Friday, October 1, 2010

Sayangkan Anak @ Rosakkan Anak?? {Part 2}

Meh kita sambung borak kat cni lak ye..hehe J
Terlebih dahulu, saya nak minta maaf sekali lg.. Saya x nak nada tulisan sy seolah2 kami pandai sgt didik anak @ anak kami bagus sgt..sy cuma nak share je apa yg kami amalkan sbb skrg kami nampak hasilnya.. Bak kata orang, anak kecil ni ibarat kain putih, kitalah yg letak corak & warna…..
Emm…x salah kita nak manjakan anak & menggembirakan anak… Cuma, kita sebagai ibu bapa kena tetapkan limit @ batasan.. Supaya dia dapat bezakan yang mana boleh, yang mana x boleh , juga mana yg baik, mana yg buruk… Awal2 dulu sy agak manjakan husna & biar kan je dia buat apa yg dia nak, janji dia x nangis.. Tapi suami sy agak kurang senang dgn cara saya & sedarkan sy ~~kita kena latih dia dr skrg, apa yg ok & apa yg x ok, klu x perkara yg x elok 2 lama2 akan jadi tabiat~~ Contohnye, makan x habis @ makan guna tgn kiri @ buang2 makanan @ main kepala org yg lebih tua @ pukul umi & abah @ campak barang bila kita mintak @ letak kaki atas meja makan dll
Mula2 tegur dulu & cakap 'x boleh', klu dia buat lagi & lagi, jgn teragak2 nak marah & klu perlu cubit skt..(biasanya suami sy yg cubit, sy mulut je bising..huhu) Ada juga masanya bila dia main benda yg x sepatutnya, contoh purse kita ke, disepahnya habis duit & segala macam kad2 kat dalam 2 – kami akan ambik brg 2 & simpan..jgn biarkan dia terus main..Biasanya mmg dia akan meraung & marah..jgn mudah simpati..itu semua hanya bersifat sementara.. Alih perhatian & pujuk dia, terangkan baik2 ~ada benda yg adik boleh main & ada benda yg adik x boleh main..yg ni x boleh..~ Yang penting jgn berkompromi, jgn ada pelepasan > contohnya-'xpela, kali ni je bg dia main,lain x jgn bg..' Itu menunjukkan kpd anak kt yg kita x serius larang dia & buatkan dia x brp endah di lain kali ~'ala,sebenarnya benda ni ok, umi je nak marah2..hari 2 adik main boleh je..'
Juga kalau marah, marah betul2..maksud sy bukan marah gila2..tapi, klu masa marah 2 rasa nak tergelak, jgn gelak @ senyum time 2..nanti dia igt kita main2.. Jadi lain kali dia x takut akan amarah & larangan kita & anggap kita x serius.. Sebab selalu terjadi kat kami, bila kita marah dia, dia pandang je kita dengan mata bulat & muka comel dia seolah2 agah kita supaya kita senyum.. Kami mmg x tahan nak gelak, cepat2 pandang tempat lain @ pun lari sekejap utk lepaskan gelak.. Pastu sambung wat muka serius balik, lepas suruh dia salam mtk maaf & cium kita baru buat macam biasa balik..

Husna & Ummi (",)

Lagi satu perkara yang mengganggu pemandangan & fikiran saya.. bila ibu bapa langsung x kisah akan apa yg anak2 mereka makan.. Budak2~mmg suka junkfood,gula2,aiskrim,coklat & segala bagai air kotak,air gas..macam2 la.. Janganla ikutkan sangat… Untuk kebaikan dia juga..
Kalau yg baru umur setahun 2 kita dah sumbat macam2, lebih parah kita x kisah sumbat dia ngan air coke, nescafe ke, bagi makan jajan-jajan yg banyak bahan perasa & pewarna serta segala macam kimia dlm 2.. Even air kotak yg katanya ada banyak vitamin, khasiat kat dalam 2..sebenarnya kandungan vitamin & khasiat kat dlm 2 sikit je klu nak dibandingkan dgn tahap gula, perasa tiruan & pewarna tiruan yg digunakan..
Jangan ajar anak makan benda2 tu semua..kita sebagai ibu bapa ni pun, kenala tunjukkan contoh jugak.. Kalau kita x nak anak kita buat, kita janganla buat.. Kalau dia nak, meronta2, nangis bagai nak rak sekalipun.. macam sy ckp td, jgn mudah simpati, itu semua hanya sandiwara yg bersifat sementara ..
Biasala, nak mendidik ni banyak tumpah keringat & air mata... Anak kita mungkin tersenyum gembira mengusung jajan & meneguk minuman ringan yg sedap 2.. Takut kita yg x boleh nak senyum nnt klu anak kita kecik2 dah kena diabetes @ penyakit2 lain disebabkan gaya pemakanan yg x sihat..

Okla..dah berjela ni…kt sambung next n3 ye(yg last dah, nnt kita tukar topik lain lak) daa~ (",)

2 comments:

  1. cara semuaorg berbeza dlm mendidik anak2..kita tak leh kata cara org tu tak betul itu ini, sedangkan bagi dia maybe ok...walau apa pun good tips

    ReplyDelete
  2. cik alfa~thanx (",) x terniat d hati sy nak point org slh itu ini, just share cara sy..sy mtk maaf byk2 klu tulisan sy mengganggu sesiapa..;)

    ReplyDelete