Tuesday, August 24, 2010

Husna & Ekzema..(Extra..hehe)



Gambarnye yg paling latest...tgk pipi dia 2..dah licin..
Alhamdulillah...senang hati umi & abah...;)


Ada sikit lagi nak sambung pasal topik ni....hmm..berkobar2 ni...mana x berkobar2..lebih setahun saya hidup dgn dilema anak ada sakit ni...sampaikan sepanjang memori saya semasa husna kecil..pipi dia sentiasa merah...x pernah betul2 licin..Bila tengok baby lain..licin je kulit..rasa jealous pun ada..rasa kesian kat husna...Bila pergi tempat public, mmg orang akan pandang2 la...x kurang juga yang tegur...Ramai jugak yang cakap...anak mereka..cucu..anak sedara..& yang sewaktu dengannya pernah kena ekzema...tapi setakat ni x pernah pun saya tengok baby yang berkeadaan mcm husna...teramat jarang...semua baby lain kulitnye comel2,licin & bersih je.....
So dari pengalaman saya...camana saya handle anak yang ada ekzema ni...Ok..ni ada beberapa panduan la...ni semua hanya berdasarkan pengalaman saya semata-mata......:
  • Masa baby - jgn guna apa2 mandian @ syampu ~mandi air kosong camtu je..Bila dia dah besar skt..umur setahun ke..guna produk yang xde unsur sabun & lembut..Untuk husna sy guna produk SEBAMED FOR BABY..
  • Jangan ada karpet dalam rumah.Cukup tikar getah @ tikar je..
  • Jangan bagi mainan berbulu-cam teddy bear..
  • Elakkan dia panas @ berpeluh..sbb bila berpeluh dia rasa gatal...Klu bleh pasang aircond kat rumah & selalu mandikan dia..
  • Pakaian dia termasuk cadar,sarung bantal, selimut - basuh guna sabun khas utk basuh baju baby & bilas ngan antiseptik @ rendam air panas..
  • Selalu sapu & mop rumah - elakkan rumah berhabuk.
  • Jangan ada pets - kucing ke..hamster ke..
  • Jangan biar kulit dia kering - selalu sapu losen @ pelembab..Sbb klu kulit kering lagi gatal..
  • Jumpa doktor pakar kulit kanak2...& stick ngan 1 doktor je..sbb lain doktor, lain ubat..Klu kita main sapu je ubat pe yang diorg bagi..takut kulit jadi immune & klu ubat yang ada steroid yg kuat boleh menipiskan kulit....

4 comments:

  1. wah mcm2 yg tak bleh ek..good lah untuk parent yg anak ekzema..leh praktik ni

    ReplyDelete
  2. alfa~hehe..budak ekzema ni kulitnye sensitif sgt2..2 yg mcm2 x bleh..mmg dugaan la skt parentnye nk menjaga..even ekzemanye nmpak cam dah baik tp still kena jaga betul2 sbb bila2 ms leh berulang lg...(",)

    ReplyDelete
  3. armouris~tqvm..dah follow pun web 2..byk info berguna..thanx ya!;)

    ReplyDelete