Friday, October 15, 2010

Memori baju kurung

Baju kurung & kebaya adalah baju rasmi sy ke ofis.. Ada org yg ada masalah ke ngan baju kurung? Kawan2 bloggers sy kt luar sana x dela..sy tau,hehe.. tapi sesungguhnya ada org yg ada masalah ngan baju kurung.. yg klu bahasa kelate ~koya ganah~ haha... yg menganggap baju kurung itu `kekampungan' & x stylo @ x moden...

Tak kisah la kan..apa org nak kata.. Biarla mereka dgn dunia mereka.. asalkan kita selesa dgn cara kita.. Bagi sy sy selesa pakai baju kurung atau apa2 sahaja baju yg longgar & menutup apa2 sahaja bumper yg seadanya ni -baik yg di depan atau di belakang..hehe...opps..adakah ayat sy sudah terlampau? x kot ek..;)

Sy agak sentimental pasal baju kurung ni..hehe.. Mak sy tailor n ada juga buka kelas mengajar menjahit (tp anaknye ni xpndai2 jahit jugak).. Masa memula nak masuk asrama dulu mak sy akan jahitkan berpasang2 baju kurung utk sy.. n setiap kali balik rumah time cuti, mesti ada baju kurung baru utk sy kat dlm almari, at least 2 pasang.. Mmg tiap kali balik mesti bukak almari dulu n cuba baju baru.. Seronoknye bila igt balik...hmmm.. ;)

Maka,banyakla koleksi baju kurung & kebaya sy.. Klu di asrama kadang2 ada juga baju2 sy yg jadi mangsa pinjam.. Juga klu time ada function @ dinner, (masa blaja dulu la,bukan skrg, baju sy x cukup glamer utk 2,hehe) pasti loker sy jadi mangsa utk deme2 nih memilih baju yg berkenan d hati..

Tapi sejak 1 peristiwa sentap yg jadi masa sy dok umah sewa dulu, buat sy tutup pintu almari sy dari tgn2 yg mahu meminjam baju sy... Pandai2 pulak nak tetas (bukak jahitan) baju sy sesuka hati.. nak bukak2 span bahu.. Hape lg, hangin satu badan la sy.. Klu pinggang ko 2 besar @ ko x suka pakai span ke.. jahit baju sendiri, pakai baju sendiri.. jangan memandai nak alter baju orang.. eeii..geram betulla...

Sekarang ni mak sy pun dah x brp sihat, x jahit baju dah.. Klu sy nak pakai baju baru kena tempah kat org lain..huhu... Baju2 sy yg mak sy jahit dulu ada lg semuanya dlm simpanan sy..& pakai sampai sekarang.. Bukan kedekut x derma skt kt org, tp sentimental value 2.. mak sy jahit..... skrg dah x merasa dah....

Okla..itula saja memori daun pisang..ehh..memori baju kurung sy... Nak balik menuntut ilmu menjahit ngan mak sy la selagi ada kesempatan ni.. Nanti leh sy plak jahit baju utk husna.. Ada sapa2 nak tempah? ;)
Xde? xpela..jom layan baju kurung husna yg dijahit oleh Tok Ma...(",)

7 comments:

  1. salam...

    comelnya si manja berbaju kurung...amy dah follow semoga kita dapat mengeratkan lagi silaturahim alam maya nie

    ReplyDelete
  2. pinjam baju org, lps tu pegi alter? huiii,..jgn dibuat..

    ReplyDelete
  3. heheheh sy suka pakai baju kurung pahang tapi tak comel bila pakai baju kebaya..ahahha tak pernah pakai pun kebaya

    ReplyDelete
  4. amy~yeay,dah folo kita..baru nak g jemput td..hehe..

    nia~masalahnye dia alter sndiri,jahitan ntah hapa2,mmg la sy hangin..;)

    D~ kurung pahang pn cantik,longgar..sy suka (",)

    ReplyDelete
  5. salam kenal..
    cutenyer pakai bj kurung!!

    ReplyDelete
  6. cutenyer si kecik husna 2..gerammmm..
    npe la g buat cam harta dia sndiri..pelik la..hurmm...

    ReplyDelete
  7. ziminoramia~salam kenal juge ;)thanx ye..

    tiha~hihi..pkai baju kurung pun jap je..dia rimas..;)

    ReplyDelete