Thursday, August 26, 2010

Pengasuh suka, mak ayah lebam mata..

"Hari ni dia asyik tido je kak..dari pagi smpai petang..ni balik rumah mesti x tido ni..."
Itulah ungkapan azimat yang keluar dari mulut pengasuh husna petang semalam..Ha, itulah sebenarnya fenomena yang berlaku ke atas dak kecik 2 sejak seminggu ni..
X taula angin dari mana melanda yang buatkan dia kerja nak maaainnnn je..nak2 di malam hari...pukul 1 pagi baru menguap nak tido..pukul 4 dah bangun sahur sama2 ngan kami...Ada 1 hari 2..langsung x tido sampai pukul 5.30 pagi dah habis sahur baru dia tergolek depan tv sambil tangannye masih pegang mainan...
Bawak gi nursery sengih lebar la pengasuhnya bila cakap husna ngantuk ni..smlm x tido langsung...Alahai..husna..husna..alamatnye lebamla biji mata umi n abah gi keje ni.....

Gambarnye ngah tido with her bestfren..(",)

Wednesday, August 25, 2010

Dah jadi Mak Long!!

Owh..rajinnye saya hari ni pagi2 dah update blog...Bukan apa..tengah hepi & excited sbb semalam adik ipar saya dah selamat melahirkan baby nye yang sulung..dan juga anak sedara sulung kami...
Al-maklumla..kami ni keluarga kecik..adik beradik x ramai..so bila ada apa2 event penting macam ni mmg terasa sangat involved la...mungkin bagi org lain dapat anak sedara 2 biasa2 je kot..hehe..
Yang bertambah-tambah gembira time ni..of course la 'aki'nye..dah dapat sepasang cucu...Tahniah utk abah & ma..semoga dengan bertambahnya anggota dalam keluarga kita akan mengeratkan lagi kasih sayang dalam keluarga kita...;)
Gambar kiri~~Our Newborn Nephew
Yang belah kanan ~~ Husna masa umo 1 hari..
Bila ditilik2...cam nak sama lak plak muka dua bersepupu ni...eh,tapi saya je yang perasan cam2 kot..x pun..muka baby baru lahir kan sume nak sama je..em..ape2 jela...hehe...Yang penting kami nak balik kampung esok!!

Tuesday, August 24, 2010

Husna & Ekzema..(Extra..hehe)



Gambarnye yg paling latest...tgk pipi dia 2..dah licin..
Alhamdulillah...senang hati umi & abah...;)


Ada sikit lagi nak sambung pasal topik ni....hmm..berkobar2 ni...mana x berkobar2..lebih setahun saya hidup dgn dilema anak ada sakit ni...sampaikan sepanjang memori saya semasa husna kecil..pipi dia sentiasa merah...x pernah betul2 licin..Bila tengok baby lain..licin je kulit..rasa jealous pun ada..rasa kesian kat husna...Bila pergi tempat public, mmg orang akan pandang2 la...x kurang juga yang tegur...Ramai jugak yang cakap...anak mereka..cucu..anak sedara..& yang sewaktu dengannya pernah kena ekzema...tapi setakat ni x pernah pun saya tengok baby yang berkeadaan mcm husna...teramat jarang...semua baby lain kulitnye comel2,licin & bersih je.....
So dari pengalaman saya...camana saya handle anak yang ada ekzema ni...Ok..ni ada beberapa panduan la...ni semua hanya berdasarkan pengalaman saya semata-mata......:
  • Masa baby - jgn guna apa2 mandian @ syampu ~mandi air kosong camtu je..Bila dia dah besar skt..umur setahun ke..guna produk yang xde unsur sabun & lembut..Untuk husna sy guna produk SEBAMED FOR BABY..
  • Jangan ada karpet dalam rumah.Cukup tikar getah @ tikar je..
  • Jangan bagi mainan berbulu-cam teddy bear..
  • Elakkan dia panas @ berpeluh..sbb bila berpeluh dia rasa gatal...Klu bleh pasang aircond kat rumah & selalu mandikan dia..
  • Pakaian dia termasuk cadar,sarung bantal, selimut - basuh guna sabun khas utk basuh baju baby & bilas ngan antiseptik @ rendam air panas..
  • Selalu sapu & mop rumah - elakkan rumah berhabuk.
  • Jangan ada pets - kucing ke..hamster ke..
  • Jangan biar kulit dia kering - selalu sapu losen @ pelembab..Sbb klu kulit kering lagi gatal..
  • Jumpa doktor pakar kulit kanak2...& stick ngan 1 doktor je..sbb lain doktor, lain ubat..Klu kita main sapu je ubat pe yang diorg bagi..takut kulit jadi immune & klu ubat yang ada steroid yg kuat boleh menipiskan kulit....

Husna & Ekzema..(Final Part)

Oklah...dipendekkan cerita...saya pun bawakla anak saya ni pergi klinik pakar kulit..doktor bagi krim (dah lupa nama pe..)..alhamdulillah krim 2 berkesan utk menghilangkan kerak di kepala dia 2...mmg hilang terus la...Tapi kat pipi dia agak susah...mmg sentiasa ada merah2...
Memang mencabar nak menghadapi situasi anak berpenyakit ekzema ni....antaranya (selain dari dugaan wang ringgit & masa) ----yang paling x tahan bila ada suara2 sumbang (oleh mereka yang sentiasa merasa diri mereka best!..)..kata kita x reti jaga anakla..x jaga kebersihan rumah la..x lap muka anak lepas menyusu la...& jugak yang x bagi anak mereka dekat dgn anak kita sbb takut berjangkit!!!
Excuse me!Ekzema x berjangkit ok..!...Macam tu la hakikatnya..orang boleh berkata apa saja...kena kat diri sendiri baru merasa.....


Hmm...tetiba hangin lak..hehe...Okla,sambung cerita...Start dari klinik yang pertama 2...maka bermulala perjuangan kami suami isteri menjelajah dari 1 klinik ke klinik lain demi anak tersayang...pantang orang sebut klinik mana yang bagus..terus pergi..Dan itula kesilapan kami sebenarnya....
Sepatutnya x boleh main tukar doktor & ubat cam 2 je..kena wat treatment ngan 1 doktor je so doktor tu boleh sentiasa pantau keadaan anak kita & kesesuaian ubat...
Tengokla pipinya yang merah tu...masa ni umur dia 10 bulan..

Husna & Ekzema..(Part 2)

Ok sambung yang semalam...emm..tengok gmbar yang saya attach dalam post semalam kan..kat pipi dia ada merah2, melepuh & berbingkai..macam kurap pun ada...Tapi sekejap dia naik..sekejap ok..
Seingat saya mula2 ekzema dia teruk..lepas kepala dia kena cukur licin masa 54 hari...Pas cukur,masa mandikan saya basuh ngan syampu..masa 2 guna barang2 mandian dia yang brand biasa2 je la..Lepas kena syampu 2 la..kepala dia start berkerak...mula2 sikit...makin lama makin banyak & tebal & berair..
Inilah rupanya kepala husna masa 2....
Masa ni kepala dia berkerak & merekah2 keluar air...Dia pulak asyik menangis & merengek je..mungkin gatal & miang...Masa 2 kan baby..pakai sarung tangan...tangan dia gosok2 kepala dia pastu gosok pulak pipi dia...dahh..air bisa 2 terkena pipi dia habis muka pulak naik....

Macam ni la keadaan pipi husna masa tu...hati ibu mana x sedih tengok keadaan anak teruk macam 2...Msa tu memang dia asyik menggaru je..garu kepala..garu muka...tu salah satu sbb yang memburukkan keadaan sbb boleh merebak-rebak & menyebabkan jangkitan kuman....

Monday, August 23, 2010

Husna & Ekzema..(Part 1)

Dalam keasyikan melayan facebook..tetiba tertarik ngan status sorang kawan lama yg bertanya pasal ekzema..
Sebenarnya isu ekzema ni sgt dekat dgn saya..Husna adalah antara penghidap ekzema yang agak teruk..Tapi sebelum 2..buat yang masih asing dengan penyakit ni :~
"Ekzema atopik adalah sejenis penyakit kulit akibat tindak balas hipersensitif yang menyebabkan radang, gatal-gatal, kulit kering dan bersisik."

Kalau nak tau lebih lanjut bolehla klik kat link kt atas.....

Ok..berbalik kepada pengalaman saya sendiri mengenai ekzema ni..Husna dah start naik merah2 kat pipi & celah2 pelipatan dia sejak umur dia 40 hari lagi..Mula2 igtkan ruam susu..so memang jaga betul2 la..lepas menyusu je terus lap dgn air suam..klu bf sambil baring pun..make sure x tertidur...Tapi, dah lap setiap kali nyusu pun pipi dia tetap merah....celah2 leher lagi la..sampai berair....Ada jugak yang cakap sbb Husna lahir overdue..sbb 2 kulit dia jadi mcm 2....ada jugak yang cakap sakit 'kenan' (kt sini disebut sawan kot)....
Masa 2 sy memang x tau apa2...anak sulung..nak pegang baby sendiri pun x pandai lagi..apa lagi istilah2 ni semua 2....so terima je la apa yg orang kata & suruh....

Gambar masa husna 40++ hari....

(to be continued...)

Menanti kelahiran anggota baru....

18 Ogos..di samping tarikh 2 adalah besday hubby - En.Noorie Redzuan..(dedikasi besday abang akan dibuat specially dlm post akan datang..;),tarikh 2 jugak adalah tarikh due adik ipar bersalin...emm..x sabarnye nak menunggu kelahiran anak saudara pertama..maklumla..sy ni anak tunggal..hubby pulak anak sulung 3 beradik je..adiknye baru sorang yg dah kawin...so ni anak saudara kami yang pertama la ni..x sabarnye kami pulak yg lebih2...
Sebenarnya dah 4 hari adik ipar terlepas due ni..sekarang masih di hospital di terengganu...kami yang di kejauhan ni hanya mampu bertanya khabar..rasa nak terbang balik je...sabar2..lagi 3 hari nak balik ni..harap2 baby dah keluar time 2...
Baby..cepat keluar..mak long, pak long & kak husna x sabar nak tengok baby ni...;)

Wednesday, August 18, 2010

Percutian 3 hari 3 malam..

Inilah dia tempatnya kami meluangkan masa 3 hari 3 malam di dalam wad Lily 3 Hospital Pakar An-Nur...Dalam pada umi & abah dok berkira2 nak pergi bercuti..dgn x disangka2 husna dah sponsor kami tidur free kat cni 3 hari 3 malam...

Sebenarnya pengalaman husna masuk wad kali ni agak menggerunkan..mula2 igt dia demam biasa2 je..bagi makan ubat x surut2..bawak pegi klinik pun x baik jugak..biasanya dia demam skejap je..pas makan ubat terus baik..tp kali ni nmpak agak teruk..merengek je..

Bila dia dah start x nak minum susu & makan apa2..kami dah makin risau..tambah pulak badan dia panas & mulut dia pecah2...malam 2 jugak dkt pukul 12 pegi hospital...emm..time kt sana..nak menunggu pulak lama..badan dia dah makin panas & dia pun dah terlentok dah..masa kt bilik doktor, tkejut jugakla doktor suhu badan dia 40 darjah celcius..nasib baik x sawan..nauzubillah.......


NI GAMBAR MASA 1ST DAY..lepas bertarung ngan doktor masa nak cucuk drip utk dia..akhirnya husna kepenatan sampai tido semalaman..
2nd day..muka org sakit..alala..cian die....


Masa ni demam dia dh surut,tapi dalam mulut dia ada ulser..banyak la jugak..sian pulak tgk keadaan dia cam 2..ulser 2 yg buat dia xnak mkn minum..masa ni bgantung spenuhnye pada drip 2..doktor kata kalau ulser dlm mulut+bintik2 kt tgn & kaki..besar kemungkinan dia kena HFMD - http://en.wikipedia.org/wiki/HFMD#2010


2nd day lg..sume makanan x nak..susu pun xnak..tp aiskrim habis 1 mangkuk..hehe..xpela..janji husna makan..aiskrim 2 kan sejuk..boleh redakan ulser dia kot... Masuk hari kedua ni, kami terperasan ada keluar bintik2 kat tangan & kaki dia..at last, doktor confirmkan yang dia mmg kena HFMD..terkejut & risau Tuhan saja yang tahu...tapi doktor cakap since dia dah x demam so xde apa perlu dirisaukan..bintik2 yang keluar 2 biarkan je..yang penting kena continue antibiotik dia...Alhamdulillah..lega....dalam hati doa semoga x de apa2 yg buruk berlaku.......

LAST DAY...Alhamdulillah Husna dah sihat..dah boleh makan..yeay!!maknanya kita leh kuar hospital...umi pun dah terbayang2 kerja yang melambak2 kat ofis....Semoga husna sihat selalu pasni..insyaAllah....



Monday, August 2, 2010

Nursery baru vs debaran abah..


Al kisahnya berlaku 1 peristiwa besar dlm hidup si kecil husna..nk kena tukar nursery hehe..ala2 nk pindah sekolah la..mcm kita masa kecik2 dulu..nk pegi tempat baru..mestila bercampur baur perasaannya..excited, takut, hepi..sume ada..tapi dalam kes sekarang ni..si budak comel 2 baru 16 bulan kot..x tau apa2 lg..masa hari last kt nursery lama hari 2..cikgunya siap nangis2 lagi..husna mantain je lompat2 sebab umi dia dh datang nk bawak dia balik..
So, sempena husna nak tukar nursery ni siapa yang tukang berdebarnya?hehe..nampaknya En. Noorie la yg x senang duduk..weekend ni asyik cakap pasal nursery baru je..2,3 x dok tanya barang2 husna cukup ke x..nk bawak susu n pampers yg mana..husna nangis ke x nanti..praktis nk g sana x yah cakapla..2,3 x test masa..ukur jalan nk g nursery di depan rumah 2..(depan x depan la jugak..x la dekat sgt..dalam 10 minit)..
Maka pagi2 tadi, kedengaran la abahnya bangun awal nk bersiap..(biasa uminye bangun dulu)..bila umi bangun tengok barang husna yg nak diisi dlm beg nursery dh siap..botol susu, pampers & sebagainye..lepas 2 dimandikan husna..pakai cantik2..sambil pakaikan baju mcm2 la pesanan kata2 azimat utk aini husna yg x berapa nak faham apa yg sedang berlaku 2..Time abahnya dh nak mandi, dah masuk dalam bilik air..sempat lagi keluar balik pesan kat umi suruh bagi husna minum susu kenyang2 dulu sbb takut kejap lagi nangis..at last umi bersuara.."ok2..abah rilex..abah mandi dengan tenang ye..nnt umi bagi husna minum susu kenyang2.."..
Begitula seadanya episod debaran En.Noorie sempena husna nk pindah sekolah..agak2nya time husna nak kawin nnt camana la ye..??(",)