Thursday, September 30, 2010

Sayangkan Anak @ Rosakkan Anak??{Part 1}

Ok..sambungan yg tadi..sy nak cakap ni sbenanye....-->Kami berdua ni baru setahun jagung melangkah ke alam keibubapaan ni...jadi rasanya x layakla nak bagi nasihat kat orang tentang cara nak didik anak... Tapi kami sentiasa belajar & berusaha memperbaiki skil keibubapaan dari semasa ke semasa...juga kami berpegang pada kata2 yang selalu dilontarkan oleh ibu kami (act mak mentua sy).."x jadi yg terbaik pun x apa, tapi sentiasa mencuba yg terbaik"

Itulah azimat yg saya gunakan dalam menjaga & mendidik puteri kesayangan a.k.a dak kecik Aini Husna 2...Orang lain bercerita berapi-api pasal kehebatan & kebolehan anak masing2 pun, xpela..biarkan..anak sy x jadi yg terbaik xpe, yg penting sy pastikan kami sebagai ibu bapa sentiasa buat yang terbaik utk anak kami...
Dalam keghairahan kita ada anak ni..sayaang sgt ngan anak...nak2 yg anak baru sorang...kadang2 kita x sedar yang sayang kita 2 dah berlebih2...sampai tahap memanjakan anak...

Saya anak tunggal..sy dah pernah sebut sebelum ni...saya akui mmg masa kecik sy sgt dimanjakan...Semua nak dapat, semua yg sy dapat utk sy sorang... Dan sy akui, kerana itu sy sedikit 'rosak'..oppss..rosak camana?Dari segi pergaulan saya & hidup berkomuniti... Sebelum kawin kot, sifat ni ketara... saya agak selfish, x pandai nak share ngan org & bersifat dominan... Saya jadi kurang selesa hidup dalam lingkungan ramai org... Juga, jika sy inginkan sesuatu sy mesti kena dapat..klu x sy x tenang & cepat naik marah...... HOHO..... itu dulu ok.....
Lepas kawin, sy berjaya 'dijinakkan' oleh en.suami sy yg sgt halus pekertinya..perkahwinan ni mengajar sy baaaanyak benda...even sebelum kawin lg...start kami mula rapat...family sy dah mula nampak perubahan sikap yg lebih 'mild'...
Opps...jgn smpai terbabas topik lg......

Sementara itu, (mcm wat karangan sekolah,hehe.) suami sy pula melalui rejim didikan yg tegas sejak kecil..Bukan bermakna ibu ayah mentua sy x sayang..tapi itu cara mereka mendidik anak... Dan bagi sy terbukti sgt berkesan..menjadikan siapa suami sy hari ini....yang x perlulah sy puji lebih2... tapi kadang2 sifat & personalitinya buat sy terkejut & kagum....(",)

Okla..Berbalik pada kelas keibubapaan kita hari ni...hehe... Saya perhatikan kadang2 ada yang tersilap istilah 'sayang anak'... Adakah sayangkan anak itu adalah apabila kita pastikan dia sentiasa senyum & gembira....?walaupun apa yang dia buat 2 salah & x elok utk jangkamasa panjang?

Contohnya, kita g jalan2 kat pasaraya..lalu tepi orang jual gula2...anak kita tunjuk.. Kita pun belikan... Lalu pulak kat org jual mainan, anak tunjuk nak... kita cakap x boleh.. anak kita pun nangis..sampai berguling2 kat lantai... kita pun belikan..malu kat orang anak wat cam2.. Dan seterusnya, semua yg anak tunjuk..ok, belikan..bukan selalu pun g pasaraya, seminggu sekali je, apa salahnya..betul x?

Kakak2 & adik2..memang seminggu sekali..x kopak pun duit kita beli gula2 harga RM2, mainan harga RM10 bla,bla.... Tapi, ini sebenarnya boleh bagi pengaruh jangka masa panjang ke atas personaliti anak kita... Ini pendapat sy la..sy minta maaf klu ada org yg berpendapat lain..tp ini pendapat peribadi sy...

Sy cuma nak share cara kami bila berdepan situasi ni & bagaimana nak didik anak supaya x 'tunjuk2' bila pergi kedai.. Sejak husna baby lg, klu masuk kedai, kami x pernah bagi husna pegang apa2...
Apatah lg bg kat dia then tanya, "cantik x husna?husna nak x?".. Even masa dia baby, biasala baby kan, tangan nk capai itu ini, kami akan pegang tgn dia & cakap, tgk je jgn pegang.. Kalau sy betul2 nak belikan utk dia, saya akan ambik, bayar dulu, bila sampai kat rumah baru bagi kat dia...

Smpai skrg sy masih dlm proses mendidik dia cara mcm ni...biasala, kena sabar...mmg akan ada la tangisan & amukan..tapi kami akan cepat2 alih perhatian dia.. Alhamdulillah, buat masa ni dia xde sifat meminta2 & tunjuk2..juga cepat cool down klu menangis nakkan sesuatu.. Alihkan perhatian dia kpd benda lain, dia kembali mcm biasa.. Xdela sampai meronta-ronta kat lantai selagi x dapat apa yg dia nak....

Banyak benda sy nak share..kt sambung next n3 ye..(",)

2 comments:

  1. saya amalkan.. berjanji sebelum keluar.. kalau nak beli barang dapur.. beli barang dapur jer. tak boleh beli toys... macam tu jugak sebaliknya....buat masa ni... menjadi..

    ReplyDelete
  2. emm..berguna juga 2..leh sy amalkan jgk..& ibu ayah mesti bpegang pd janji & x boleh tipu anak..(",)

    ReplyDelete