Thursday, October 21, 2010

Jom Jimat..

Salam semua..
Semua org ada cara masing2 nak control perbelanjaan sendiri kan? Kalo yg bujang 2 xpe la kot..x banyak benda nak kena pikir lagi, belanja pun untuk tubuh badan sendiri..

Tapi yg dah berkeluarga ni, maaanyak nak kena pikir n agih2kan.. Saya yg anak sorang je ni baru dah terasa, apa lagi yg dah ada ramai ahli keluarga.. Tapi bagi yg xde masalah kewangan 2 xpela, anda sangat bertuah..(",) Cuma kena la juga berjimat cermat kan?

Just nak share tips berjimat cara saya...
  • Income bulanan yg dah dicombine (less) sume expenses wajib ~ keta, rumah, nursery,insurans, bills etc2. Sebolehnye jgn miss bayar bil, lg penat nak bayar bila dah tertunggak..
  • Simpan 10% dr income sendiri ~ paling sesak 5% mesti simpan
  • Ada insurans ~ selain utk faedah2 insurans sedia ada, insurans juga adalah cara kita nak simpan duit & melabur juga
  • Dalam purse paling banyak ada rm50 je (since sy seorg yg sgt mudah tergoda & mudah kesian ~ ni cara paling selamat)
  • Kalo ada DUIT SELIT (mesti ada kawan2 yg buat camni kan?duit utk emergency yg kita selit2 kat celah2 dlm purse) ~~kalo ada duit selit, JANGAN INGAT..! kikiki :) sebabnye sy selalu gak ngelat, klu tergoda gak nak beli pe2 yg harganya melebihi had dlm purse, mulala korek duit selit..huhu
  • Sebelum gi shopping buat list dulu nak beli apa serta bajetnye ~ bawak duit ikut bajet 2, klu lebih pun jgn banyak sgt ~
  • Shopping barang kering sebulan sekali, time awal bulan kan banyak jualan murah~ contohnye sekali beli susu husna 5 tin utk kegunaan sebulan, mana la tau tgh bulan sesak ke, sekurang2nye perut anak dah terisi, perut mak ayah xpe la..kiki
  • Shopping barang basah 2x seminggu ~ utk mengelakkan pembaziran, kot2 x termasak sampai ikan&sayur buruk lemau akhirnye masuk dlm tong sampah
  • MASAK sendiri ~ mkn luar paling banyak 2x seminggu ~ lebih jimat, bersih, sedap & sihat ;)
  • Me n hubby g keje naik moto ~ tempat keje memasing dekat je..juga lagi cepat sampai bila time jem...kikiki ;)
  • Duit yg ada dlm bank jgn diingat2.. belanja setakat had yg dah kita tentukan je..mcm duit selit td jugak, klu bleh jgn kacau utk benda yg x berapa nak perlu.. Contohnye nak beli baju baru ke ~ lainla klu tdesak anak masuk hospital ke, keta rosak ke..
  • Walaupun ada rezeki lebih, contohnye dpt komisen besar ke, bonus ke, ada projek ke,.berbelanja mcm biasa saja.. Cuma klu sy, utk setiap bayaran bonus/projek yg agak besar sy akan beli 1 tanda mata sbg kenangan..jam tgn ke,perabot ke..x kisahla asal nampak hasil duit 2..x la habis cam2 je..;)
  • PLAN~PLAN~PLAN~ perancangan yg paling penting. Kekadang sy pun termiss nak plan, buat apa2 ikut seadanya je, itu yg kekadang banyak membazirkan duit ~ contohnye nak gi bercuti @ balik kg ~ klu dah ada planning at least 6 bulan sebelum mungkin leh dapat tiket flight murah ke, leh simpan duit dulu setiap bulan utk dana shopping ke, x de la usik duit lain ~

Emm, berdasarkan tips kat atas 2, sy juga menasihati diri sendiri jugak supaya lebih berdisiplin dlm menguruskan duit (yg mana sume kat atas 2 sy masih cuba berlatih utk patuhi 100% - kekadang ada juga tergelincir)

Sama2 la kita beringat, berjimat semasa ada ~ lapang sebelum sempit ~ (",)

Kalau la di lantai rumah sy ada duit berkepuk macam ni..kikiki...;)

1 comment:

  1. nk jimat,kite kne boikot brg y klu bgkus,dia naik harga..hehehe... ;)

    ReplyDelete