Monday, October 11, 2010

Apa status hari ni?

Status pe?Bujang?Kahwin?Janda?Duda?Hehe..

X de la..bukan status 2..tapi status kat facebook ni... Macam2 jenis status yg kita leh baca hari2.. Antaranya ----~>

Buat ucapan & greet kawan2 ~ contohnye "Selamat pagi", "Selamat Malam", "Selamat Menjamu Selera", "Selamat Bercuti"...etc etc..mcm2 jenis "Selamat" la...Orang2 mcm ni boleh menceriakan hari kita..;)

Tulis diari ~ sume benda yg dibuat & update diri sendiri, sume nak tulis kat FB..bangun pukul berapa,gosok gigi berapa lama,makan x habis,pensil patah..sume nk bgtau..

Tempat lepas perasaan~ hepi,marah,sedih..FB la tempat mengadu.. Cuma yg sy kurang setuju klu gaduh laki bini @ merajuk ngan pasangan--x payahla kot nak tulis kat FB..nak suruh 1 dunia tahu ke? Itu dah mengaibkan pasangan namanya....

Jiwa kacau ~ lebih kurang cam kat atas tapi yg jenis jiwa kacau memanjang ni kadangkala agak kurang menyenangkan kita nak membaca..nak komen pun dah malas..
Lepas geram ~ nak marah kat sorang, tapi post kat FB, sume orang tau....Dia x tulis pun nak marah kat sapa tapi ayat berapi2 siap maki hamun & dedahkan sume keburukan org 2.. Orang2 yg terdekat mungkin tahu & secara x langsung dah mengaibkan org yg dimarah 2....

Kontroversi & tarik perhatian ~ post something yg agak2 wat orang tertanya2..tapi bila org tanya x nak pulak bgtau..klu rahsia sgt jgnla tulis kat FB..huh! Contohnye ~ "Sedang menghitung hari...." Tak ke org tanya ke, 'menghitung hari apa ye?'Pastu jawab, 'adala, rahsia..'...


Ruang pameran & menunjuk ~ tepek berjuta2 gambar waima pergi bercuti ke, beli rumah baru ke..(gambar pagar rumah,peti surat,tombol pintu..sume ada..) Juga x kurang yg post camni "Terima kasih kepada hubby ku atas hadiah cincin berlian & pelancongan ke Paris sempena ulangtahun perkahwinan kita yg pertama.." Jangan sampai kita wat camni disertai dengan rasa riak & nak menunjuk..

Usahawan ~ Jual2 barang & network business di FB..pastu tag2 org..kita yg xde kena mengena2 tapi kena tag ni penatla nak baca notification yg berbaris2..at last, remove tag je jawapan dia.. Dan tak kurang juga, bila ada ntah sapa2 yg nak add kita yg kita x kenal pun... Mungkin nak tambah network utk meluaskan lagi bisnes mereka...

Petani,penternak,chef etc2 ~ ni kes online game nih..hehe..sy pun penah terjebak jugak...seronok main ni..tapi skrg dah lama tinggal... Jadi chef di alam nyata pun x menang tangan apa lagi nak memasak 4 jam sekali di alam maya, tu belum masuk nak menuai tanaman lg..hehe... Bila dah lama tinggal ni, still dapat lg gift2 yang melimpah ruah dari rakan seperjuangan...klu dapat gift betul2 kan best....;)

Emm..ada macam2 la..ada sapa2 nak tambah?Hehe...Saya bukan la mengata sesiapa..saya pun mungkin ada termasuk dalam golongan di atas... Cuma kena control sikit, x bleh lancang sgt coz mertua & ipars ada dlm friendlist..hehe...Sib baik x add bos je..(",)

Saya ada juga terbaca 1 artikel 2 yg cakap camni ~ "Status facebook adalah mewakili siapa dirinya.." Jenis pemarah ke, jiwa kacau ke, jiwang karat ke...hehe... Kita leh tau dari status yg ditulis kt FB nye...

Gunakanla FB sebaik2 nya..mostly utk stay connected ngan kawan2 yg ada & re-connect ngan kawan2 yg dah lama lost contact...Hepi kan bila ter'serempak' ngan kawan yg dah laaaaama terpisah, tetiba jumpa kat FB...(",)

Apapun..semoga apa yg kita buat sehari2 x mendatangkan dosa pada kita..baik dalam FB ke, blogging ke...Saya minta maaf ye klu n3 sy ni menyinggung perasaan sesiapa...Sama2 la kita berpesan2..Daa~
(Picture ihsan Google)

3 comments:

  1. btol 2 k.ayu..kdg2 tiha bengang gak ngan org y 2lis status y mnimbulkan tanda tnya pastu ble org tnya xmo jwb plak..pelik btol..mintk2 la tiha xwat cam 2..hehehe... :)

    ReplyDelete
  2. hehe..tiha jgn wat cam2..wat org nyampah je..

    ReplyDelete
  3. insya-Allah..disebabkan tiha xsuka org wat cam 2..insya-Allah tiha xwat.. :) bak kata org putih..what goes around comes around,what you give you get back..hukum karma kan..hahaha..melalut plak..soriiiii... ;)

    ReplyDelete