Thursday, October 14, 2010

Heal the world..

Emm..sy kan..konon2 la kan..nak jadi wira..nak selamatkan dunia..kikiki..;) yerps,btul..seriously…
Ye sy tau, ape la sgt kudrat sy ni kan..sbb 2 sy nak ajak kawan2 sume.. Penah dgr x cite dlm buku teks skola kita dulu (mestila penah) ~ lidi,klu sebatang senang je nak patahkan..husna pun boleh..ehehe.. tapi klu banyak2222 lidi, seberkas cam penyapu lidi 2, kan ke susah nak patahkan..abah husna pun x leh nak patahkan..hehe..;)

Ok la..sy nak cite ni je.. Ari 2 sy ada join 1 program recycle2 brg buangan kita.. (yg x ble dinyatakan program pe..huhu..sori..) Tapi agak glame la jgk, ramai yg tau kot.. nnt dia dtg amik brg2 buangan kita, timbang pas2 kita dpt point pas2 leh redeem ngan brg..
Ekceli sy join bukan la point-driven sgt kan.. Klu nak sampai ke redeem 1 set home theatre alamatnye lg 10 thn la kot..hehe.. Drpd sy buang je sampah 2, baik sy anta recycle..lgpun senang, diorg dtg pickup d pintu rumah kita..so dah jimat masa kita nak pegi mbuang..
Tapi kan, jgn la plak tiap2 ari call suh dtg pikap.. Kumpul la dulu..n klu bleh sort out kan..plastik,kertas,botol,tin.. Sbb ada extra point utk kekemasan n kebersihan.. Means jgnla plak yg comot2 bercampur ngan sisa2 makanan ke kita bg jugak..
Oh ye!Abis 2 knp sy x nak bgtau nama program 2..kan benda baik 2… Emm, xde la.. Ekceli ari 2 mereka ada dtg pickup, dlm bulan 7 camtu.. pastu kan, point sy x update2 pun.. sy ada sms n tanya byk kali gak.. katanye tgh update la, apa la.. pastu lama2 sy dah fed up.. Mmgla kan mcm sy ckp td, bukan la nak sgt point 2, tp professional la skt wat keje.. dah program 2 konsepnye mcm 2, buatla betul2.. Skrg dh bulan 10, x kan x abis update lg kot..
Sudahnye, ari 2 kat rumah sy bertimbun2 smpah dgn botol,tin air,paper n tin2 susu husna yg sy dah siap2 sort out ikut kategori..heh.. Sekali, ada nyamuk kat rumah sy..dtgnye dari tempat sampah ni.. Apa lagi,sebelum kami kena saman sbb biak aedes 2 sblum slh sorang kami yg kena denggi --mengangkut la pegi buang.. Ye,sy x pegi anta ke tempat recycle.. tp sy harap, org yg kutip sampah sy yg cantik & kemas 2 pegi anta sana..huhu…
Dah jadi tabiat sy utk asingkan sampah smp kadang2 org igt sy ni pelik kot sbb tabiat sy ni.. Cuma klu kat luar sy cuba control skt walaupun sy rasa 'sakit mata' tgk org buang sampah sesuka hati.. Ye la..pegi beli air kotak 1 je, mintak beg plastik..x sampai 5 minit guna dah buang.. Pastu merungut kan cuaca kat luar panas....pikir la sendiri..
Juga klu pegi shopping, klu bleh kt bawak paperbag sndiri.. Even bukan hari sabtu pun (kt Selangor kn sabtu klu shopping xde plastik – pasaraya tertentu) ~ sy akan bawak paperbag sndiri.. Lagipun, kan lg sng nak bawak brg2 yg diletak dlm paperbag 2 drpd nak pegang plastik banyak2.. At least, klu hr sabtu 2, dah jimat la 20 sen beli plastik klu shopping kat Giant – itu 1 keping beg plastik, klu membeli penuh 1 troli, dh berapa beg plastik guna?hehe.. Emm..x kisahla kan, terpulang pada individu…(",)
Emm..itula.. sy nak ajak kwn2 sume ni.. kita buat sedaya mungkin utk membantu & menyumbang pd alam.. Mungkin kita rasa apa la sgt setakat aku sorang je yg buat.. tapi, klu sume org buat n x pikir mcm 2, impaknya akan jadi besar.. At least kita buat part kita setakat yg termampu..... (",)

Jom kawan2..(",)

(Pic from Google Image.tq)

2 comments:

  1. lagi mudah kalau kita bawa paper bag or green bag sendiri..macam tesco buat sekarang...

    ReplyDelete
  2. amy~btul 2..barang2 pun lebih organised letak dlm 2..xla habis jari guna pegang plastik..hehe..

    ReplyDelete