Friday, November 26, 2010

Mengada-ngada..(Part 1)

Dalam majalah Pa&Ma keluaran Disember.. sy tertarik dgn 1 artikel~~ 5 TANDA ANAK MENGADA-NGADA ~~

Pas baca, sy sua kat incik Noorie.. tersenyum2 kelat dia baca. Artikel ni adalah utk perkembangan anak 3-4 tahun..nampaknye pd usia husna skrg, dah ada tempias sikit2 ni.. kena cegah sebelum parah ni...huhu...


1) MERENGEK TANPA SEBAB
~~sifat cemburu especially klu dh ada adik baru-rasa diri x disayangi lebih2 lg adik baru dpt lebih perhatian - so dia akan merengek tanpa ada sebab munasabah sbb budak2 kurang memahami kemahiran mengawal emosi ~
HUSNA?Yes..~xde adik baru lg pun dah merengek tanpa sebab..sy pun x faham,kekadang saja je nangis semata2 mintak nak didukung..since sy yg rajin melayan manja 'kededek' dia 2 yg dia lg ngengada..


2) MENANGIS APABILA PERMINTAAN TIDAK DIPENUHI
~~situasi ni dialami oleh kebanyakan kanak2..tp pakar cakap, budak2 sekitar umo 16bulan hingga 3 tahun mmg lumrah mcm ni - satu perkembangan NORMAL sbb pd usia ni mereka mempunyai KEMAHUAN TINGGI, PENTINGKAN DIRI & KECEWA APABILA TIDAK MELAKUKAN TUGASAN @ MEMANIPULASIKAN MAINAN SPT KEHENDAK MEREKA

HUSNA?Yes..~marah klu kita stopkan dia buat apa yg dia tgh buat & x ikut kemahuan dia.. Mulanya kami sgt risau dgn perangai dia ni apa yg termampu kami buat adalah alih perhatian dia & tukar larangan kepada arahan~org tua kata "baik suruh dari larang"~

contohnye dia sibuk nak sepahkan tupperware n periuk belanga sy dr kabinet, klu larang lg buat sakit hati sebaliknye sy akan cakap "husna tolong umi susun balik ni, dah siap tutup pintu ni ye.." to my suprise, dia susun benda 2 elok2 pastu tutup balik pintu kabinet 2 then tepuk tangan..di muka dia terpancar rasa puas hati & bangga sbb dah laksanakan tugasan yg umi suruh dia buat.

Manja @ ngada2 @ banyak akal?

5 comments:

  1. ngada2 saya terletak di no. 1, merengek tanpa sebab. hahaha

    ReplyDelete
  2. maybe anak gegirl kot gitu...
    akak ada penagalam 3 hero..
    siyez ckp mmg tak mengada2 tau
    senang urus
    sekali keluar suara tarzanku..terus senyap dan patuh

    tapi ngan mek sarah nih..
    samalah ngan husna..manja kededek + ngada2..huhu..cengeng lagi
    pendek kata lengkap pakej..

    ReplyDelete
  3. NM~ hehe..2 yg x tahan 2..x faham apa kemahuan sbenanye..;)

    K.ROZI~ ahaha..sib baik ada org faham ayat sy "manja kededek"..emm..ye kot,gegirl mmg gitu..huhu..

    ReplyDelete
  4. salam..

    amy choose number 1 , merengek tanpa sebab walaupun amy x kisah pun sebab suka layan kerenah budak2 he3...

    ReplyDelete
  5. salam
    ayu : emmmm btllah...kdg rasa grm jek tp xsampai ati lak nk mrh lama2 huhuhu

    ReplyDelete