Monday, October 25, 2010

PMS..

Haha..ari ni nak share topik yg 'sulit' sket.. PMS~PreMenstrual Syndrome.. Bley x nih? hehe..;)

Sy rasa kita dah makin terbuka nk bcakap pasal ni, org lelaki pun sbenanye patut tau psl sume ni..supaya lebih mengenali pasangan masing2...kikiki ;)

Sy nak share sebahagian dr simptom2 PMS ni. Antaranya :~
  • Bad mood ~ angin x baik, rasa nak marahhh je..
  • Sensitif, cepat nangis
  • Badan rasa letih & lesu
  • Insomnia ~ susah nak tido
  • Selera bertambah & food craving esp salty & sweet foods
  • Jerawat
  • Sakit & cramp kat bahagian abdomen & pelvik
  • Sakit kepala
  • Muntah2
  • Pengsan

~~; {ada lagi lain2, sy sebut yg common je..}~~

Kebanyakan org kaitkan PMS dgn period pain je...yg rasa sakit kat bahagian pinggang.. Sebenarnye 2 sebahagian dr PMS..


(pic yg chomel ini ku pinjam dr Mat Google)

Sy adalah penghidap PMS yg teruk di zaman anak dara dulu.. Sy penah pitam & muntah2 yg teruk... Orang kata pas dah kawin PMS akan baik, betul la jugak kot.. Setakat ni pas kawin sy dah x de krem yg teruk sampai berguling2 cam dulu, cuma ada rasa x selesa, loya & food craving jek..

Apa yg pasti, emosi mmg akan jadi sgt tidak menentu,.even the smallest smallest thing can pissed me off...!

So, kaum lelaki,. klu pasangan anda bertukar jadi 'singa betina' jap 2.. Cuba la faham.. mungkin 2 adalah PMS...(",)

No comments:

Post a Comment