Wednesday, September 29, 2010

Pasal masak2..

Seingat saya mula2 saya masuk dapur (utk masak) masa ngah cuti pas PMR dulu..masa 2 siang2 kena teman arwah datuk saya, dia duduk sorang2..so kenala jaga makan minumnya yang ala2 budak asrama (sbb dia makan 6x sehari termasuk minum pagi,makan petang ngan supper nye..) Pulak tu arwah datuk saya ni klu makan nasi mesti kena ada gulai yang bersantan...emm..masa mula2 nak masak 2 menggelabah la..5-6 kali call mak sy tanya kena buat apa..pastu letak apa...pastu buat apa..hehe...
Umo 15 start belajar masak 2 mungkin dah lewat kot...adik ipar sy darjah 4 dah berjinak2 ke dapur..sampai skrg pun mmg dia lg terer di dapur...sy tolong2 bole la..hehe...Sy ni anak tunggal..masa kecik2 n muda2 dulu malas kemain...sume mak buat...Balik umah time cuti semester keje melepek je...teruk betul...sian mak sy...huhu....
Bila kena dok umah sewa time wat degree barula polish balik skill masak..time 2 dok ramai2 leh tukar2 menu n resipi...seronok juga dapat belajar masakan baru...

Pas dah kawin 'agak' rajin la juga masuk dapur (masuk je ke??hehe)..masakla.. En.Noorie ni dia nak kata bedal semua x juga..tapi x la juga cerewet...cuma ada beberapa benda yg dia x makan..cam udang..barang2 dalam (hati,pedal,perut,blabla....)pastu ikan banyak tulang pun dia x makan..(terubuk,parang & yg sewaktu dgnnye)... Kita yg nak memasak utk dia ni dengan kita2 sekali la x jamah benda 2 sume...makan sorang2 x best la plak...
Sejak 2 tahun kawin ni baru sy terperasan (selepas ditegur,hehe..) yang sy asik ulang masakan yang sama je....agak2 dia berselera makan yang 2..sy pun masak la selalu yang 2...hehe...tapi baru2 ni dia dah berbunyi suh try wat masakan lain..nak rasa katanya....dalam hati kita tau la, dia dah bosan kot kita asik ulang menu..hihi... Tima kasih la kat en.noorie atas teguran yang membina 2....(",)

Dan sejak saya berjinak2 ngan dunia blogging ni...adala masuk ke blog2 otai masak yg femes2 cam Mat Gebu , Kak Umi dan ada beberapa lg... Dari situ la saya mula rajin mengkaji resipi2 baru & mencuba2 sendiri...Sy suka try resipi dari blog deme2 ni sbb masakannye ringkas & sedap... Ada juga kadang2 bahan2 nye susah nak dapat sy pun ejasla ikut stok yg ada...


Emm...banyak pulak mbebel pasal masak ni...bukan pe...hati ngah tersentap sbenanye... Bila kadang2 ada jenis orang yang suka nak menunjuk kehebatan & ketererannye dalam soal memasak ni... Kita tanya resipi kat org lain,sibuk je dia menyampuk2...maklum la klu x menyampuk kang orang x tau plak dia pandai.... ish, jahatnye mulut sy...


Bagi sy masak ni subjektif & tersangat luas skopnye...juga ikut kreativiti & citarasa masing2...pulak 2 kita yang buat dia...nak jadi apa pun jadi la...sedap x sedap..sanggup telan x sanggup telan belakang cerita... So, klu sy masak kek letak susu segar, awak letak susu cair..awak x boleh kata saya x reti buat kek... Lagi 1, klu sy mintak resipi..bukan bmakna sy x penah buat masakan 2, mungkin sy nak tau apa yg awak letak yg sy x letak...jadi jgn la perasanbagus sgt...emmm....terlebey suda.....

Ok..itu saja bebelan saya dari hati yg tersentap.. Kepada kaum wanita, x pandai masak x menjadikan anda isteri yg teruk....Wajib ke org perempuan mesti kena pandai masak?Klu x, x leh kawin...ek?Camtu ek? (",)


Ada masa lagi?Baca skt lg artikel kt bawah ni....
Salahkah wanita tak tahu masak?www.iluvislam.com

4 comments:

  1. salam perkenalan di alam maya... saya link blog awak kat blog saya yer???

    ReplyDelete
  2. yasmin~dgn bbesar hati..silakan..thanx follow ye..salam perkenalan (",)

    ReplyDelete
  3. wah!k.ayu..best la..pling best..perenggan y pling bwh 2..thumbs up la k.ayu..hehehe..xla rse ttekan sgt sb xpndai msk..:) msk u diri sndiri bleh la..nk survive la kate kan..hehehe..nt kebulur plak xmkn... ;)

    ReplyDelete
  4. fatihah~(",)..xyah rs ttekan klu x pandai masak..yg penting klu x pandai belajar..akak pun sampai skrg masih belajar & terus belajar..ye la perut suami kena jaga gak..:D

    ReplyDelete