Monday, August 23, 2010

Husna & Ekzema..(Part 1)

Dalam keasyikan melayan facebook..tetiba tertarik ngan status sorang kawan lama yg bertanya pasal ekzema..
Sebenarnya isu ekzema ni sgt dekat dgn saya..Husna adalah antara penghidap ekzema yang agak teruk..Tapi sebelum 2..buat yang masih asing dengan penyakit ni :~
"Ekzema atopik adalah sejenis penyakit kulit akibat tindak balas hipersensitif yang menyebabkan radang, gatal-gatal, kulit kering dan bersisik."

Kalau nak tau lebih lanjut bolehla klik kat link kt atas.....

Ok..berbalik kepada pengalaman saya sendiri mengenai ekzema ni..Husna dah start naik merah2 kat pipi & celah2 pelipatan dia sejak umur dia 40 hari lagi..Mula2 igtkan ruam susu..so memang jaga betul2 la..lepas menyusu je terus lap dgn air suam..klu bf sambil baring pun..make sure x tertidur...Tapi, dah lap setiap kali nyusu pun pipi dia tetap merah....celah2 leher lagi la..sampai berair....Ada jugak yang cakap sbb Husna lahir overdue..sbb 2 kulit dia jadi mcm 2....ada jugak yang cakap sakit 'kenan' (kt sini disebut sawan kot)....
Masa 2 sy memang x tau apa2...anak sulung..nak pegang baby sendiri pun x pandai lagi..apa lagi istilah2 ni semua 2....so terima je la apa yg orang kata & suruh....

Gambar masa husna 40++ hari....

(to be continued...)

3 comments:

  1. sabar yer..saya ade pengalaman anak sedara yg ade exzema ni..sekarang da umo 6 thun...

    ReplyDelete