Friday, September 3, 2010

Hospital kerajaan, hospital swasta..(Part 1)

Dah lama x pos n3 baru..dak kecik 2 masuk hospital lg last week...emm..dalam masa 2 bulan ni dah 3x dia masuk hospital..Sejak2 ekzema dia dah baik ni..senang pulak dia dpt penyakit lain...seolah2 antibodi dia makin lemah bila ekzema 2 dah hilang...tapi ada kaitan ke ek....nnt saya bertanya pd yang pakar..hehe..
Sbenanye mgu lepas konon2 nak cuti2 malaysia kt kg my hubby...amik cuti 1 hari sambung ngan cuti nuzul quran & merdeka..konon2 dapatla 5 hari kami jalan2 cari makan & menjelajah bazar iftar di terengganu...at last..malam pertama je dah tido kat hospital..3 malam pulak 2...huhu..sadis betul berbuka di hospital....sedih...
Kali ni kami berumahtangga di HSNZ (Hosp Sultanah Nur Zahirah) pulak...paediatrician di KTS (Kuala Tganu Specialist) ngah cuti2 malaysia cam kami gak..Emm...bukanla berlagak sgt kan asyik nak ke hosp swasta je..tp memandangkan kami membayar tiap2 bulan utk medical card husna..so gunakanla sebaik2nya...lagipun keselesaan di hospital swasta berbanding hosp kerajaan mmg x yah cakap la...
Berdasarkan pada pengalaman saya setakat ni..perbezaan antara hosp kerajaan (HK) v hosp swasta (HS)~~~~
  • HK - dari ER nak ke wad amik masa paling kurang 1 jam...yang latest ni kami kena tunggu 2 j 30 m!!Bayangkan.. HS - 15 MINIT
  • HK - dlm ER dh kena interview ngan paling kurang 2 orang...soalan yang berjela2..agak2 total min soalan 30 sume.. Masuk wad..doc pertama dtg..soalan yang sama....dia pun tulis dalam report..then masuk shift baru..doc kedua lak..soalan yang sama...dia pun tulis dlm report...klu duduk 1 hari lebih kurang 5 orang doc lain2..soalan yang sama yang saya pun dah leh hafal..then jwpn saya akan dicatat dalam report..
  • -yg sy herannye dia dah tulis sume dalam report 2..sebelum dia check pun dia dah baca..tp knp still tnya soalan sama lagi..Nasib baik masuk hari kedua dh x tanya dah..klu x mmg dah kena amuk kt c2...

Kena cucuk lagi...

4 comments:

  1. Siannyer husna..Alhamdullillah dah sembuh..

    ReplyDelete
  2. betol2 saya sokong..
    mmg byk beza kerajaan N swasta..

    jom join contest ni
    http://nureenasir.blogspot.com/2010/09/contest-birthday-khalis.html

    ReplyDelete
  3. rose~ada anak kecik ni mcm2 dugaan..husna ni antibodi lemah skt..sejak2 ekzema dia dh hilang makin senang lak dpt penyakit...btw..hope teha sihat2 selalu..cian uminye..;)

    ReplyDelete
  4. nureen~mmg byk beza..klu nk convenient pegi swasta..tp cubala utk transfer kos yang melambung 2 pada pihak ke-3..amik insurance n medical card..so kita x la tertekan sgt bila smp bab billing..hehe..

    ReplyDelete