mcm biasa saja.. Cuma klu sy, utk setiap bayaran bonus/projek yg agak besar sy akan beli 1 tanda mata sbg kenangan..jam tgn ke,perabot ke..x kisahla asal nampak hasil duit 2..x la habis cam2 je..;)
  • PLAN~PLAN~PLAN~ perancangan yg paling penting. Kekadang sy pun termiss nak plan, buat apa2 ikut seadanya je, itu yg kekadang banyak membazirkan duit ~ contohnye nak gi bercuti @ balik kg ~ klu dah ada planning at least 6 bulan sebelum mungkin leh dapat tiket flight murah ke, leh simpan duit dulu setiap bulan utk dana shopping ke, x de la usik duit lain ~

Emm, berdasarkan tips kat atas 2, sy juga menasihati diri sendiri jugak supaya lebih berdisiplin dlm menguruskan duit (yg mana sume kat atas 2 sy masih cuba berlatih utk patuhi 100% - kekadang ada juga tergelincir)

Sama2 la kita beringat, berjimat semasa ada ~ lapang sebelum sempit ~ (",)

Kalau la di lantai rumah sy ada duit berkepuk macam ni..kikiki...;)

Terima Kasih (sekali lagi..)

Ku terlepas pandang.. terima kasih kat abg hensem kat atas ni kerana sudi me'recommend'kan blog ku sebagai blog yg patut disergah..kikiki ;)
Kalo Incik Ben sndiri lom datang sergah..sudi2kan la ye..
Terima kasih daun keladi.. (",)
n3 berkenaan di SINI

Terima Kasih (",)

Pagi ni bukak blog sy sgt teruja tengok pertambahan follower yg mana salah satu dari follower baru ialahh...jeng..jeng..jeng... Encik MAT GEBU... oH, BLOGGER IDOLA MASAKAN KU... Terima kasihla kerana perasan akan blog ku yg kerdil ni & menyudikan diri menjadi follower..
Al maklumla kita baru nak bertatih kat cni..dapat satu follower pun dah rasa terharu apatah lagi bila tgk senarai 2 makin panjang plus ada nama2 besar..ye dak?hihihi...
Dari ku rasa tiada mood nak menulis hari ni terus berkobar2 nak berkongsi cerita ngan u olls semua... Terima kasih ye semua kawan2 kerana support blog sy.. (",)
~~(^-^)~~Bila agaknye Incik Ben Ashaari mau terjah blogku ini....mmmm..;)

Wednesday, October 20, 2010

Masihkah ada sinar harapan...

Lately mmg curios ber'house hunting'.. konon la kan..nak rumah terletak..atas tanah, location baik punye..tapi nak murah..mana nak dapat weii...adoyaii.. Berangan ke apa?(kataku kpd diri sendiri..hukhuk)

Nak dijadikan cerita...ada la org offer kan.. rumah double storey, kawasan melayu, suasana kampung..aman & tenang... RM160K++ je.. leh kurang lagi..Murah x giler kan? Dengan excitednye balik bercerita kat hubby dgn penuh berkobar2.. Ok set, esok kita g tengok.. Sekali pas dah tengok..kekobaran ku hilang ntah kemana..terus diam je kat sebelah.. Abang tanya, "aik,nape diam?Tadi sblum smpai excited sgt nk tgk umah.." Sy sengih je..dia pahamla 2..sy x berkenan..
Ala..harga dah cantekk dah.. tapi hati x terpaut la.. Rumahnye rumah lama, parkingnye sempit, kawasannye agak ke dalam.. En.Oyie pun cakap dia x harap klu nak tinggal sy sorang2 klu dok situ....

Pastu semalam bosku plak dgn penuh excitednye gi tau ada kawan dia nak jual umah..double storey.. Area tempat sy duduk skrg ni la..which means sgt la banyak facilitiesnye.. "Murah sgt2 ayu..baik ayu beli.. cepat2, klu nak akak bgtau kawan akak..boleh kurang lagi ni.." Reganye 180K++ bole kurang lg.. which mean(once again), tersangatla murah berdasarkan rumah yg sudah siap di renovate & locationnye yg dekat dgn segala kemudahan... Adoyaii..menggoda betul...

Balik keje terus g usha.. Sy dah senyum lebar dah.. Bentuk2 dari luar 2 (belum tgk dlm lg) dah menepati citarasa dah.. Sekali en.oyie plak, masuk je kwsn 2 terus..."Abang x bkenan..." "Nape?" Sy pun tgk la sekeliling... Ok, situ kawasan C (faham x?) cuma sederet 2 je Melayu.. Tgk kat luar kete, ada hanjing bkeliaran 2 ekor.. Alamak, ni klu oyie kuar g beli kuetiaw kerang memalam ni mau jadi mangsa kejaran ni...

Pepagi tadi bos dah folo up.."camana ayu, kawan akak dah tanya.. harga leh kurang..jgn risau.." Hahaha.. camana ni.. Sy rasa cam sooo irresistable la.. Rugi plak klu lepaskan.. En.Oyie cakap smlm.."beli rumah ni bukan benda main2..jgn igt cam beli tudung boleh main nak cam 2 je.." Mungkin dia pikir kami akan menua di rumah 2 kot..

Sy punye pikiran lak.."sementara ada yg murah ni kt beli dulu, buat pelaburan.. kan kita dah janji nak menua di kampung halaman.. nanti nak balik kita jual la, market sini makin mencanak ni.." Amboi senangnye aku cakap.. tapi x betul ke?huhu..

Emm..petang ni nak gi usha dalam rumah 2 plak.. katanya dapur dah fully renovate.. Tengokla camana.. Akan ku luahkan daya pemikiranku itu pada en.oyie yg so imperfect perfectionist 2.. dia mmg agak cerewet sikit ye kawan2..kalah kita org ppuan ni..kiki...(alamak, adakah statement ni dikira mengutuk pasangan sendiri? Maafkan sy penunggu gua..kikiki..;))

(Pic pinjam cari kat Google)

Kalau bleh nak yg ni (dalam gambar) ~Puncak Bangi~ {yg iklan raya PKNS ari 2}..tapi pitih x dok.. Telan air liur je la hari2 lalu depan ni..kikiki (",)

Boleh x kawan2 bagi barang sependapat dua.. Sy nak proceed x ngan umah yg 2nd tu..?

Tuesday, October 19, 2010

Bukan dera..huhu..

Alamak! Gara2 gambar husna duduk dlm bakul dlm n3 sblum ni ada yg kata sy dera anak.. Isy, bahaya ni...
Kikiki..;) xde la u olls.. sy bukan dera la letak dia dlm 2.. Sebenarnye dak kecik 2 suka dok dlm 2.. dia sendiri yg ambik bakul 2 pastu tunjuk2 nak masuk.. Bila dia dok dalam 2 sy pun leh la rest jap dari mengejar dia yg suka bebenor memanjat2....hihihi..(",)

Sebagai buktinye..ini la gambar saat berbahagia kami.. Sy x dera anak tau..huhu..penat ngandung 2.....

~say hi Husna! (",)~

Penat nak kejar..

Penat nak kejar pe?hehe..penat nak kejar budak kecik 2 la..
Adoyaii..lasaknye..sume dia nak panjat.... Ini je cara nak bagi dia diam jap..at least 10 minit...leh umi rest jap.....
.


.


.


.


.


.


.


.


.


.

Monday, October 18, 2010

OST Magika - Naga Tasik Chini

Sapa dah tgk cite 'Magika'..angkat tgn! Hehe..best kan?Terbuai2 jap tgk cite ni sambil dgr lagu2 nye.. Paling sy suka scene Naga Tasik Chini 2.. Memula saspen gak, watak apa la pulak ni..

Dahla sebelum 2 dah tertanya2 dah..watak Mawi 2 nama nye 'Bad'.. pas tgk dia minum muntah baru tau..oo,Badang rupanye..hihi...

Lagi 1 watak Nabil yg hitam belegam 2..dgn dialognye yg agak2 sensor 2...tuuttt..hihi...

Cite ni ala-ala cite Enchanted kan? Tapi terbalik.. Dalam cite Enchanted 2 ~ watak khayalan yg datang ke dunia sebenar dlm cite Magika ni manusia mengembara ke alam khayalan.. Persamaannye ~ kaitan sume watak2 fairy tales ~Cinderella, Rapunzel, Snow White sume2 tu dalam Enchanted ~ Dalam Magika kita leh jumpa balik Mahsuri, Badang, Nenek Kebayan, Pak Pandir, Puteri Gunung Ledang sume2 tu... Best + klaka..

Cite ni dah lama main kat pawagam..tp sy je baru bkesempatan nk tgk.. Sorila klu siaran tertangguh..kikiki.. Ok la, nak layan OST Magika jap.. Daa~~

Aku & Kafein (Last)

Kita...kita semua ni...diri sy sendiri tmasuk kawan2 sume ..bila kita degil, nak buat juga benda yg kita x boleh buat.. mula la kita nak menjustifikasikan sendiri keputusan kita 2 kan...mulala mencari 'suci dalam debu'..haha..
Kawan2 faham x apa yg sy cuba nk cakap ni? Contohnye mcm sy tgh buat skrg ni la.... Sy ditegah minum kopi banyak2.. tapi utk menjustifikasikan kedegilan sy, 2 yg sy godek KEBAIKAN KAFEIN... nak sedapkan hati sendiri...muahahaha....

Yeye..sy faham.. di sebalik kebaikan ada keburukan... Kebaikan bila kita minum yg pure 2, kopi kampung 2..yg buat cicah dgn biskut kering time2 hujan 2..
Yang buat jadi x elok nye minum kopi 2 bila kita minum yang dalam paket 3 in 1.. Kan dlm 2 ada banyak kandungan gula,boleh rosakkan gigi & berisiko utk kena kencing manis..juga krimer yg diguna 2 bukan bahan tenusu, boleh affect buah pinggang..

Jom kita baca fakta kat bawah ni~~

KEBURUKAN KAFEIN

Memberi rangsangan kpd hormon Adrenaline - menyebabkan gejala2 spt denyutan nadi mjadi lebih pantas, tekanan darah meningkat & menyebabkan otot2 lemah
(dlm hati sy kata ~ itu yg buat rasa bersemangat)

Insomnia, anemia & kulit kering
(dulu mmg susah nak tido pas minum kopi,skrg dah immune..huhu..)

Wanita hamil - bayi lahir kurang berat & memperlahankan pertumbuhan janin dlm kandungan

Menyebabkan pengeluaran air secara blebihan dlm badan
(patutla asik nk g toilet je...)

Menyebarkan penghasilan melatonin pd otak - fungsi tubuh badan telah diatur oleh melatonin

Menakluk sejenis enzim yg digunakan dlm pembentukan memori & akhirnya menyebabkan kehilangan memori

Mempengaruhi fungsi normal otak kanak2 - menyebabkan kanak2 lemah daya ingatan

Kata sy dlm hati ~~ sendiri mau ingat!hehe (",) Daa~~

Aku & kafein (Part 1)

Sapa2 yg dekat dgn sy tau la..sy ni hantu kopi..hahhaha...takut x?hantu ni..hihihihi.......:)
Sy rasa kegemaran sy pd kopi @ kafein ni menjadi2 tanpa sy cuba nak kawal pun.. akhirnya sy dah addicted.. Kena minum kopi/nescafe dulu baru sy cergas baik dr segi fizikal mahupun mental.. Setiap pagi sy kena mulakan hari dgn nescafe se'mug' barula sy x monyok sepanjang hari.. klu nampak sy monyok x bermaya mcm ayam berak kapur 2 maknanya sy x minum nescafe lg la 2..
Pas dah penat wat keje..masak @ kemas rumah ke...kena secawan nescafe...ahhhh..so refreshing.. Such a rewarding feeling.. Lebih parah, nampak kopi @ nescafe je.. sy kecur.. mcm org nmpak asam...adoyai..!

Tapi org cakap x elok minum kafein banyak2.. Maka sy pun bertekadla minggu ni sy nak bebas kafein... Sy dah isytiharkan dkt kawan2 n mr.noorie.. Minggu ni adalah Minggu Tanpa Kafein sy.. haha..adakah sy akan berjaya menempuhi hari2 penuh kesukaran ni......
Jom kita intai fakta yg sy godek2 kat bawah ni:

KEBAIKAN KAFEIN

Kafein yang terkandung didalam kopi adalah zat kimia yang berasal dari tanaman yang dapat menstimulasi otak dan sistem saraf. Kafein tergolong jenis alkaloid yang juga dikenal sebagai trimetilsantin. Selain pada kopi, kafein juga banyak ditemukan dalam minuman teh, cola, coklat, minuman berenergi (energy drink), cokelat, mahupun ubat-ubatan.(dalam hati sy kata ~ maknanye kafein bukan ada dlm nescafe jek..)

Kafein membantu Anda untuk berfikir dgn lebih cepat. Kafein yang terdapat pada kopi atau teh terbukti mampu memberikan signal pada otak untuk lebih cepat merespon dan dengan tangkas mengolah memori pada otak
(upin & ipin kata ~ betul betul betul!!hikhik)

Kafein mencegah gigi berlubang. Minum secangkir kopi hangat atau teh hangat sesaat setelah makan kek / biskut yg manis

Kafein mengurangi derita sakit kepala. Penelitian menemukan kafein yang terdapat dalam kopi atau teh (dalam jumlah tertentu) boleh mengurangi sakit kepala

Melegakan nafas penderita asma dengan cara melebarkan saluran bronkial yang menghubungkan kerongkongan dengan paru

Kafein dapat membuat badan tidak cepat lelah boleh melakukan aktiviti fizikal lebih lama
Kafein bisa meningkatkan rasa riang, membuat kita merasa lebih segar dan energik
(dlm hati sy kata ~ patutla rasa bersemangat pas minum kopi)

Perempuan yang minum dua cawan kopi atau lebih per hari dapat mengurangi risiko pereputan tulang (osteoporosis)
(dlm hati sy kata ~ sy minum paling sikit 2 cawan la..haha)

Kopi dapat meningkatkan penampilan mental dan memori karena kopi dapat merangsang banyak daerah dalam otak yang dapat mengatur tetap terjaga, rangsangan, mood dan konsentrasi
(dlm hati sy kata ~ patutla sy lebih concentrate pas minum kopi..kihkih)

Kafein dapat menangkal radikal bebas dan menghancurkan molekul yang dapat merosak sel DNA.

Kafein juga melindungi jantung
Untuk mengurangi risiko mengidap diabetes mulailah meminum kopi
(dlm hati sy kata ~ yela,kan kopi 2 pahit)

Parkinson jarang ditemukan pada orang yang minum kopi secara teratur

Minum kopi membuat sperma 'berenang' lebih cepat dan mampu meningkatkan kesuburan para lelaki
(dlm hati sy kata ~ kan org lelaki minum kopi nmpak lg maskulin..wahaha..)

Kata sy dalam hati lagi ~~ kata nak berenti ambik kafein tapi godek fakta 'KEBAIKAN KAFEIN' .. hahaha.. Mai secawan!!

Friday, October 15, 2010

1818 sudah kenaa..!

Wawawa...u olls pasan x?hit counter 2 dah mencanak2 & melepasi angka fav sy..1818..


Tapi siapakah gerangan yg bertuah itu..(walaupun hadiah x seberapa)..hehe..;)
Inila dia orgnye...

Ekceli, si cantik ni adik kt opis sy.. namanye Liza.. Ada sapa2 nak bkenalan ke?hihi(",)
Mereka2 di opis ni dah dekat2 nak hit nombor 2..terus memasing bukak blog sy beramai2...
Tapi sorang jek yg btuah..yg lain2 cuba lg ye..hihi.. Si Liza ni dia xde blog, so sy paste kan counter yg dah di print screen kan di n3 ni..

Inila buktinye~~>

Since 1 ofis je kan, leh pas je la hadiahnye.. Hari senin ni yek liza..hehe.. Ekceli sy nak tgk pemenang dulu baru sy nak cari hadiahnye..

Okla..next time kita wat contest n giveaway lain lak..Daa~

Memori baju kurung

Baju kurung & kebaya adalah baju rasmi sy ke ofis.. Ada org yg ada masalah ke ngan baju kurung? Kawan2 bloggers sy kt luar sana x dela..sy tau,hehe.. tapi sesungguhnya ada org yg ada masalah ngan baju kurung.. yg klu bahasa kelate ~koya ganah~ haha... yg menganggap baju kurung itu `kekampungan' & x stylo @ x moden...

Tak kisah la kan..apa org nak kata.. Biarla mereka dgn dunia mereka.. asalkan kita selesa dgn cara kita.. Bagi sy sy selesa pakai baju kurung atau apa2 sahaja baju yg longgar & menutup apa2 sahaja bumper yg seadanya ni -baik yg di depan atau di belakang..hehe...opps..adakah ayat sy sudah terlampau? x kot ek..;)

Sy agak sentimental pasal baju kurung ni..hehe.. Mak sy tailor n ada juga buka kelas mengajar menjahit (tp anaknye ni xpndai2 jahit jugak).. Masa memula nak masuk asrama dulu mak sy akan jahitkan berpasang2 baju kurung utk sy.. n setiap kali balik rumah time cuti, mesti ada baju kurung baru utk sy kat dlm almari, at least 2 pasang.. Mmg tiap kali balik mesti bukak almari dulu n cuba baju baru.. Seronoknye bila igt balik...hmmm.. ;)

Maka,banyakla koleksi baju kurung & kebaya sy.. Klu di asrama kadang2 ada juga baju2 sy yg jadi mangsa pinjam.. Juga klu time ada function @ dinner, (masa blaja dulu la,bukan skrg, baju sy x cukup glamer utk 2,hehe) pasti loker sy jadi mangsa utk deme2 nih memilih baju yg berkenan d hati..

Tapi sejak 1 peristiwa sentap yg jadi masa sy dok umah sewa dulu, buat sy tutup pintu almari sy dari tgn2 yg mahu meminjam baju sy... Pandai2 pulak nak tetas (bukak jahitan) baju sy sesuka hati.. nak bukak2 span bahu.. Hape lg, hangin satu badan la sy.. Klu pinggang ko 2 besar @ ko x suka pakai span ke.. jahit baju sendiri, pakai baju sendiri.. jangan memandai nak alter baju orang.. eeii..geram betulla...

Sekarang ni mak sy pun dah x brp sihat, x jahit baju dah.. Klu sy nak pakai baju baru kena tempah kat org lain..huhu... Baju2 sy yg mak sy jahit dulu ada lg semuanya dlm simpanan sy..& pakai sampai sekarang.. Bukan kedekut x derma skt kt org, tp sentimental value 2.. mak sy jahit..... skrg dah x merasa dah....

Okla..itula saja memori daun pisang..ehh..memori baju kurung sy... Nak balik menuntut ilmu menjahit ngan mak sy la selagi ada kesempatan ni.. Nanti leh sy plak jahit baju utk husna.. Ada sapa2 nak tempah? ;)
Xde? xpela..jom layan baju kurung husna yg dijahit oleh Tok Ma...(",)

Thursday, October 14, 2010

Drama Chinta

Rajin pulak nengok tb skrg ni..hihi.. Walaupun kureng ckit ngan pelakon utamanya 2 tp lakonannye ok la kan.. Dah terfolo pun citer ni..hehe.. Ekceli sy stat tgk pun kat tonton, x sempat la nak ngadap tb di petang hari.. nak masak2, nak main kejar2 ngan dak kecik 2..hihi..

Apa yg buat sy nak post n3 pasal drama ni kt cni..hehe.. Sbb, kwn2 pasan x, dlm cite ni ramainye watak2 yg mati.. setakat ni dah 7 kot.. Bak kata adik sy kat ofis ni, lama2 tinggal chinta sorang je kt dlm cite 2...hihi ;)
Emm..drama ni ok la kan.. dialog2 dia 2 i like.. leh wat kt termenung & berfikir skejap.. juga ada rasionalnye..bukan cam sesetengah drama yg skripnye merapu2 & ada yg boleh memesongkan akidah..huhu..parah 2.. Dalam drama ni mmg ada 'dialog maut' tapi penuh simbolik...

Okla.en.hubby dah tunggu 2, nak balik masak sambil tgk drama Chinta Chanduri..hihi..daa~

Nombor 18

Ehehe..tiap org mesti ada nombor kegemaran sndiri kan (ye ke tiap org mesti ada,x kot..hehe) Saya n hubby lak..kami sama2 suka nombor 18.. Mmg suka sejak masing2 belum kenal lg.. eh,sama plak..itula jodoh n chemistry namanye..hehe....yeye je...

Kenapa nombor 18? Sbb no.18 sentiasa muncul dlm apa yg sy buat.. Mestila sbb utama saya lahir 18hb..dalam ic (yg 4 digit blkg..klu yg 6 digit dpn 2 of course la kan,hihi), no matrik time blaja, diploma n degree..dua2 ada no 18..jumpa hubby lak lahir 18hb.. Ari 2 nyaris husna pun lahir 18hb gak.. due patutnye 9hb, tapi x rasa apa2 sampaila 18hb keluar darah.. suka hatila igt husna pun lahir 18hb, sekali dia buat gimik je..20hb baru betul2 bersalin..hehe..

Okla..counter visitor sy ni dah dekat nak mencapai angka 1818 ni.. Sapa2 yg leh hit nombor favourite sy tu leh x printscreen utk sy.. Saya ada hadiah nak bagi ni.. 1st giveaway dr saya... Tolong ye..hihi (",)

p/s Amy(Sinar Raudhah)~ sib baik sy dh kawin klu x berangan nak kawin 18.18.18..kikiki..

Heal the world..

Emm..sy kan..konon2 la kan..nak jadi wira..nak selamatkan dunia..kikiki..;) yerps,btul..seriously…
Ye sy tau, ape la sgt kudrat sy ni kan..sbb 2 sy nak ajak kawan2 sume.. Penah dgr x cite dlm buku teks skola kita dulu (mestila penah) ~ lidi,klu sebatang senang je nak patahkan..husna pun boleh..ehehe.. tapi klu banyak2222 lidi, seberkas cam penyapu lidi 2, kan ke susah nak patahkan..abah husna pun x leh nak patahkan..hehe..;)

Ok la..sy nak cite ni je.. Ari 2 sy ada join 1 program recycle2 brg buangan kita.. (yg x ble dinyatakan program pe..huhu..sori..) Tapi agak glame la jgk, ramai yg tau kot.. nnt dia dtg amik brg2 buangan kita, timbang pas2 kita dpt point pas2 leh redeem ngan brg..
Ekceli sy join bukan la point-driven sgt kan.. Klu nak sampai ke redeem 1 set home theatre alamatnye lg 10 thn la kot..hehe.. Drpd sy buang je sampah 2, baik sy anta recycle..lgpun senang, diorg dtg pickup d pintu rumah kita..so dah jimat masa kita nak pegi mbuang..
Tapi kan, jgn la plak tiap2 ari call suh dtg pikap.. Kumpul la dulu..n klu bleh sort out kan..plastik,kertas,botol,tin.. Sbb ada extra point utk kekemasan n kebersihan.. Means jgnla plak yg comot2 bercampur ngan sisa2 makanan ke kita bg jugak..
Oh ye!Abis 2 knp sy x nak bgtau nama program 2..kan benda baik 2… Emm, xde la.. Ekceli ari 2 mereka ada dtg pickup, dlm bulan 7 camtu.. pastu kan, point sy x update2 pun.. sy ada sms n tanya byk kali gak.. katanye tgh update la, apa la.. pastu lama2 sy dah fed up.. Mmgla kan mcm sy ckp td, bukan la nak sgt point 2, tp professional la skt wat keje.. dah program 2 konsepnye mcm 2, buatla betul2.. Skrg dh bulan 10, x kan x abis update lg kot..
Sudahnye, ari 2 kat rumah sy bertimbun2 smpah dgn botol,tin air,paper n tin2 susu husna yg sy dah siap2 sort out ikut kategori..heh.. Sekali, ada nyamuk kat rumah sy..dtgnye dari tempat sampah ni.. Apa lagi,sebelum kami kena saman sbb biak aedes 2 sblum slh sorang kami yg kena denggi --mengangkut la pegi buang.. Ye,sy x pegi anta ke tempat recycle.. tp sy harap, org yg kutip sampah sy yg cantik & kemas 2 pegi anta sana..huhu…
Dah jadi tabiat sy utk asingkan sampah smp kadang2 org igt sy ni pelik kot sbb tabiat sy ni.. Cuma klu kat luar sy cuba control skt walaupun sy rasa 'sakit mata' tgk org buang sampah sesuka hati.. Ye la..pegi beli air kotak 1 je, mintak beg plastik..x sampai 5 minit guna dah buang.. Pastu merungut kan cuaca kat luar panas....pikir la sendiri..
Juga klu pegi shopping, klu bleh kt bawak paperbag sndiri.. Even bukan hari sabtu pun (kt Selangor kn sabtu klu shopping xde plastik – pasaraya tertentu) ~ sy akan bawak paperbag sndiri.. Lagipun, kan lg sng nak bawak brg2 yg diletak dlm paperbag 2 drpd nak pegang plastik banyak2.. At least, klu hr sabtu 2, dah jimat la 20 sen beli plastik klu shopping kat Giant – itu 1 keping beg plastik, klu membeli penuh 1 troli, dh berapa beg plastik guna?hehe.. Emm..x kisahla kan, terpulang pada individu…(",)
Emm..itula.. sy nak ajak kwn2 sume ni.. kita buat sedaya mungkin utk membantu & menyumbang pd alam.. Mungkin kita rasa apa la sgt setakat aku sorang je yg buat.. tapi, klu sume org buat n x pikir mcm 2, impaknya akan jadi besar.. At least kita buat part kita setakat yg termampu..... (",)

Jom kawan2..(",)

(Pic from Google Image.tq)

Wednesday, October 13, 2010

Surat buat adik2..

Adik2?Hmm..sy ada raamai adik..(walaupun x penah ada adik kandung) hehe.. adik2 praktikal kt tempat keje ni.. Yg bestnye tiap2 tahun sy akan dapt adik2 baru..paling sikit pun 3 org...
Ok la..atas permintaan kan..n3 kali ni khas utk u olls.. Coz akak tau u olls baca blog akak.. tima kasih la bebanyak ye.. (yg bukan praktikal pun,yg lain2 pun kira tmasuk sama kat sini,hehe)

Memula skali nak ckp..akak ni jenis yg x pandai nak menunjukkan kasih sayang kat u olls..cewahh..hehe.. Hopefully n3 ni leh menjelaskan sikit isi hati akak... Akak x taula apa persepsi u olls pada akak kan.. tapi dr cakap2 yg akak dgr, "suka membebel" n a bit moody..n 'bossy' (ada ke yg ckp cam2?siap u olls..hehe)

Kenapa akak suka membebel ek? Sebab harapnya dengan bebelan akak yg penuh bermakna & agak2 menusuk kalbu 2 leh melekat la sikit dlm hati u olls kan...Tgk 2 kat sini pun nak mmbebel,hehe.. Camana akak leh ter'realize' sifat yg dtg dgn sendirinya ni.. Bila salah sorang u ollsla..akak baru halfway melontarkan kata2 sakti akak.. tanya "akak ni umo 20++ (umo dirahsiakn,hehe) ke, 60++...?" Ooo..nak cakap akak kuat membebel mcm mak nenek ye... Sejak 2 tiap kali akak nak bukak mulut je itula peluru u olls nak attack akak balik ye...hmm...

Lagi satu yg buat u olls x senang duduk mungkin ~ bila soalan korang akan dijawab kembali dgn soalan dr akak ~ At last jawapan 2 dtg dari mulut u olls sndiri..bukan akak.. Haha, sengal x akak wat cam2 kat u olls?kerek pun ada gak kan? Tapi u olls sedar x apa tujuan akak? Nak suh u olls brainstorm je.. Xkan sume nak kena suap dik..
U olls yg dtg sini sume bijak2 belaka..dah nak dpt degree/diploma pun kan.. Jawapan pd persoalan2 2 sume dah ada dlm kepala u olls, cuma x nampak je.. akak tolong cungkil je... Ada gak yg saja nak sakat akak kan cakap "ala,akak x tau jawapannye sbb 2 akak tanya kitorg balik.." Haha, nakal u olls ye.... Sometimes kot akak wat cam2...hihi..(",)

Akak bossy ke?Suka suruh2 ek?Akak buli u olls ye? Hehe..habis 2 klu akak x suruh u olls wat keje u olls nak buat apa? Apa yg u olls nk tulis dlm report nnt... Itula sbbnye akak suruh.. kan pelajaran paling berharga 2 datang dari pengalaman sendiri....uhuk2...

Juga yg ada termarah, tertempelak ke..terkasar bahasa walaupun nada akak lembut (bak kata u olls ~ akak marah dlm senyuman n kelembutan tapi pedihhh ~ Akak minta maaf banyak2...U olls dtg sini nak belajar kan? Akak la yg btanggungjawab nak make sure u olls gain something from here..so kena la pulas telinga sikit kan.. hehe..(",)
So far hubungan kita sume baik..even yg dah abis2 praktikal @ yg berenti keje sampai skrg kita masih keep in touch n ada yg masih rapat ngan akak.. Ada juga yg terus lost kontek.. sedih gak kan..terasa dilupakan je..hehe.. Sib baik akak selalu dapat adik2 baru tiap tahun..(",)

Okla..tulis pepanjang kang makin jiwang la plak.. Selamat buat keje ye...daa~

From,
Bos kecik yg kerek (u olls yg cakap)

(Google Image)

Cutest Baby Contest Bersama Sinar Raudah


Waa..kali ni nak join baby contest la plak..first time nih... Baby contest ni adalah anjuran Pn.Amy dari teratak Sinar Raudhah.. Sapa2 yg nak tau lebih lanjut @ nak join leh tgk syarat2nya kat sini

Inila gamba dak kecik 2 ~~~>

nama : AINI HUSNA BINTI NOORIE REDZUAN

umo : 1 tahun 7 bulan

ibunye : RAHAYU ABDULLAH

~Sekian Terima Kasih (",)~

Tuesday, October 12, 2010

Ben Ashaari Blog

Ini la dia..sapa x kenal ngan blogger Ben Ashaari yg glamer 2..hehe..
Beliau ada wat contest pencarian header dlm "Milik Siapakah Header Ini?"
Nak join jugakle.. mana tau Encik Ben dtg terjah teratak buruk sy ni.. Glamer skt..hehe..
Sapa2 yg nak tau lebih lanjut pasal contest 2 bleh klik kat sini (",)

My first award (",)

Memula nak cakap..tima kasih banyak2 kat Pn.Yasmin sbb bagi award ni kat sy.. Really appreciate it.. Al maklumla, sy ni pendatang baru dlm komuniti bloggers ni.. Macam budak baru masuk sekolah la kan.. Bila ada org nak kawan n menerima kehadiran dgn baik..sgt2 terharu rasanya..;)

Okess..nak jawab soalan lak-->

1) Write 5 interesting facts about the person who gave u this award....
  • Kita baru kenal tapi rasa cam dah lama kenal ;)
  • Seorang pendidik (cita2 sy yg x kesampaian..)
  • Hubbynye senegeri ngan sy (daerah mn ye?)
  • Has 2 gorgeous kids
  • Suka citer pasal family n anak2 (leh share n dptkan tips)
2) Write down 10 interesting facts about yourself and your hobby...

  • Dah guna nick ayu_oyie sejak 8 tahun lepas...singkatan RAHAYU n NOORIE
  • In accounting field..seorang supervisor yg kuat membebel..hehe..
  • Suka buat akaun..rasa cam main puzzle...
  • Sangat suka membaca & obses dgn buku...(tp skrg dh kurang masa nk mmbaca)
  • Suka berkawan tp icebreaking lambat skt..hehe..
  • Still pakai baju yg masa form 2..(badan x naik2 wlupun dah try nk gemukkan skt badan)
  • Princess of my hubby ..(isteri yg dimanjakan..luv u sayang :))
  • Rasa aman di dapur & tenang time potong bawang...
  • Caffein-addicted..white coffee..owh!!(tgh cuba kurangkan)
  • Kelemahan - pantang orang kempen mesti beli @ terjebak (adoyai!!)
  • Top of wishlist skrg..nak ada rumah sendiri...n menetap di kampung halaman tercinta..
3) Pick your most 10 deserving recipients and describe them...

~~5 je boleh x?kita x ramai kawan lg la..hehe..

  • {pn.yasmin} bagi balik award ni kat dia jugak..bleh ke?hehe..
  • {pzi} kawan 1 geng masa memuda dulu...dah lama kt x jumpa kan?
  • {rose} kawan lama gak..tp dia dah jarang update blog..bz kot..
  • {alfajuliet} beliau dh dpt award ni, tp kt nk bagi juga..sbb antara yg rajin jenguk blog kt n komen ;)
  • {dira} kawan baru wif a super cute daughter..dok bangi gak..kat ne ye?hehe..

~~~~~~~~~~~~~~~~~Sekian, terima kasih (",)

Kedai makan yg berkira..

Memang la kena berkira kan..dah nama meniaga.. Tapi kalau melampau sgt..x leh berlebih kurang, nak2 lg regular customer, rasa nyampah la jugak kan...
Kisahnye, dekat ngan opis ni adala 1 kedai makan 2..x leh la sebut nama & lokasinya, itu menabur pasir dalam periuk nasi org..hehe.. Kedainye ok la..banyak lauk, bersih, pekerjanya xde yg import2,sume local punye.. Kira ok la nak menjamu selera.. Since itu la kedai yg paling dekat n paling ok kat cni, maka kedai 2 pun dah jadi kantin kitorg utk tempoh yg dah lama.. Breakfast n lunch..kekadang mlm pun..

Tapi..yg sy x puas ati skrg ni...mahal x yah cite la kan... tapi tang berkira sgt2 2.. 10sen pun x kurang... regular customer kott.. Kacang panjang 4inci pun cas 20sen.. ari 2 amik kuah je..cas 50sen.. aihh..

Sudahnye, sy dah 2 minggu boikot kedai 2.. Sebelum ni pun ada juga bawak bekal, tapi jarang.. Semenjak 2 menjak ni tiap2 hari membekal...langsung x jejak dah.. Poket selamat, encik hubby pun suka.. lagi puas hati bawak bekal katanye...

Kepada tokei kedai yg berkenaan, semoga dengan berlebih kurang RM1, Allah kurniakan RM5 lebih pada anda... (betul ke ayat sy ni, asal faham sudah la ye..hehe..)

Monday, October 11, 2010

Apa status hari ni?

Status pe?Bujang?Kahwin?Janda?Duda?Hehe..

X de la..bukan status 2..tapi status kat facebook ni... Macam2 jenis status yg kita leh baca hari2.. Antaranya ----~>

Buat ucapan & greet kawan2 ~ contohnye "Selamat pagi", "Selamat Malam", "Selamat Menjamu Selera", "Selamat Bercuti"...etc etc..mcm2 jenis "Selamat" la...Orang2 mcm ni boleh menceriakan hari kita..;)

Tulis diari ~ sume benda yg dibuat & update diri sendiri, sume nak tulis kat FB..bangun pukul berapa,gosok gigi berapa lama,makan x habis,pensil patah..sume nk bgtau..

Tempat lepas perasaan~ hepi,marah,sedih..FB la tempat mengadu.. Cuma yg sy kurang setuju klu gaduh laki bini @ merajuk ngan pasangan--x payahla kot nak tulis kat FB..nak suruh 1 dunia tahu ke? Itu dah mengaibkan pasangan namanya....

Jiwa kacau ~ lebih kurang cam kat atas tapi yg jenis jiwa kacau memanjang ni kadangkala agak kurang menyenangkan kita nak membaca..nak komen pun dah malas..
Lepas geram ~ nak marah kat sorang, tapi post kat FB, sume orang tau....Dia x tulis pun nak marah kat sapa tapi ayat berapi2 siap maki hamun & dedahkan sume keburukan org 2.. Orang2 yg terdekat mungkin tahu & secara x langsung dah mengaibkan org yg dimarah 2....

Kontroversi & tarik perhatian ~ post something yg agak2 wat orang tertanya2..tapi bila org tanya x nak pulak bgtau..klu rahsia sgt jgnla tulis kat FB..huh! Contohnye ~ "Sedang menghitung hari...." Tak ke org tanya ke, 'menghitung hari apa ye?'Pastu jawab, 'adala, rahsia..'...


Ruang pameran & menunjuk ~ tepek berjuta2 gambar waima pergi bercuti ke, beli rumah baru ke..(gambar pagar rumah,peti surat,tombol pintu..sume ada..) Juga x kurang yg post camni "Terima kasih kepada hubby ku atas hadiah cincin berlian & pelancongan ke Paris sempena ulangtahun perkahwinan kita yg pertama.." Jangan sampai kita wat camni disertai dengan rasa riak & nak menunjuk..

Usahawan ~ Jual2 barang & network business di FB..pastu tag2 org..kita yg xde kena mengena2 tapi kena tag ni penatla nak baca notification yg berbaris2..at last, remove tag je jawapan dia.. Dan tak kurang juga, bila ada ntah sapa2 yg nak add kita yg kita x kenal pun... Mungkin nak tambah network utk meluaskan lagi bisnes mereka...

Petani,penternak,chef etc2 ~ ni kes online game nih..hehe..sy pun penah terjebak jugak...seronok main ni..tapi skrg dah lama tinggal... Jadi chef di alam nyata pun x menang tangan apa lagi nak memasak 4 jam sekali di alam maya, tu belum masuk nak menuai tanaman lg..hehe... Bila dah lama tinggal ni, still dapat lg gift2 yang melimpah ruah dari rakan seperjuangan...klu dapat gift betul2 kan best....;)

Emm..ada macam2 la..ada sapa2 nak tambah?Hehe...Saya bukan la mengata sesiapa..saya pun mungkin ada termasuk dalam golongan di atas... Cuma kena control sikit, x bleh lancang sgt coz mertua & ipars ada dlm friendlist..hehe...Sib baik x add bos je..(",)

Saya ada juga terbaca 1 artikel 2 yg cakap camni ~ "Status facebook adalah mewakili siapa dirinya.." Jenis pemarah ke, jiwa kacau ke, jiwang karat ke...hehe... Kita leh tau dari status yg ditulis kt FB nye...

Gunakanla FB sebaik2 nya..mostly utk stay connected ngan kawan2 yg ada & re-connect ngan kawan2 yg dah lama lost contact...Hepi kan bila ter'serempak' ngan kawan yg dah laaaaama terpisah, tetiba jumpa kat FB...(",)

Apapun..semoga apa yg kita buat sehari2 x mendatangkan dosa pada kita..baik dalam FB ke, blogging ke...Saya minta maaf ye klu n3 sy ni menyinggung perasaan sesiapa...Sama2 la kita berpesan2..Daa~
(Picture ihsan Google)